Кіровоградська область єдина в Україні, яка досі не провела тендер на постачання інсуліну?

,

1038Іноземний інсулін «Протафан», без якого не можуть обійтися хворі на цукровий діабет, нині отримати безкоштовно неможливо. Проблема полягає в доставці препарату на територію України, проте це не заспокоює тих, хто страждає на «солодку» хворобу.

– Інсуліну вже немає вісім місяців. Є інсулін наш, вітчизняний, виробництва пані Богатирьової… Лікарі кажуть, що треба дружину покласти мінімум на два-три місяці, перевірити її, підібрати інсулін. А друзі мені з Києва кажуть: «Спитай лікаря, який підбиратиме інсулін, чи дає він гарантію, що людина через півроку не помре?!» Жоден лікар такого висновку не дасть. От і все! – бідкається «КП» 73-річний кіровоградець Олександр Зінопкін, дружина якого хворіє на діабет.

Чоловік розповідає, що Зінаїді Антонівні – 75. Хворобу діагностували відносно недавно – п’ять років тому. Відтоді вона приймає інсулін щодня. Раніше ним повністю забезпечувала держава, але останнім часом про діабетиків забули.

Олександр Зінопкін пояснює: шукати замінник і переходити на вітчизняний аналог інсуліну в сім’ї бояться, тому весь цей час шукали гроші і купували «Протафан» в аптеці.

– Весь період просив у друзів, знайомих і родичів грошей на ліки. Моєї пенсії не вистачає. Одна упаковка коштує майже п’ятсот гривень, – каже пенсіонер, пояснюючи, що намагався цю проблему донести до чиновників, телефонував в управління охорони здоров’я обласної державної адміністрації, проте його керівник Олег Рибальченко навіть не взяв слухавку. – Перший день у нього нарада, другий – він у комп’ютерному залі на першому поверсі.... Хто брав трубку – не знаю, жінка не представлялася. Отака робота чиновників!

Тоді чоловік вирішив далі шукати правди, адже інсулін життєво необхідний препарат для його дружини, зрештою, як і для всіх хворих на цукровий діабет.

– Я телефонував у Мінохорони здоров’я. Мені сказали, що Кіровоградська область – єдина в Україні, яка досі не провела тендер на доставку інсуліну, – каже співрозмовник і пояснює, що коли почав активно піднімати цю тему, то до нього минулого тижня приїхала жіночка, імені якої він не знає, і передала його дружині потрібний інсулін.

– От мені привезли упаковочку «Протафану». Її вистачить приблизно на місяць, – говорить чоловік і зазнається, що не знає, як бути далі і скільки ще чекати, поки хворі на цукровий діабет зможуть отримувати «Протафан» безкоштовно.

Власне, це питання «КП» порушила перед начальником управління охорони здоров’я обласної державної адміністрації Олегом Рибальченком.

– Так, зараз «Протафан» відсутній. Його можна замінити на якийсь інший інсулін. Весь інсулін взаємозамінний. У нас є програма з постачання «Протафану», за якою відбувається закупівля і завезення на територію України, але це питання складне. Якщо він (чоловік, з яким спілкувалася «КП» – ред.) з Кіровограда, можна піти до міського управління охорони здоров’я, вони там надають благодійну допомогу і можна за… Ну, потім придбати інший, бо цих ліків немає в роздрібній мережі. Але оскільки ми забезпечуємо всіх безкоштовно, то найкращий варіант – проконсультуватися з ендокринологом щодо замінника, – каже посадовець.

На уточнення «КП», чи проблема з інсуліном існує лише на території Кіровоградської області, чи загалом в країні, чиновник відповів, що вона характерна для всієї держави.

– Взагалі це проблема і в Україні, і у нас теж. Я так думаю, що за місяць питання вирішиться, але ж гарантувати не можу, – підсумував він.
e-max.it: your social media marketing partner