Додаткова безпека: Як уберегти дитину від випадіння з вікна?

, Олена Сідорова

05467Минулого тижня у селищі Новому чотирирічний малюк випав із вікна четвертого поверху. Дитину у тяжкому стані госпіталізували. Попередня причина трагедії – необережність. Малий сперся на москітну сітку і та не витримала. Втім схожі випадки на Кіровоградщині непоодинокі – торік в обласному центрі з шостого поверху випала однорічна дитина. Два роки тому в Олександрії насмерть розбилася дворічна дівчинка. А ще раніше у Світловодську від падіння з дев’ятого поверху миттєво загинув трирічний хлопчик. Сумну статистику констатують і лікарі – тільки до обласної дитячої лікарні цьогоріч уже потрапило восьмеро дітей, які випали з вікон. Усіх їх, на щастя, вдалося врятувати. Аби убезпечити малих від таких випадків, «КП» зібрала поради для батьків, як із мінімальними витратами зберегти своїй крихітці життя. І це треба зробити вже зараз!

Про основні заходи додаткової безпеки розповів «КП» директор підприємства «Arbor Group» Денис Борисенко, який багато років поспіль займається реалізацією вікон. Констатує, існує безліч способів встановити додатковий захист. Утім, як батько трьох дітей, радить, перш за все, менше залишати дитину без нагляду.

– Чому діти випадають із вікон? Бо вони легкодоступні. Я, наприклад, прибираю від підвіконня все, що може допомогти дитині залізти на нього, – ділиться Денис. – Але навіть ретельний догляд не зможе повністю уберегти. Тому краще перестрахуватися і подбати про додатковий захист.

Денис розповідає, додаткові заходи безпеки можна передбачити для вікон будь-якої цінової категорії. Але чомусь ті, хто обирає дешевший варіант, зовсім не запитує, яким чином це можна зробити.

– Ті, хто замовляє дорогі дерев’яні вікна, одразу запитують, які краще обрати, щоб були з максимальним захистом, – констатує співрозмовник «КП». – Чомусь вони більше цьому приділяють уваги. Хоча не можна сказати, що люди з меншими статками менше переживають за безпеку своїх дітей.

Часта причина нещасних випадків – антимоскітні сітки, адже дитина сприймає їх як надійну опору.

– Основна маса населення використовує дешеві сітки. Вони кріпляться пластиковими кліпсами, які згодом під дією ультрафіолету розсипаються, – пояснює Денис. – Сітки монтуються дуже ненадійно. До того ж, деякі винахідливі господарі можуть навіть закріпити їх саморізами. Це здається надійним, але насправді сітка під навіть невеликим навантаженням просто випаде з профілю. Тому я раджу встановлювати металеві решітки, до того ж, це захистить і від грабіжників і таким чином дитина навряд чи випаде.

Запобігти нещасним випадкам дуже просто – кожна компанія, яка займається встановленням чи то пластикових, чи то дерев’яних вікон, має вже готові рішення, які поділяються на чотири групи: ручки з замками або кнопкою, фіксатори, блокіратори та накладні обмежувачі.

Ручки з замками коштуватимуть близько півтори сотні гривень. Їх можна встановити у вже вмонтовані вікна.

– Єдиний мінус – на кожне вікно потрібен свій ключик, – додає Денис. – Тому, якщо в помешканні багато вікон, досить незручно підбирати ключі. А якщо ключ лишити у замку, то дитина з часом може навчитися його повертати. Так само і кнопку діти можуть самостійно натиснути.

Фіксатори можуть бути пластиковими чи металевими, але й вони повністю не вирішують проблему.

– Їх кріплять у нижній частині вікна, вони дозволяють відрегулювати кут, під яким вікно буде відкритим. Але дитина може теж швидко звикнути до цього механізму, – наголошує спеціаліст.

Найпростіше і найбюджетніше рішення – блокіратори, або дитячі замки на вікнах. Вони коштуватимуть не більше сотні гривень.

– BSL (Baby Safe Lock – безпечний замок для дітей – «КП») – гарантований захист від відкривання вікна. Його ставлять теж у нижню частину конструкції. Він досить легкий у монтажі. Такий вибір навіть кращий за рівнем безпеки, ніж ручки з замками, – радить співрозмовник. – Без спеціального ключа дитина зможе відкрити вікно тільки на провітрювання, а не повністю. І суттєвий плюс – один ключ підходить під усі блокіратори, встановлені на вікнах.

Накладні обмежувачі – це елементи, схожі на ціпки. Вони теж недорогі, втім не такі надійні.

Ще один зі способів – просто зняти з вікон ручки, але це незручно.

– Насправді безпека дітей коштує недорого. У помешканнях, як правило, не більше п’яти вікон. На кожне з них захист обійдеться близько сотні гривень. Не думаю, що навіть півтисячі гривень шкода для того, щоб захистити свою дитину. Краще подбати завчасно, доки не сталося біди, – зазначив Денис.

фото: Ігор Філіпенко
e-max.it: your social media marketing partner