Мінохорони здоров’я оприлюднило перелік медпослуг, за які не потрібно платити

,

03681Міністерство охорони здоров’я оприлюднило перелік медичних послуг у сімейних лікарів, за які пацієнти вже сплатили з власних податків. Цей список обов’язковий для виконання всіма закладами первинної медичної допомоги, незалежно від моделі фінансування.

Діагностика і лікування

Сімейні лікарі, терапевти та педіатри спостерігатимуть за станом здоров’я пацієнта, ставитимуть діагнози та лікуватимуть найбільш поширені хвороби, травми, отруєння. За потреби лікар дасть направлення до фахівця вторинної чи третинної допомоги – лора, ендокринолога, хірурга тощо – чи консультуватиметься з ним щодо вашого лікування.

Так само терапевти, педіатри та сімейні лікарі вестимуть пацієнтів із хронічними захворюваннями.

Нагадаємо, сімейний лікар може вести пацієнтів будь-якого віку, педіатр – дітей від народження і до 18 років, а терапевт – від 18 років і старше.

Аналізи та дослідження

На рівні первинної медичної допомоги у пакет послуг входять такі аналізи і дослідження:

  • Загальний аналіз крові з лейкоцитарною формулою
  • Загальний аналіз сечі
  • Глюкоза крові
  • Загальний холестерин
  • Вимірювання артеріального тиску
  • Електрокардіограма
  • Вимірювання ваги, зросту, талії
  • Швидкий тест на вагітність
  • Швидкий тест на тропонін
  • Швидкі тести на ВІЛ, вірусні гепатити
Інші дослідження та аналізи виконуються за направленням вашого лікаря у закладах спеціалізованої допомоги.

Спостереження вагітності і діти до трьох років

Сімейний лікар чи терапевт за бажанням вагітної може вести неускладнену вагітність. Лікар може взяти вагітну на облік до 12 тижнів. Коли є необхідність або вимагає протокол він направить вагітну до акушера-гінеколога. Також лікар первинки розкаже, як діяти вагітній і дорослим членам родини, що живуть із нею, при наближенні пологів. У потрібний час скерує до пологового будинку.

Після народження дитини педіатр або сімейний лікар має проводити планові обов’язкові огляди, навіть коли дитина здорова: десять оглядів лікаря і шість оглядів медсестри у перший рік, два огляди у другий і один огляд у третій рік життя.

Вакцинація

Обраний пацієнтом лікар має слідкувати за вакцинацією відповідно до календаря щеплень. Держава закуповує вакцини проти туберкульозу, поліомієліту, дифтерії, кашлюка, правця, кору, гепатиту В, гемофільної інфекції, краснухи, епідемічного паротиту.

Рецепти на ліки

Рецепти на ліки, зокрема за програмою «Доступні ліки», також виписуватиме обраний лікар.

Обов’язкові профогляди

Новий порядок надання первинної медичної допомоги передбачає профілактичні огляди та аналізи для груп ризику семи захворювань.

Щороку. Цукровий діабет: 45 років і старші, всі – при факторах ризику, ВІЛ: 14 років і старші, туберкульоз: всі – при факторах ризику.

Раз на два роки. Рак молочної залози: 50-69 років, з 40 років – при факторах ризику.

Раз на два роки, залежно від факторів ризику. Гіпертонічна хвороба та інші серцево-судинні захворювання – жінки 50 років і старші, чоловіки 40 років і старші, колоректальний рак: жінки і чоловіки старші 50 років, рак передміхурової залози: з 40 років залежно від ступеню ризику.

Невідкладна допомога

Лікар самостійно визначатиме необхідність візиту до пацієнта, залежно від медичних показань. Лікар може проконсультувати по телефону, а пізніше, під час прийому у закладі направити на аналізи та дослідження, уточнити діагноз і призначити необхідне лікування. Лікар також може викликати екстрену допомогу до хворого, якщо буде така необхідність.

Невідкладна допомога при гострих станах і раптовому погіршенні здоров’я надаватиметься в медичному закладі.

Паліативна допомога і медичні довідки

У компетенції лікаря первинки також окремі послуги паліативної допомоги – спостереження та оцінка стану важкохворого пацієнта, виписування рецептів для лікування больового синдрому.

Лікар також видасть потрібну довідку, листок непрацездатності, скерування для проходження медико-соціальної експертизи тощо.

e-max.it: your social media marketing partner