Директор Заваллівського ліцею: Не розумію, чому депутати піаряться на закладі

,

05378Заваллівський ліцей – мистецька школа, а донедавна – інтернат – потрапив у політичний скандал. Депутати Гайворонської районної ради від «Батьківщини» заявили про закриття гуртожитку при закладі. Директор ліцею каже, став заручником політичної боротьби і наголошує, ні про яке закриття і мова не йде!

«Інформую Вас про ситуацію, яка склалася 18.09.2018 року у Заваллівському ліцеї – мистецька школа Гайворонської районної ради, бувша Заваллівська школа-інтернат.

Сьогодні до мене надійшло телефонне звернення від працівників цього закладу, що є вказівка керівника Гайворонської РДА Клименка Ю.О. і начальника освіти Гайворонської РДА Гроздіць­­кого О.В. про закриття гуртожитку для дітей з неблагополучних сімей, які там навчаються і перебувають на цілодобовому утриманні. Я звернувся в телефонному режимі до керівника комунального закладу Самар В.Б., який підтвердив, що такі усні вказівки дійсно надходили, крім того, додав, що дітей, а це близько 60 чоловік, в тому числі із Голованівського і Ульяновського районів, йому необхідно передати соціальним службам для відправлення їх за місцем проживання і розподілення у місцевих школах…», – написав у соцмережі депутат райради від «Батьківщини» Сергій Білодід.

Нині у ліцеї навчається трохи менше як півтори сотні дітей. Більша частина – проживають із батьками вдома, а близько п’ятдесяти – у гуртожитку, розповідають «КП» у райдержадміністрації. Через зміни у законодавстві, на початку літа цього року відбулася зміна юридичної особи – інтернат став ліцеєм.

– Уся процедура минула безболісно. Районна рада ліквідувала інтернат і створила ліцей – мистецьку школу. Усе погодили з профспілками. Тобто, жодних скандалів чи невдоволених не було, – коментує «КП» голова Гайворонської районної державної адміністрації Юрій Клименко.

Переконує, інформація про закриття гуртожитку – повна нісенітниця. У ліцеї дійсно навчаються діти не тільки з навколишніх сіл, а й із сусідніх районів і виганяти їх ніхто не має наміру.

– Там є учні з Благовіщенського району, Голованівського, Вільшанського, навіть із Первомайська. Тому зараз фізично закрити гуртожиток неможливо, – наголошує очільник території.

Юрій Клименко зауважує, коштів на утримання закладу у районному бюджеті вистачає. На 2018-й рік депутати виділили майже 11 мільйонів гривень.

– Загальна сума, яку виділили на утримання Заваллівського ліцею – мистецької школи, – 10 мільйонів 777 тисяч гривень. На харчування однієї дитини на добу – 65 гривень. На дітях ми не економимо. Не залежно від того, скільки учнів потребуватимуть гуртожитку – чи півсотні, чи два десятки, ми все одно його утримуватимемо. Це єдиний майновий комплекс. Опалюється і ліцей, і гуртожиток, – пояснює він.

Віталій Самар є директором закладу. Новина про закриття гуртожитку його неабияк обурила. Звідки з’явилася така інформація в депутатів райради – каже, не знає.

– У нас усе гаразд. Ніхто закривати гуртожиток наміру не має. Єдине, ми прийняли рішення про те, що два десятки дітей, які навчаються у нас із Завалля і Жакчика, тепер ночуватимуть удома. До ліцею їх підвозитиме шкільний автобус, – зазначає він.

Скандал навколо навчального закладу його директор пов’язує з політикою. Втім не розуміє, навіщо комусь у такий спосіб піаритися
на ньому.

– Я не проти, коли депутати допомагають нашому закладу. Але завжди їм кажу: «За підтримку вдячний, але політику залишайте за порогом. Не несіть її в школу». Не розумію, чому вони піаряться на зак­­ладі, – зауважує керівник ліцею.

У свою чергу очільник управління освіти, науки, молоді та спорту облдержадміністрації Володимир Таборанський пояснює, відповідно до чинного законодавства, до вересня цьогоріч відбулася реорганізація шкіл-інтернатів у заклади загальної середньої освіти, які можуть у структурі мати (чи не мати) інтернати. Відтак нині вивчається питання про влаштування дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, які проживають у гуртожитку, до родин.

– Першочергове завдання – родинна форма виховання. А вже друге питання – чи буде актуальним і затребуваним гуртожиток у майбутньому. Але за будь-яких умов, діти там знаходитимуться доти, доки батьки та опікуни не вирішать забрати їх на навчання до інших закладів освіти, – коментує Володимир Таборанський і додає, нині райдержадміністрація, спеціалісти управління максимально об’єктивно вивчають ситуацію у ліцеї.

 

фото: архів «КП»

e-max.it: your social media marketing partner