У Новомиргороді знайшли тігель, у якому понад сотню років тому виплавляли метали

, Олена Сідорова

05582Новомиргородський музей поповнився новим експонатом – залізним тігелем для виплавки кольорових металів. Підозрюють, знахідці набагато більше, ніж сто років. Її пов’язують із історією краю часів Нової Сербії і вважають підтвердженням того, що на цій території діяла кузня.

Речі тих часів потрапляють у музей не часто, розповідає завідувач краєзнавчим музеєм Петро Озеров.

– У районі парку та районного будинку культури тоді стояла фортеця, збудована у середині 18 століття. Відповідно, існувала і кузня, на якій ремонтували і обслуговували зброю. Але про її точне розташування до цього часу відомо не було. І ось 28 серпня до музею потрапив тігель залізний із кузні. Тому завдяки знахідці можна зробити висновки про місцезнаходження кузні, – розповідає Петро Озеров.

Тігель знайшов на своєму городі редактор газети «Новомиргородщина» Юрій Стоянов і вирішив передати знахідку в музей.

– Тігель виглядає як звичайна залізяка, тому люди, коли знаходять такі речі, не вбачають у них щось цінне для історії і просто здають на металобрухт. Знахідка датується початком 19 століття. На тому місці Юрій Стоянов знаходив також мідні три копійки 1842 року. І, судячи з цього, кузня існувала більше ста років. У ті часи в основному виплавляли свинцеві кулі для війни. Для музею це дуже цінно! Хочеться, щоб люди більше приділяли уваги таким знахідкам, бо знайдене чи викопане може виявитися чимось рідкісним і вартісним, – наголосив Петро Озеров.

 

фото: газета «Новомиргородщина»

e-max.it: your social media marketing partner