Життя без аналогового телебачення. Для кого голубі екрани згаснуть, а хто й далі дивитиметься улюблені передачі?

,

03842Уже з 1 серпня у Кіровоградській і Київський областях не стане аналогового ефірного мовлення національних і місцевих телеканалів. Таке рішення ухвалив уряд у зв’язку з міжнародними зобов’язаннями країни про впровадження цифрового мовлення. У решті регіонів аналог зникне з вересня. А це означає, що толку від звичайних антен, на які телевізори ще поки приймають сигнал, не буде. Відтак, якщо понад сто тисяч глядачів Кіровоградщини вчасно не переформатуються, залишаться без улюблених програм і серіалів.

Аби зрозуміти, хто ж зможе дивитися телевізор після 1 серпня, а хто ні, варто розібратися для початку, що ж таке аналогове телебачення. Це телевізійна система, що використовує для отримання, виводу і передачі зображення і звуку аналоговий електричний сигнал. Коли цей сигнал відім­кнуть, телевізор не транслюватиме зображення без додаткового обладнання, яке перетворюватиме його на цифровий.

Сучасні телевізори уже обладнані пристроями, які підтримують цифрове мовлення. Аби дивитися національні телеканали на старіших, необхідно обрати інший тип прийому сигналу. Глядачам пропонують вибір: або цифровий Т2-приймач, який під’єднується до звичайної антени, або придбати новий телевізор уже обладнаний тюнером, підключити кабельне телебачення, чи встановити супутникову антену. Усі ці варіанти тягнуть додаткові витрати з кишень людей.

– Цікавився на ринку, скільки коштує тюнер. Найдешевший – 350 гривень. А пенсію отримую 1460 гривень. От із наступного місяця залишуся без телевізора, бо грошей купити той прилад немає, адже ще треба ліки, їжу і за комуналку заплатити. Не знаю, чи куплю його колись… Придумали таке, аби з нас, бідних, більше грошей витрясти, – обурюється нововведенню 79-річний кіровоградець Василь.

– Син сказав мені, щоб не хвилювалася, бо він уже давно встановив до мого телевізора ту приставку. Тож для мене телебачення не зникне, – радіє пенсіонерка з обласного центру Ольга.

– У нас сучасний телевізор, тож відключення «аналогу» нас не торкнеться. А взагалі, дуже добре, що нарешті всі перейдуть на «цифру». У Європі вже давно так передають сигнал. Треба ж колись осучаснюватися, – коментує 30-річний Максим.

Яким чином відключення аналогового сигналу позначиться на місцевому телепросторі, «КП» розповів медіа-експерт Вадим Мурований.

– Від цього відключення постраждають тільки люди старшого віку, які не мають обладнання, щоб приймати цифровий сигнал. Хто має одну антену і дивився два-чотири телеканали, позбудуться і цього, якщо не придбають тюнер чи супутникову антену, – констатує Вадим Мурований і додає, у 2012-му область отримала 22 тисячі тюнерів, які безплатно роздали соціально-незахищеним громадянам. – Звісно цього недостатньо, але іншого виходу немає, крім як рухатися у напрямку розвитку цифрових технологій.

Експерт припускає, технічний прогрес призведе до того, що роль телеоператорів візьмуть на себе оператори мобільного зв’язку.

Із тривогою очікують відключення і місцеві телеканали, адже це, на думку медійників, вплине і на наповнення ефіру, і на кількість глядачів.

– Якщо відключать аналогове мовлення, ми втратимо ліцензійного партнера – канал «НТН», який ретранслюємо саме в цьому форматі, – коментує директор телекомпанії «TTV» Оксана Васильєва. – Ми вже давно отримуємо безліч дзвінків від глядачів: як вони дивитимуться «TTV» і «НТН», якщо зникне аналог. Відповідаю, що потрібно мати технічне обладнання, яке зможе приймати цифровий сигнал. Звісно, люди обурюються, адже і тюнер, і супутникова антена, і кабельне телебачення чи інтернет ­– це додаткові витрати з сімейного бюджету. На щось треба витратитися раз, за щось треба платити щомісяця. Чи зміниться кількість глядачів нашого телеканалу – поки сказати важко. Після відключення «аналогу» канал «TTV» виходитиме у цифровому мовленні. Ми маємо на це ліцензію. На державному рівні кажуть, що ці зміни – на краще, поліпшиться якість зображення. Як буде насправді – життя покаже.

Трохи менше тривог у суспільного мовника – каналу «Кіровоград», адже уряд своєю постановою поки залишає за ним аналог.

– Наше основне завдання – створювати якісний контент і давати глядачеві інформацію. За передавачі регіональна дирекція не відповідає. Загалом в області є тринадцять аналогових передавачів мовлення і шість цифрових, ще один цифровий – на околиці Полтавської області, але покриває частину нашої. 80% території Кіровоградщини покриває аналогове мовлення, 60% – цифрове, – пояснює менеджер філії ПАТ НСТУ Кіровоградської регіональної дирекції Олена Роміцина.

Здебільшого фінансові затрати і певні технічні труднощі можуть відчути власники старих телевізорів, пояснює головний інженер обласної регіональної дирекції Костянтин Карпов.

– Для людей це відключення – зайві витрати, бо треба або придбати тюнер, або супутникову антену, або новий сучасний телевізор. Приставки Т2 можна приєднати і до старого телевізора, але навіть на найдешевшу модель треба витратити кількасот гривень, – констатує фахівець і додає востаннє цифрові передавачі на вежах у регіоні встановлювали ще 2011 року. – Тоді планували в усій Україні обладнати 700 таких мультиплексів, а фактично встановили близько 200. Найгірша ситуація з покриттям у гірських областях, найкраща, напевно, в Києві і Кіровоградській області, оскільки їх планують відключити від аналогового телебачення найпершими.

Утім альтернатива аналоговому телебаченню є і люди вже давно нею користуються – це кабельне телебачення.

– Є кілька варіантів альтернативи аналогу. Зокрема, будівництво власних кабельних мереж. Такі вже є в Кіровограді й Олександрії. Ще є сучасна технологія ІР-ТV. З часом вона витіснить усі інші технології. Хто має Smart TV, може купити пакет і дивитися безліч телеканалів, – пояснює директор одного з найбільших інтернет-провайдерів Кіровоградщини Костянтин Макаренко. – На сьогоднішній день ми покриваємо інтернетом територію 60 населених пунктів в області. Цього, безумовно, замало. Утім ми будуємо вежі власними силами, крім того, з облдержадміністрацією маємо спільний проект із будівництва півсотні веж, які покриватимуть сигналом 95% території області.

Тим часом колеги «КП» із «CBN: Центральноукраїнського бюро новин» отримали у розпорядження дані про те, де і які саме канали можуть зникнути з мовлення. Отже, в обласному центрі в аналогу не показуватимуть: «Інтер», «1+1», «ТТV», «ІСТV», «5 канал», «TV Стимул», «СТБ», «Мега», «К-1», «ТЕТ», «Новий канал», «М-1», «Україна».

В Олександрії зникне «1+1», «Інтер», «Новий канал», «ICTV», «СТБ», «М-1», «Тоніс», «НТН», «ТЕТ», «Україна».

Гайворон залишиться без «1+1» і «Гравіс».

Добровеличківка не дивитиметься «Інтер». У Голованівську, Новоархангельську, Новомиргороді, Новій Празі, Новоукраїнці, Петровому, Світловодську, Смоліному, Устинівці, крім «Інтера», не показуватиме ще й «1+1».

Тим часом у Нацраді з питань телебачення і радіомовлення попереджають, у січні-травні наступного року Україна взагалі відмовиться від аналогу.
e-max.it: your social media marketing partner