У Кропивницькому під час уроку один учень вдарив ножем іншого. Школа не повідомила у поліцію!

, КП

05601В обласному центрі учень восьмого класу під час уроку з англійської мови поранив ножем свого однолітка. Інцидент стався у 29 школі ще в понеділок. Втім розголосу набув за кількадень. Однак і нині коментувати ситуацію в навчальному закладі відмовляються.

Джерела кажуть, школяр поранив свого однокласника в ногу. Той вибіг у коридор, з рани текла кров. Обробила рану шкільна медсестра, швидку не викликали.

– У 29-у школу виклику на ножове поранення не було, – коментує керівник Центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф в області Олександр Ярошенко.

Джерела також повідомили, що в поліцію про випадок у школі повідомили саме діти. Ані адміністрація навчального закладу, ані батьки не зверталися. Є припущення, що конфлікт просто залагодили, аби уникнути розголосу.

– За цим фактом проводиться перевірка. Обставини справи з’ясовуються. На даний момент батьки до Кропивницького відділу поліції з письмовою заявою не зверталися, – говорить начальник сектору ювенальної превенції патрульної поліції Кропивницького Сергій Вовкогон.

У школі ситуацію не коментують. Натомість в управлінні освіти міськради створили комісію, яка проведе службове розслідування.

– На сьогодні створена комісія для проведення службового розслідування. За його результатами висновки нададуть керівництву управління та навчальному закладу, – заявила начальник юридичного відділу управління освіти міськради Олена Васильєва.

Втім випадок булінгу у школі №29 не перший. Цього ж тижня там дев’ятикласник побив восьмикласника. Сталося це, за неофіційними даними, у шкільному туалеті за участі ще кількох учнів. Восьмикласник отримав струс мозку й опинився в лікарні. Про інцидент адміністрація школи знову ж таки в поліцію не повідомила. Зробили це, як передбачено законом, працівники обласної дитячої лікарні, куди госпіталізували школяра.

– Повідомлення про те, що до обласної дитячої лікарні доставили неповнолітнього 2005 року народження з тілесними ушкодженнями, надійшло до поліції з лікувального закладу. Хлопчик пояснив, що ушкодження отримав внаслідок конфлікту зі старшокласником, – повідомила речниця управління Нацполіції в області Віталіна Бевзенко.

– Наразі стан дитини не потребує стаціонарного лікування. Сьогодні його виписують, – уточнила «КП» заступник головного лікаря дитячої обласної лікарні з оргметодроботи Лідія Ліщиновська.

«КП» не вдалося поспілкуватися з батьками постраждалих дітей, однак про атмосферу в навчальному закладі розповіла мама школярки. Жінка каже, діти там нерідко з’ясовують стосунки кулаками. Якось один із учасників нинішніх інцидентів розбив доньці носа.

– Там не один випадок трапився. Моя донька була присутня, коли хлопці билися. (…) Цей до іншого почав казати: «Пам’ятаєш, ти мені на ногу наступив…». У них почалися розбірки. Той схопив його, потрусив і кинув об стіну. Хлопець ударився потилицею і повільно почав спускатися по стіні, – розповідає зі слів доньки співрозмовниця «КП» про один із конфліктів цього тижня. – (…)Хлопчик у школі погано контролює свої емоції. Він кулаком ударив мою доньку в обличчя, у неї була тріщина кістки носу. Донька моя забіяка, скажемо так. Вони почали сперечатися, а він її взяв і вдарив. Я так розумію, того хлопця навіть учителі бояться чіпати.

Тим часом 2 жовтня Верховна Рада проголосувала за законопроект, спрямований на протидію цькуванню в закладах освіти. Якщо Президент його підпише, фінансові стягнення накладатимуться на працівників навчальних закладів, які приховували факти цькування. Потенційний розмір штрафу за замовчування булінгу – від 20 до 200 неоподатковуваних мінімумів (тобто від 340 до 3400 гривень). За перший зафіксований випадок цькування фінансове покарання складатиме 20-50 неоподаткованих мінімумів, при повторній реєстрації – сума стягнення сягатиме вже 100-200.

В ухваленому документі керівників освітніх закладів зобов’язують розробити та оприлюднити план заходів, націлених на протидію булінгу. Також директори повинні будуть розглядати скарги від учнів та їхніх батьків щодо цькування й контролювати процес вирішення таких конфліктів.

Разом із тим, із січня 2019 року в Україні розпочне роботу служба освітнього омбудсмена – органу, до якого зможуть звернутися громадяни, аби сповістити про порушення в освітній системі.

Згідно з інформацією Всесвітньої організації здоров’я, сьогодні Україна входить до першої десятки європейських держав за поширеністю булінгу серед 11-15-річних дітей.

фото: Наталка Маринець
e-max.it: your social media marketing partner