У Бобринецькому районі студенти коледжу знайшли кам’яні баби віком п’ять тисяч років

,

06180Обласний краєзнавчий музей збагатився двома кам’яними бабами. Кожній по п’ять тисяч років. Стели шукали півтора століття фахівці, а знайшли їх студенти коледжу з Кропивницького. Натрапили на баб у Бобринецькому районі в той час, коли разом із групою дослідників відкривали екологічну стежину «Володимирська балка».

Кам’яних баб відшукали за шість кілометрів від райцент­­ру. Дослідники знахідкою вражені. Зараз обидві стели знаходяться в обласному краєзнавчому музеї.

– Першою в музей привезли велику стелу. Вона дивовижна. Можна вже визначити, що це жінка – струнка, у стели окреслена талія, виокремлена голова. Але, крім того, є малюнок – позначені щоки і підборіддя і ніби прикраси намічені, – розповідає керівник групи дослідників «Ексампей» Ніна Бабанська.

На відміну від першої, друга баба має більше рис і різноманітних деталей.

– Стела антропоморфна. Колір сірий із охристим вкрапленням. На ній можна помітити рибку, коло, – ділиться студент Кропивницького інженерного коледжу Центральноукраїнського національного технічного університету Єгор Бєльченков.

Стели належать до епохи ранньої бронзи. Представники тогочасної кеміобінської культури поклонялися бабам як богам. На зміну їм прийшли ямники. Ті використовували стели для перекриття могил. Досі музей зберігав лише одну таку бабу. Тепер у колекції – три.

– Завдяки плідній допомозі учнів і викладачів інженерного коледжу колекція обласного краєзнавчого музею поповнилася двома кам’яними стелами. Перша стела, яка була в музеї, надійшла у 1996 році. Вона теж антропоморфна. Має виражене обличчя, тазовий і плечовий пояси, – каже головний зберігач обласного краєзнавчого музею Павло Рибалко.

Нині студенти інженерного коледжу працюють над описом знахідок. Кажуть, це для них шанс поборотися за міжнародний науковий грант.

 

06181

 

текст: Лара Гуріна

фото: CBN

e-max.it: your social media marketing partner