Учителька з Гайворонського району перемогла у номінації найпрестижнішого освітнього конкурсу України

,

05665Марина Лютинська викладає інформатику в загальноосвітній школі села Солгутове Гайворонського району. Цього року вона вперше взяла участь у масштабному національному конкурсі Global Teachers Prize Ukraine і стала кращою в номінації від Microsoft «Вчитель-новатор-2018». Нагорода для переможниці – поїздка на форум Microsoft Education Exchenge-E2, який відбудеться у квітні в Парижі. Як готувалася, чому навчає учнів і про що мріє, талановита вчителька розповіла «КП».

Марина Лютинська народилася і виросла в Кропивницькому. Життєві обставини склалися так, що залишила обласний центр і поїхала працювати у село, батьківщину своїх матері й батька. У школі працює більше десяти років. Крім цього, веде гурток у Гайворонському центрі дитячої та юнацької творчості. Марина – сертифікований тренер Microsoft Ukraine і вже навчила спеціальній програмі хмарного простору більше трьох тисяч педагогів в Україні. Вчителька звичайної сільської школи проводить тренінги для вчителів Києва, Одеси, Тернополя, Чернігова та багатьох інших міст.

– Маю багато знайомих вчителів по всій Україні, бо навчила їх користуватися хмарним простором. Тепер вони можуть працювати з найрізноманітнішими комп’ютерними програмами, які дозволяють залучати дітей до навчального процесу дистанційно. «Хмарні» стосунки дозволяють учителеві провести реально цікаві уроки, – розповідає Марина Лютинська і додає, аби цьому навчати інших, самій довелося багато вчитися і розвиватися.

Пізнавати нове педагог не припиняє і зараз. Нині – вона пише кандидатську дисертацію і вчиться в аспірантурі. Каже, усе своє свідоме життя – освоює нові знання. За її плечима, крім вищої освіти, більше сотні різноманітних тренінгів. Кілька років тому Марина Лютинська була лау­­реатом обласного конкурсу на звання «Кращий учитель року» у номінації «Інформатика», має десятки дипломів і нагород.

Учитель інформатики активно застосовує хмарні технології на своїх уроках. Зазначає, вони дозволяють робити уроки цікавими з будь-якої локації. Тому досить часто практикує відкриті уроки на природі.

– Уявіть собі, ви сидите з учнями на березі річки з планшетом і можете засвоювати будь-який матеріал. Це і цікаво, і пізнавально, і легко, – ділиться співрозмовниця «КП».

Окрім хмарних технологій, Марина Лютинська активно залучає учнів до громадської діяльності, участі у різноманітних конкурсах. Каже, цього року діти самі завантажили більше трьох тисяч світлин про рідний край у Вікіпедію.

Педагог зауважує, у своїй педагогічній роботі тісно співпрацює з Microsoft. І хоча за плечима має багато різноманітних конкурсів, участь у Global Teachers Prize Ukraine вирішила взяти вперше. Організація Microsoft висунула її кандидатуру у номінації «Вчитель-новатор-2018». У ній і здобула перемогу.

– Для мене це було несподівано і дуже хвилююче. Особ­ливо приємно було отримати сертифікат на участь у форумі Microsoft Education Exchenge-E2, який відбудеться у квітні в Парижі. Я навіть не знаю, які емоції мене переповнювали більше, чи то вітання Президента Петра Порошенка, чи теплі слова Олени Свириденко – директора Microsoft у Центральній і Східній Європі, яка вручала мені сертифікат, чи сам приз, чи загальна атмосфера свята.., – ділиться враженнями від церемонії нагородження у столиці Марина Лютинська.

Участь у вчительському конкурсі – тільки початок, наголошує педагог із Гайворонського району. До весни є час для ретельної підготовки до форуму, на якому презентуватиме Україну. До речі, зазначає співрозмовниця «КП», це буде її перша подорож закордон.

05666– Це дуже відповідально, адже варто презентувати напрацювання всієї нашої хмарної освітянсь­­кої родини і гідно представити державу, – ділиться планами співрозмовниця «КП».

Марина Лютинська переконана, не важливо, де ти працюєш – у маленькій сільській школі чи у престижному навчальному закладі, – головне любити свою роботу, любити дітей і щедро ділитися усім, що знаєш.

– Це хибний стереотип, що в селі діти відсталіші, ніж у місті. Серед моїх учнів багато переможців олімпіад і різних конкурсів. Не важливо, у якій локації ти знаходишся. Сьогодні здобувати знання, пізнавати нове можна з будь-якої точки планети, голов­не – прагнути цього, – каже талановита вчителька і додає, сама сповідує освітній рух Steam Ukraine і активно залучає колег з усієї України до цього. – Цей рух дає можливість спілкуватися відкрито, ділитися знаннями й ідеями, не закриватися у власному просторі. Власне, на цьому будується проект Нової української школи. Хороші ідеї народжуються в командній роботі.

Колеги про Марину Лютинсь­­ку кажуть, вона – надзвичайно беручка.

– Готова не тільки взятися за ідею, а й довести її до кінця. Причому до втілення активно залучає своїх учнів. Діти дуже люблять учительку, – каже завідуюча нау­­ково-методичною лабораторією інформаційно-технологічної освіти обласного інституту післядипломної освіти імені Сухомлинського Марина Чала і додає, дуже добре, що конкурс Global Teachers Prize Ukraine робить учителів публічними і відомими.

Як і всі жінки Марина Лютинсь­­ка має мрію. Проте її бажання не схоже ні на чиїсь інші.

– Я хочу відкрити у Гайворонсь­­кому районі Steam-Центр, де можна було б вчитися, ділитися ідеями, робити відкриття. Діти з глибинки заслуговують на якісну освіту. Сьогодні такі знання можна отримувати, не обмежуючись територіально. Вчитися можна будь-де. Нашим дітям треба давати якісні знання, практичну спрямованість, щоб вони не відчували себе меншовартісними порівняно з учнями престижних шкіл. Для цього треба любити свою роботу і дітей, – переконана вчителька.

 

фото: надане героїнею

e-max.it: your social media marketing partner