Першу в Україні амбулаторію відкрили на Кіровоградщині

, Олена Сідорова

06137У селі Протопопівка Приютівської громади Олександрійського району звели першу в Україні амбулаторію загальної практики – сімейної медицини. Будівництво відбувалося у рамках президентської програми «Розвиток сільської медицини». Кіровоградщина першою розпочала виконувати завдання і фактично дала старт бренду нових амбулаторій.

В амбулаторії вже є перші пацієнти. Серед них – Людмила Бугайченко. Щоправда, жінка прийшла більше з цікавості, ніж через проблеми зі здоров’ям.

– Чула, що у нас збудували амбулаторію, але що в ній – ще не бачила, – каже Людмила. – От зайшла подивитися. Найголов­­ніше для мене – поміряти тиск, зробити крапельниці, відвідати аптеку. Раніше доводилося їздити до лікарів у райцентр. Ми не вірили і не сподівалися, що в нас може бути така амбулаторія. Це селу і не снилося!

Амбулаторія обслуговуватиме жителів села Протопопівка, а також прилеглих сіл – усього близько трьох тисяч пацієнтів. Для них працюватимуть два лікарі, акушерка і кілька медичних сестер. У закладі облаштували реєстратуру, кабінети та житло для лікаря. Заклад обладнали сучасною технікою і меблями.

Якщо медикам амбулаторії потрібна буде консультація фахівців районної або обласної лікарні, вони можуть вийти з ними на скайп-зв’язок.

Також амбулаторія має новий санітарний автомобіль. На це уряд виділив додаткове фінансування. Прилеглу територію озеленили.

У будівництво вклали майже шість мільйонів гривень субвенції з держбюджету.

Отримавши завдання, область не чекала бюджетного фінансування, а почала роботи, використовуючи можливості на місці. Місцеві фахівці розробили проект зовнішнього вигляду приміщення і наповнення медзакладу. За напрацьованим планом продовжила будувати ще 17 амбулаторій в області. В Україні таких з’явиться 513.

– Ініційована Президентом України Петром Порошенком програма «Розвиток сільської медицини» розпочала свою роботу. Кіровоградщина збудувала першу в Україні амбулаторію. Сьогодні в області завершено будівництво вже трьох з 18. До кінця року здамо в експлуатацію близько десяти, – наголосив голова облдержадміністрації Сергій Кузьменко.

Амбулаторія працюватиме у будні з восьмої ранку до 15:30. У субо­­ту – до 13:30. Неділя – вихідний.

фото: ОДА
e-max.it: your social media marketing partner