Дев’ятикласник зі Світловодського району придумав, як провітрювати житло і не втрачати тепло

,

05465Назар Гарасько навчається у дев’ятому класі Миронівської школи Світловодського району. На обласному етапі всеукраїнської науково-технічної виставки-конкурсу «Майбутнє України» він представив свій науково-дослідницький проект «Модернізований енергоефективний рекуператор» і обійшов майже три десятки конкурентів. Тепер власний винахід юний науковець представлятиме у фінальному етапі конкурсу та на міжнародному фестивалі інноваційних проектів Sikorsky Challenge 2018 у листопаді в Києві.

Школяр розповідає, над енергоефективним рекуператором (теплообмінником – «КП») працював півтора року. Створити винахід його наштовхнула стаття в нау­­ковому журналі, а втілити його в життя допомогла керівник гуртка обласного Будинку дитячої та юнацької творчості Світлана Піскова.

– Прочитав наукову статтю про енергоефективність і придумав створити такий прилад, що удосконалить систему провітрювання, аби тепле повітря зберігалося в середині приміщення. З допомогою такого приладу можна провітрювати кімнату і не втрачати тепло, – пояснює Назар і додає, виготовлення такого приладу обійдеться у півтисячі гривень, а економія енергоресурсу і грошей від нього – величезна.

Винахід – корисний для звичайного споживача. До такого висновку прийшло журі обласного етапу все­­української науково-технічної виставки-конкурсу і присудило винахіднику перемогу, яка відкриває йому дорогу на участь у фіналі змагання.

Назар Гарасько сподівається, і в столиці його роботу оцінять гідно, а в майбутньому його винахід ще й отримає патент. А поки приймає вітання від однокласників і друзів.

– Однокласники, коли дізналися про мою перемогу, привітали. Раділи батьки, бо вони весь час мене підтримували, хоч і казали, що багато чого в моїй роботі не розуміють. Але зараз кажуть, що така штука в господарстві дуже потрібна, – ділиться емоціями дев’ятикласник.

Неабияк пишається талановитим учнем і його науковий керівник Світлана Піскова. Каже, знайомство з ним – ціла історія.

– Назар навчався у восьмому класі, коли його батьки приїхали до мене в Олександрію і попросили взяти на навчання. А ми ж приймали тільки з дев’ятого класу. Пішли на зустріч, взяли хлопця і не прогадали, – розповідає співрозмовниця «КП» і додає, одразу почали працювати над проектом.

Каже, напевно ідею створити такий винахід підказали й батьки талановитого учня, бо їхній будинок опалюється газом, тож коли приміщення провітрюють, чимало тепла втрачається. А треба було придумати, як тепле повітря використовувати ефективно і таким чином економити і газ, і кошти.

– Ми спроектували рекуператор таким чином, щоб тепле повітря з приміщення не виходило назовні, а навпаки, циркулювало всередині і таким чином температура не знижувалася. Це дає можливість економити газ, – пояснює механізм роботи винаходу свого учня Світлана Піскова.

Таких талановитих учнів у Будинку дитячої та юнацької творчості багато, констатує науковий керівник.

– Ми придумали фарбу без барвників, конденсацію води з повітря і ще багато чого корисного. Всі роботи можна патентувати! Усі діти дуже талановиті. Якщо раніше до нас приходили тільки старшокласники, то зараз записуються вже з шостого-сьомого класів, – радіє успіхам учнів педагог.

Попереду у Назара Гараська ще кілька років навчання у школі, проте він уже знає, ким хоче бути.

– Мрію стати програмістом. Люблю інформатику, фізику, хімію. А коли є час, то залюбки з друзями граю у футбол, – поділився юний винахідник.

 

фото: надане героєм

e-max.it: your social media marketing partner