Житло в амбулаторії – мотивація для лікаря працювати в селі

, Олена Сідорова

06718Будівництво нових амбулаторій на Кіровоградщині в рамках президентської ініціативи вирішує не лише питання надання медичної допомоги в сучасних умовах, а й допомагає залучити молодих фахівців на периферію. У приміщеннях амбулаторій облаштовують житло лікарям. Медики зізнаються, це неабияка мотивація. Як обживають нові квадратні метри лікарі – бачила «КП» у селі Криничуватка Устинівського району.

Із 18 амбулаторій, які мають збудувати в області до кінця березня, вже працює десяток. У кожній облаштоване житло для медика. Втім лікар-терапевт Вік­­торія Нікітенко – перша з лікарів на Кіровоградщині, яка випробовує на собі умови проживання в амбулаторії. Переїхати в село із районного центру згодилася на пропозицію влади.

– Працювала в Устинівці у стаціонарах і проводила поліклінічний прийом. Стаж – 23 роки. Я одна з перших у районі підписала понад дві тисячі декларацій. Мені запропонували працювати в амбулаторії – погодилася. Деякі хворі, які підписали зі мною угоду, їдуть сюди навіть із районного центру, – зазначає лікар.

Зазначає, помешкання комфортне і затишне.

– Житло містить дві спальні. Одну я вже практично облаштувала, в іншій планую поставити тренажер, – ділиться медик. – Є кухня практично з усією необхідною технікою – електродуховка, холодильник, мультиварка. Одразу з кухні є перехід у туалетну кімнату і душову кабінку. З однієї із спалень вхід ще в один туалет і ванну кімнату. Звідти ж можемо потрапити і в гардеробну.

Крім помешкання, лікарям пропонують суттєве підвищення зарплати і користування службовим автомобілем Рено Дастер. Для нього поряд із амбулаторією звели гараж. За типовим проектом, житло розміщується в одному ж приміщенні з амбулаторією. Це оптимізує надання послуги пацієнтам.

 

06719 06715


– Багато хворих приходять по допомогу в неробочий час, а тому лікарю не потрібно буде витрачати час, щоб дістатися до робочого місця, а одразу прийняти пацієнта, – пояснює співрозмовниця «КП».

Перших пацієнтів у Криничуватому амбулаторія почала приймати тиждень тому. На прийом можуть записуватися й жителі трьох сусідніх сіл – Березуватка, Новокиївка і Лебедине. Усього – більше 1300 жителів. У разі потреби хворих скеровуватимуть на обстеження до районної лікарні або обласних спеціалістів.

– Раніше треба було наймати машину за дві сотні гривень, щоб поїхати у райцентр. А тепер ці кошти можна зекономити, наприклад, на таблетки. Нова амбулаторія нам була дуже потрібна, – наголошує тамтешня жителька Марта Григоращенко.

Криничуватка – яскравий приклад того, як створивши умови, мотивувати лікаря працювати в селі, переконаний очільник області Сергій Кузьменко.

– Це саме та філософія, яку ми закладали, реалізовуючи президентську ініціативу з реформи сільської медицини. Лікарі підтримують проект і зазначають, що це справді зручно. Ми робимо все, щоб створити їм відповідні умови для роботи. А люди, які проживають у сільській місцевості, мають можливість отримати таку ж якісну медичну послугу, як і міські жителі. Для Кіровоградщини це надзвичайно важливий проект, адже 40% людей проживають у селах.

 

 06721

06717

e-max.it: your social media marketing partner