Більше половини жителів Центральної України вважають борщ культурною спадщиною

,

05782Компанія «Research & Branding Group» провела дослідження*, чи вартує украї­­н­­ська національна страва – борщ того, аби стати нематеріальною культурною спадщиною ЮНЕСКО. 60% жителів центральних регіонів, серед яких і Кіровоградщина, дали ствердну відповідь. При цьому всього 13% не погодилися з такою ідеєю і це найнижчий негативний відгук по всій державі! На заході не згодні з визнанням борщу 23%, на сході – 20%, а на півдні – 19%.

Наразі, як зазначають у «Research & Branding Group», Україна має дві позиції у переліку нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО: петриківський розпис і козацькі пісні Дніпропетровської області. Профільне міністерство підтримало ініціативу про внесення українського борщу до списку нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО, але до цього страву слід внести до аналогічного національного переліку.

Загалом ідею визнання борщу нематеріальною культурною спадщиною України підтримують три чверті співвітчизників – 74%, проти – 9%, а за зарахування борщу від України до світового списку ЮНЕСКО – майже дві третини учасників опитування – 58%, проти 18%. В обох випадках досить високий відсоток тих, хто ще не визначилися – 17% і 24% відповідно.

При цьому соціологи зауважують, ставлення українців до визнання борщу нематеріальною культурною спадщиною (як національної, так і світової) має деякі особливості, обумовлені місцевістю і регіоном проживання респондентів.

Залежно від місцевості проживання, виокремлюються жителі обласних центрів, серед яких трохи менше, ніж в інших населених пунктах, прихильників зарахування борщу як до національного, так і до світового переліку нематеріальної культурної спадщини.

Залежно від регіону проживання найбільший відсоток прихильників внесення борщу до національного переліку на заході, а до світового – на заході і в центрі України.

Тим часом «КП» з’ясувала, у скільки нині обходиться приготування страви. Жителі Кропивницького зізнаються, концепцію борщу доводиться порушувати. Готують його без м’яса. Ціни на продукт, кажуть, ростуть ледь не щодня. Натомість додають більше квасолі.

– У тому році ціни були значно нижчі, я могла дозволити собі купити м’ясо для борщу, а сьогодні доводиться класти більше квасолі, – ділиться 45-річна Антоніна.

– Ой, зараз так важко приготувати борщ. М’ясо здорожчало на 30%, морква та цибуля також на декілька гривень, – розповідає 73-річна продавчиня з ринку «Черемушки» Валентина. – Зараз більшість людей змушені або готувати борщ без м’яса, або, якщо пощастить, купувати обрізки.

Торік морква і цибуля коштували 6-7 гривень, а зараз 10 і вище. М’ясо свинини вартує на 20-30 гривень дорожче. Сало також зросло в ціні.

– Чесно кажучи, зараз борщ став доступним не для кожної родини, – каже 42-річний Сергій. –

Я ось, продаю м’ясо і можу сказати, що з ростом цін люди знач­­но менше почали купувати його. Якщо в минулому році купували більше реберця, то зараз обрізки або сало на засмажку в борщ. Готують, так сказати, економваріант – засмажка з салом і квасоля, замість м’яса.

Тож, скільки ж коштує каструля борщу для родини з трьох персон? Своїм рецептом із «КП» поділилася 37-річна Тетяна з Кропивницького. Каже, п’ять літрів бюджетної страви вистачило на два дні.

– Ми завжди готуємо бюджетний варіант борщу, адже м’ясо зараз дуже дороге. Іноді кладемо сало, але і це не надто часто. У мене багато знайомих, котрі роблять так само, – ділиться з «КП» жінка. – Дуже образливо, що з нашою владою та її цінами, я не можу дозволити приготувати борщ із м’ясом своїй дитині. Але нічого не зробиш, таке життя, а виживати на наші зарплати потрібно. Сподіваюся, колись ми зможемо спокійно готувати борщ, не хвилюючись, який із інгредієнтів на нього не можемо придбати.

1. Буряк, 500 грамів – 5 гривень (10 гривень за кіло);

2. Капуста – 20 гривень за штуку;

3. Картопля, 300 грамів – 1,8 гривні (6 гривень за кілограм у супермаркеті, бо там дешевше, ніж на ринку, де ціна 7-8 гривень за кіло);

4. Квасоля, 2 склянки – 20 гривень (по 10 за склянку);

5. Морква, 4 штуки – 6,35 гривні (10 гривень за кіло);

6. Цибуля, 4 штуки – 5,48 гривні (10 гривень за кіло).

Відтак, за рецептом Тетяни, борщ обійшовся у 58,63 гривні. І це лише ціна овочів, без м’яса, сметани і вартості газу і води.

*Опитування проводилося у період з 4 по 13 липня 2018 року. Участь у ньому взяли 1801 респондент віком від 18 років і старше. Вибірка репрезентує населення України за статтю, віком, типом населеного пункту і регіоном проживання (за винятком непідконтрольних територій Донецької і Луганської областей, АР Крим і Севастополя). Метод опитування – особисте формалізоване інтерв’ю. Максимальна похибка вибірки не перевищує +/-2,4%.

текст: Ірина Іванова, Василина Ткач
фото: «R&B Group» та ілюстрація
e-max.it: your social media marketing partner