У Гайвороні волонтери створили реабілітаційний центр для бездомних тварин

, КП

05784У Гайвороні волонтери громадської організації «Молодь за чисте майбутнє» розробили програму з регулювання кількості безпритульних собак, якою передбачений відлов, вакцинація і стерилізація тварин. У рамках програми на території комунального підприємства «Гайворонський комунальник» створили реабілітаційний центр. Ініціативу активістів підтримала міська влада.

– Усе почалося зі створення громадської організації «Молодь за чисте майбутнє», – розповідає «КП» керівник Олена Шаповал. – І ось найперше ми стали думати, щоб корисного зробити для міста. Розуміючи ситуацію з безпритульними собаками, яких чимало, ми підготували програму регулювання чисельності. Далі звернулися у міську раду, презентували програму там і попросили підтримки. Адже самотужки ми б не змогли втілити задумане. Програму затвердили на сесії на три роки, виділили кошти і з того почалася робота. Придбали обладнання – операційний стіл, хірургічний ніж, кліпси, уклали угоду з нашою районною ветеринарною службою.

Ідея у волонтерів виникла ще на початку минулого року. Від мрії до її реалізації минув майже рік. Активно стерилізувати собак взялися цьогоріч навесні.

– Поки затвердили програму, поки закупили обладнання… Більше півроку пішло на паперову роботу, план реалізації програми. Восени 2017-го провели пробну стерилізацію, прооперували п’ятьох собак-безхатьків. Треба було поспостерігати, як тварини поводитимуться після операції. Все пройшло добре, – продовжує Олена.

На території комунального підприємства створили реабілітаційний центр, де за собаками деякий час доглядають після операції. З моменту як стартувала програма, простерилізувати вдалося 24 собаки.

– У нас операційний кабінет знаходиться поруч із вольєрами і це дуже зручно. Спочатку собакам проводимо вакцинацію, потім – стерилізуємо. Далі вони кілька днів у нас на перетримці, – розповідає співрозмовниця «КП».

Окрім мерії, утримувати реабілітаційний центр допомагають небайдужі містяни.

– Щодня собак годую я, оскільки працюю в комунальному підприємстві. Харчування надходить із дитсадочків – нам привозять залишки їжі. На вихідні приїздять волонтери і допомагають доглядати за тваринами. Вони з ними спілкуються, поприносили їм нашийники, повідки і вигулюють їх. Таким чином собаки звикають до людей і соціалізуються, – пояснює керівник організації.

Після стерилізації усіх собак реєструють і випускають, де вони раніше знаходилися, адже постійно утримувати тварин у центрі волонтери змоги не мають. Деяким щастить знайти господарів.

– Собаки чіповані, вакциновані від сказу, зареєстровані. У журнал реєстру записуємо номер кліпси, дату, опис собаки і які мані­­пуляції проводили. Після ви­­писки більшість тварин повертаємо у місця їхнього попереднього проживання. Це в основному подвір’я багатоповерхівок, де собачки прибилися і їх там годують. Навіть жителі тих будинків самі привозять на стерилізацію, а потім забирають назад, – продовжує Олена і радіє,

що все-таки вдалося знайти господарів п’ятьом підопічним. – Також зараз у центрі є собака з цуценятками. Її люди привезли одразу після народження малих. Нині маємо охочих забрати цуценят. Віддаємо лише з умовою, що за півроку їх привезуть на стерилізацію.

Наразі у волонтерів плани утеплити центр на зиму й максимально зменшити популяцію тварин-безхатьків.

– Робитимемо дахи над вольєрами, в операційну проведемо тепло. І найголовніше – намагаємося налагодити систематичну стерилізацію, щоб не було популяції, – поділилася з «КП» Олена.

фото: надане героїнею
e-max.it: your social media marketing partner