У хаті троє дітей плачуть, пульсу в жінки практично нема, а «швидка» не їде…

,

1018Молода жінка ледь не померла на очах у дітей, а для «швидкої» такий випадок – не причина поспішати на допомогу. Попри умовляння чоловіка виїхати на виклик, медики стояли на своєму й постійно повторювали, що зараз виїздять лише на пожежі та аварії. Почуте чоловіка й батька трьох малих дітей вразило до болю. Чим завершилася така типова на сьогодні історія – далі у матеріалі «КП».

Борис Мовчанюк разом із сім’єю живе у Троянках Голованівського району. Той день чоловік запам’ятав надовго. Каже, ніколи в житті не бачив такої байдужості медичних працівників до хворих.

Того дня, коли дружині Аліні стало зле, Борис був на футболі. Та дзвінок старшої доньки стривожив його.

– Донька каже, що мама лягла і не може встати. Я одразу зателефонував фельдшеру, попросив, щоб він приїхав і оглянув дружину. Тим часом швидко повернувся додому. Побачив картину, від якої все похололо: у хаті троє дітей плачуть, пульс у дружини майже відсутній, вона стала холодною. Дякувати Богу, приїхав фельдшер. Він виписав все необхідне, ми одразу купили. Тоді він сказав: «Якщо далі будуть такі симптоми, якщо Аліна почне непритомніти, викликайте швидку, бо я вже тут нічим не допоможу…», – пригадує Борис той квітневий вечір, додаючи, що стан жінки не покращувався, тому за допомогою звернувся ще до сімейного лікаря і той наполіг на терміновій госпіталізації.

Чоловік розповідає, що одразу набрав номер «швидкої», проте диспетчер йому відповіла, що без дзвінка фельдшера не поїдуть.

– Фельдшер їм передзвонив, але ніхто так і не виїжджав. Тоді я знову до них зателефонував, а мені вже кажуть інше: «Виїхати не можемо, ми підпорядковуємося Кіровограду і виїздимо тільки на пожежі, аварії». Я їх просив приїхати, навіть сказав, що розрахуюся за пальне. Але безрезультатно. Тоді я кажу, що буду скаржитися, а мені відповідають: «Скаржтеся, куди хочете!» і кинули трубку, – ділиться Борис.

Чоловік був у розпачі, діти плакали, а він із усіх сил шукав можливість, як допомогти дружині, адже її самопочуття погіршувалося, а медичної допомоги не було.

– У селі є старенька «швидка». Але ж ви зрозумійте, «швидка» з голованівської лікарні готова виїхати в будь-яку секунду, вона укомплектована. Тут же – поки знайшли водія, ще дві години минуло. Так, з горем пополам, ми доставили Аліну до лікарні, – розповідає Борис.

– Фельдшер сказав везти тільки на «швидкій». У машину ми Аліну завели під руки. Коли приїхали в лікарню, її виносили на руках. Дружину оглянули прямо на носилках і так завезли у відділення, бо вона не могла встати! – говорить чоловік.

Борис Мовчанюк додає, що його обурив той факт, що коли вони приїхали до Голованівської центральної районної лікарні, там стояли два автомобілі «швидкої».

– Ми приїхали в лікарню, а там стоїть дві машини швидкої медичної допомоги. Я їх питаю, чому вони не виїхали, а вони відповідають – одна швидка виїздить на екстрені виклики, а друга для того, щоб привезти лікаря, – не без емоцій каже чоловік і дивується: хіба вчасно доставити хвору в лікарню не є першочерговим завданням медиків?!

Подальша розмова з медпрацівниками районної лікарні, зі слів чоловіка, зовсім не клеїлася. Вони переконували, що не виїхали на виклик не тому, що не хотіли, а через сьогоднішні реалії.

– Лікар мені розказував: «Зрозумійте, їхати ми не зобов’язані, зараз такі закони, ми тут ні до чого». Зараз це вже не швидка допомога, як вони мені сказали, а екстрена. Я кажу, а для чого ви потрібні: людина помирає, а ви не можете виїхати?! – обурюється Борис Мовчанюк.

У пошуках правди Борис зателефонував на «гарячу лінію» голови обласної державної адміністрації і одночасно написав звернення до Голованівської райдержадміністрації. Відтоді минуло два тижні, а офіційної відповіді так і не надійшло ні від одних, ні від інших. Однак «роз’яснювальну» роботу стосовно того, хто правий у даній ситуації і поради відносно того, куди телефонувати і писати, як в адміністрації, так і в лікарні чоловіку, з його слів, встигли дати.

– Викликають мене в лікарні до кабінету і пояснюють медики: «Зрозумійте, що ми праві», а з іншого боку натякають, що не треба нікуди скаржитися. Пояснюю їм, що я працював на швидкій три роки, тому знаю,  що інколи чергові хочуть вночі спати... Але ж у них робота така! У мене в хаті троє дітей плачуть, що мама холодна, побіліла, що пульсу немає… Це не я один, б’ю на сполох, там скарг вже стільки… Просто не всі йдуть скаржитися. От раніше «швидка» виїздила, бо боялися. А зараз медики кажуть мені, що винна Богатирьова, бо вона прийняла такий закон. До чого тут вона? Я хотів і в прокуратуру заяву писати, а мені сказали, що медиків можуть притягнути тільки до адміністративної відповідальності. В прокуратуру йти немає сенсу, бо виходить, що порушення як такого не було, адже жінка вижила... – розповідає Борис.

Єдине, що позитивно завершилося, зізнається чоловік, так це те, що медики врятували його дружину.

– Ми пригадали, що п’ять днів тому Аліна півдня обробляла картоплю «Престижом». Перші дні у неї паморочилася голова,  а потім раптово симптоми почали прогресувати і жінці стало зовсім погано, – пояснює він.

«КП» вирішила дізнатися, чому швидка медична допомога не виїхала того дня на виклик у село Троянки. Це питання ми адресували старшому фельдшеру екстреної медичної допомоги Голованівської підстанції Інні Семеновій.

– Я знаю цих людей. Це питання розглядалося і в райдержадміністрації. У селі Троянки є своя амбулаторія, автомобіль, дільничний лікар і фельдшер. Ці люди просто в скандалі з лікарем. Від нас Троянка за 30 кілометрів. Ми їм сказали, щоб вони зверталися до лікаря і фельдшера. Вони звернулися, хвору оглянув лікар і фельдшер. Критичного стану не було. Тиск у жінки 120/80. До нас виклик взагалі не находив. Ми їм це пояснювали по телефону. Вони люди дуже скандальні, сказали, що будуть скаржитися. Вже і головний лікар їм пояснював, що в них у селі є автомобіль швидкої медичної допомоги, є лікар, фельдшер, що вони повинні були її доставити до нас. Там все було зроблено, як треба. Лікар, який тут оглядав хвору, описав, що ніякого критичного стану в жінки не було, – зазначила газеті Інна Семенова.

«КП» також попросила старшого фельдшера прокоментувати заяву відносно того, чи дійсно диспетчер сказав, що карета «швидкої» нині виїздить лише на аварії та пожежі.

– Приймала виклик фельдшер Людмила Гончарук. У неї вже тридцять років стажу. Вона ніколи не підвищує тон, має вищу категорію, про неї дуже хороші відгуки. Вона правильно зорієнтувалася, – говорить Інна Семенова і категорично заперечує інформацію, що «швидка» виїздить лише на аварії та пожежі.

Водночас медик каже, що карета швидкої допомоги розрахована на Голованівськ та ще чотирнадцять сіл, у яких немає лікаря. Там, де медики є, повинні самі справлятися і самостійно доставляти хворих у лікарню.
e-max.it: your social media marketing partner