Після п’ятої – не помирати!

,

1099Минулого місяця у кіровоградки Варвари померла старенька бабуся. Вона тяжко хворіла на цукровий діабет. У п’ятницю зранку до хворої приїжджала «швидка», а згодом і дільничний лікар. Медики повідомимли, що бабуся при смерті і тут же попередили рідних: коли це станеться – їх не викликати. Все одно не приїдуть.

Власне, так і сталося. Бабуся Ліда померла о пів на сьому вечора. Аби доправити її тіло в морг, смерть мають засвідчити лікар і міліціонер. Проте, як виявилося, все не так просто.

– Доправити тіло в морг увечері – зараз велика проблема. Щоб констатувати смерть, «швидка» не виїжджає, вони цим не займаються. Дільничний лікар відмовляється приходити, оскільки це неробочий час. А міліцію теж довелося чекати кілька годин. Але правоохоронці хоч з’явилися і засвідчили смерть, на відміну від медиків, – розповідає онучка померлої Варвара.

– Без довідок від лікаря і міліціонера ритуальне бюро не має права везти небіжчика у морг. Виходить, мертва людина має лежати вдома до ранку, поки дільничний лікар нарешті прийде і дасть довідку про смерть, – додає жінка.

Хто із медиків все ж таки зобов’язаний видавати документ про смерть, якщо людина померла вдома, «КП» поцікавилася у начальника управління охорони здоров’я Кіровоградської міськради Оксани Макарук.

Посадовиця розповіла, що раніше у випадку настання смерті поза закладом охорони здоров’я до небіжчика приїжджали працівник органів внутрішніх справ та судмедексперт. В останнього був графік чергувань і, в разі потреби, він виїжджав у будь-який час.

Нинішній закон вимагає присутності міліціонера та лікаря. Вони повинні провести зовнішній огляд трупа і констатувати – настала природна чи насильницька смерть. Однак, який саме лікар має це робити, у законі не прописано.

– Удень з цим проблем немає. Якщо вдома помирає людина, її родичі телефонують до поліклініки, приїздить дільничний терапевт  і міліціонер. Основна проблема – нічний виклик. У Кіровограді вночі працюють лише два стаціонарних відділення і два пологових будинки, однак ні я, ні головні лікарі цих закладів не мають права примусити чергових лікарів виїжджати на місце смерті до когось додому. А якщо в лікарні чи пологовому будинку стане комусь погано чи привезуть нових хворих або породіль? Хто рятуватиме їм життя? – риторично запитує Оксана Макарук.

Каже, було простіше до реформування «швидкої» у центри екстреної медичної допомоги. Тоді люди викликали «швидку», лікарі якої констатували смерть. Після реорганізації вони не мають права виїжджати за такими викликами.

– Є така графа у картці, яку заповнює лікар, коли констатує смерть вдома – «відомості щодо диспансерного спостереження за хворим, дата його останнього огляду лікарем, наявність захворювань». Для цього вдома у померлого повинна знаходитися амбулаторна картка. Але 80% карток зберігаються в поліклініках або в кабінеті лікаря. І як, скажіть, можна її взяти посеред ночі? Чергових у поліклініках немає, ніхто картки не видасть. У той же час міністерство не пропонує відкривати нові посади тих самих чергових, які б видавали картки в будь-який час. Словом, замкнуте коло виходить, – констатує безвихідь становища Оксана Макарук і додає, що управління охорони здоров’я неодноразово зверталося до міністерства, проте у відповідь отримувало одні відписки.
e-max.it: your social media marketing partner