Кіровоградщина – лідер із виконання програми Президента з розвитку сільської медицини

,

05912Кіровоградська область першою в Україні з нуля збудувала сільську амбулаторію. Відтак жителі Протопопівки Приютівської громади Олександрійського району з дня на день матимуть можливість отримувати якісну медичну допомогу у сучасних умовах. Невдовзі в регіоні таких медзакладів зведуть майже два десятки. Президент Петро Порошенко у понеділок під час засідання Ради регіонального розвитку на всю країну відзначив роботу очільника Кіровоградщини Сергія Кузьменка. Водночас Глава держави підкреслив, у рамках програми новозбудовані амбулаторії держава забезпечить автомобілями.

– Схвалено до фінансування 513 проектів із будівництва нових амбулаторій на суму майже три мільярди гривень. Ще 250 мільйонів витратимо на придбання 497 автомобілів для цих амбулаторій. Першу сільську амбулаторію, згідно з програмою, вже збудували й оснащують у селі Протопопівка Приютівської об’єднаної громади на Кіровоградщині, – сказав Петро Порошенко.

Очільник області Сергій Кузьменко вкотре наголосив, здоров’я людей і надання якісних медичних послуг уже чотири роки є домінантою в господарських рішеннях влади.

– Почали ми з закладів охорони здоров’я четвертого рівня. Капітальні ремонти і технічне переоснащення відбулося в обласній лікарні, у кардіодиспансері, госпіталі для ветеранів війни, і нарешті практично заново збудували дитячу обласну лікарню. Це мільйонні інвестиції в галузь, – підкреслив голова облдержадміністрації. – З амбулаторією в Протопопівці ми не чекали на ценралізоване фінансування, а розпочали роботи, використовуючи можливості місцевих бюджетів. Ми виготовили проектно-кошторисну документацію, першими оголосили тендери… Таку технічно-організаційну роботу в Україні ніхто не виконував. Ми були перші. Фактично Кіровоградщина стала першою, хто спільно з міністерством напрацював те, який вигляд матиме об’єкт.

Із дня на день амбулаторія відкриє двері для пацієнтів. Нині завершуються роботи з остаточного облаштування приміщень. Усі вони оформлені в спокійних тонах. У коридорах багато світла і достатньо меблів, аби відвідувачі могли комфортно дочекатися своєї черги за консультацією лікаря. Так само повністю обладнані медичні кабінети і маніпуляційні. Усе стримано і під рукою.

05911– Десяток разів я їздив на будівництво й особисто контролював його хід на всіх етапах. Повірте, доводилося вносити певні корективи чи разом із будівельниками обдумувати ті чи інші рішення, – зауважив Сергій Кузьменко. – Тому я закликаю всіх керівників територій, де будувати­­муться ще 17 амбулаторій, узяти за основу наш перший результат роботи. Ми маємо інвестувати в будівництво й оснащення амбулаторій понад сто мільйонів гривень. Це великі гроші з державної скарбниці. А значить – це гроші наших громадян, які своєю чесною працею й відрахуваннями з заробленого зробили можливим оновлення сільської медицини. Наше завдання по-господарськи розпорядитися цим ресурсом…

Кіровоградщину на Раді регіонального розвитку представили чотири десятки посадовців – це також голови райдержадміністрацій, міські голови, очільники об’єднаних територіальних громад.

Від Президента регіони отримали орієнтири подальшої роботи, а також зав­­дання – підготувати плани перспективного розвитку на 2019-2021 роки.

– Ставлю регіональній владі завдання розробити плани перспективного розвитку територій на 2019-2021 роки, обговорити їх із громадами і прийняти на рівні громад. Кожна територія повинна визначити свої переваги і пріоритети, на основі яких на ваших дорожніх картах з’являться першочергові об’єкти, які стануть маркерами розвитку, – наголосив Глава держави.

Тим часом окремі території звітували про успішну реалізацію ініціатив у попередні роки. З Кіровоградщини єдиний, хто отримав слово, – міський голова Кропивницького Андрій Райкович.

– Наша команда отримала місто, в якому на лінії було десять старих тролейбусів, жодного габаритного автобуса. Розбиті дороги… Критично зношені мережі. У гуманітарній сфері – школи і дитячі заклади, які забули, що таке капітальне технологічне переоснащення. У медицині – наше місто не бив тільки лінивий… Ми змінили ситуацію. Я не перевищу градус, але саме фінансова децентралізація стала реальним мотиватором швидко створювати проекти, розробляти стратегії, приймати галузеві програми не на рік, а з горизонтом не менш як на п’ять років… – зазначив Андрій Райкович. – Кропивницький має і підтримку, і взаєморозуміння керівництва держави. І це добре. Так, не все гладко, бо реформи треба відпрацьовувати на практиці, щоб вони не буксували, а були позитивними і динамічними. Люди хочуть жити доб­­ре вже зараз, а не довго чекати змін на краще. Тому наше завдання – робити якомога більше вже сьогодні. І можливості для цього дає саме децентралізація влади.

– Нещодавно я був у Кропивницькому. На власні очі побачив, що у місті є справжній господар, який має заслужену шану і повагу жителів, який за короткий термін кардинально змінив обличчя обласного центру на краще, який має повагу українських спецпризначенців третього полку, котрі твердо стоять і захищають інтереси громади. Я за це хочу окремо подякувати, – відреагував Президент.

Насамкінець очільник держави наголосив, кожен регіон України чотири роки тому отримав можливість поступово змінювати ситуацію на краще. Завдяки децентралізації, завдяки іншим важливим реформам, країна зробила упевнений крок до Європи.

– У виборчому циклі 2019-2020 років країну атакуватимуть реваншисти і популісти, але я впевнений, мудрий український народ зробить відповідальний вибір, який гарантуватиме сталий розвиток громад. Розвиток, до якого розчистили дорогу і створили умови потягом кількох років важких випробувань і тяжкої праці, – підкреслив Петро Порошенко. – Україна – це величезний потенціал людської сили. Україна – це величезний потенціал людської віри. Україна – це край єврооптимістів, правильних єврооптимістів, з унікальною вірою в Європу і власне європейське майбутнє.
e-max.it: your social media marketing partner