Аби отримати зароблене, членам виборчих дільниць довелося годинами стояти під палючим сонцем

,

1107Два дні без сну, на нервах та майже впроголодь, а потім кількагодинне очікування під пекучим сонцем. Ціна таким стражданням – 279 гривень. Саме по стільки отримав кожен член виборчої дільниці за роботу 25 травня на позачергових президентських виборах.

– Мені призначили на 12:00 годину. Сказали, ні на хвилину не запізнюватись. Натомість на годиннику вже майже 15:00, а я тільки отримала свої гроші, – бідкається пенсіонерка Таміла Іванівна і додає, що зароблені 279 гривень за такі нерви і напруження – це копійки. За два дні 70 гривень довелося витратити лише на воду, адже на виборчій дільниці від спеки піт котився градом. Нормально поїсти взагалі не вдавалося, все на ходу.

– Там промучилися дві доби, ви уявіть тільки обсяг роботи– перерахувати стільки бюлетенів?! А тепер мусимо ще й черги такі вистоювати по кілька годин під сонцем. Я пенсіонерка, а іншим людям ще й на роботу треба. Чому кошти не розподілили між головами виборчих дільниць? Вони б на місці зі своїми працівниками розрахувалися. І швидко, і без скандалів, – міркує жінка.

Її колега, пані Тамара розповіла, що величезні черги під окружкомом – явище звичне. Жінка працювала на виборах неодноразово, тому знає весь процес.

– Не перший раз так. Скільки пам’ятаю, а я на виборах часто була у комісіях, то завжди, коли справа доходить до розрахунків із людьми, черги вистоюємо довжелезні, – розповідає жінка. Проте Таміла Іванівна сподівається, що з обранням нового президента життя зміниться на краще.

– Можливо, наступного разу все буде по-іншому, по-новому, як він обіцяв… – сподівається вона.

Член виборчої дільниці Світлана за своєю «зарплатнею» прийшла після обіду. Чекала жінка недовго, однак сумою, яку отримала, м’яко кажучи, не задоволена.

– Нам платять фактично за два дні роботи на дільниці. А як же той факт, що ми ходили і розносили запрошення на вибори? Це не враховується? Адже кожен обійшов по 200 квартир, – обурюється вона.

Натомість головний бухгалтер окружкому Ганна Бур’яновська розповіла, що виплачувати кошти почали ще з 10:00. Черги – явище звичне, бо похвилинно розрахувати для кожної людини час видачі коштів – нереально. За один день треба оплатити роботу майже двом тисячам працівникам виборчих дільниць. А вже наступного – треба закривати відомість.

– Я головний бухгалтер і в мої обов’язки не входить сидіти тут і видавати кошти. Однак для пришвидшення процесу, зважаючи на такий наплив людей, я також займаюся цією роботою. Взагалі кожному працівнику призначено зарплату у розмірі 1172 гривні на місяць. Ми виплачуємо 279 за фактично відпрацьовані дні. З вирахуванням податку на прибуток та соціальні сфери, – пояснила Ганна Бур'яновська.
e-max.it: your social media marketing partner