У Світловодську відкрилася третя в області художня галерея

,

03964У Світловодську відкрилася приватна художня галерея «Наше місто». Це третій виставковий зал в області. Подібні галереї вже приймають відвідувачів у Кіровограді й Олександрії. Для Світловодська ця подія важлива не тільки тому, що цей край багатий на художні таланти, а ще й тому, що серед них є унікальні особистості.

У виставкових залах арт-галереї розміщено чимало робіт відомих художників області і Світловодська. Окрему залу займають чорно-білі світлини колишнього фотокора «Кіровоградської правди», відомого фотомитця Василя Ковпака.

Серед кількох десятків робіт особливу увагу привертає картина «Мати і син» художниці Надії Падурської, яка нині мешкає у геріатричному відділенні Власівського інтернату для ветеранів війни та праці.

Для цієї маленької, тендітної жінки, яка пересувається на милицях, ця подія мала надзвичайне значення.

– Уперше в житті завітала на художню виставку. Майже сотня моїх робіт нині в експозиції обласного художнього музею, але особисто ніколи на подібних заходах не була, – хвилюючись розповіла художниця. – Я взяла до рук пензля досить пізно, картини пишу років із десять, а мені вже 75. У хвилини відчаю прийшло розуміння – раз Бог дав мені життя, отже я для чогось існую. Мабуть, Всевишній водить моєю рукою, бо ніколи не знаю наперед, що вийде.

На долю цієї талановитої, самобутньої художниці випало чимало випробувань. У п’ятирічному віці вона отримала тяжку травму хребта і вже ніколи не змогла повернутися до повноцінного фізичного стану.

– Усе життя живу сама… Після травми мій хребет скривився в англійську літеру S. Якось лікар довго дивився на мене з подивом, а потім каже: «Я раніше ніколи такого не бачив. Дякуйте Богу, що з такими порушеннями можете хоч якось рухатися. Навчіться жити з цим діагнозом», – пригадує художниця і каже, сама дивується, як дожила до такого поважного віку. Довелося сьорбнути чимало лиха, згадує молодість Надія Падурська. Каже, доходило навіть до суїциду.

– Увечері думала – все, не хочу жити в таких муках. А вранці прокидалася і знову жила далі. Все життя мріяла мати друга, - ділиться потаємним жінка і додає, все ж Бог дав їй відчути радість материнства і щастя.

 

03966 03965


– Коли я завагітніла, мене направили на аборт, але мені про це нічого не сказали. У відділенні я випадково почула, що мені хочуть зробити, і втекла. Добралася в інститут патології вагітних у столиці. Дякувати Богу, там мене прийняли і питають: «Ви хочете продовжити рід?». А я кажу: «А для чого ж я народилася? Щоб дати життя своїй дитині!». Так народила сина. Семимісячного, малесенького, але такого бажаного. Зараз він уже дорослий, має свою родину і семеро дітей. Я багата бабуся, – ділиться радістю художниця і додає, думала, що гірше життя, ніж у неї, не буває. Але коли побачила інших людей без рук, без ніг, зрозуміла, що їй не найгірше.

Попри всі труднощі і випробування, незліченні операції і фізичний біль, Надія Падурська не втратила віру в людей і дякує їм за підтримку і допомогу.

– Малювати почала досить пізно. Зразу, коли лежала в лікарнях, малювала там різні бюлетені. А потім спробувала малювати портрети призовників, які там проходили медогляд. Вони лисі, вуха стирчать, зразу сміялися, що у мене вийдуть карикатури, а не портрети. А коли побачили, здивувалися, кажуть: «Оце так!» – розповідає про свою творчість художниця. Жінка каже, найскладніше малювати портрети дітей і тварин, бо вони ніколи не позують. Сюжети своїх картин ніколи не придумує, бере пензель до рук і виводить лінії, мазки, а потім виходять образи коней, корів, людей, дітей…

Надія Падурська й інші художники радіють, що в місті нарешті з’явилася галерея й віднині світловодці матимуть змогу знайоми­­тися з тамтешніми митцями, а ті – надихатися.

– У Світловодську це перша виставка, але попереду у нас ще багато планів і проектів, які незабаром запросять свого глядача. Усе це стало можливим завдяки приватній ініціативі Костянтина Каспрова, галериста з обласного центру Миколи Цуканова і за підтримки очільника Кіровоградщини Сергія Кузьменка, який активно долучається до життя творчих спілок і народження нових арт-проектів, – зазначила директор департаменту культури і туризму облдержадміністрації Валентина Животовська і наголосила –

у перспективі – розвиток не тільки художнього мис­­тецтва, а й театру та інших напрямків культури.

фото: Тетяна Жигула

 

03963

e-max.it: your social media marketing partner