У Павлиші оновлять музей до сторіччя Сухомлинського

,

03608До сторіччя відомого педагога Василя Сухомлинського в Павлиші Онуфріївського району оновлять історико-біографічний музей у його рідній школі. Нові експозиції і тематичне наповнення виготовлятиме кіровоградське рекламне агентство «Антураж А».

– Осучаснений музей має не лише продемонструвати пам’ятні експонати педагога-земляка, а й стати ще одним привабливим туристичним об’єктом для туристів, – пояснює задум директор департаменту культури і туризму облдержадміністрації Валентина Животовська.

Нинішній музей Сухомлинського, який діє при школі-ліцеї, ще зберігає дух радянської епохи і не демонструє людських цінностей видатного педагога. Очевидно, він потребує змін, осучаснення, нового наповнення, яке сьогодні можуть забезпечити новітні технології. Музей має бути цікавим не тільки освітянам, а й широкому загалу.

Аби вивчити досвід і запозичити цікаві ідеї оновлення музею, делегація працівників департаменту культури облдержадміністрації та рекламного агентства відвідала Педагогічний музей України у Києві, де представлені експонати розповідають про розвиток освіти нашої держави від перших рукописів і до 20-х років минулого століття, демонструють надбання усіх відомих вітчизняних педагогів, у тому числі і Василя Сухомлинського.

03609– Для розвитку й оновлення музею є безліч варіантів, – говорить старший науковий співробітник педагогічного музею Вікторія Бондаренко і додає, науковці закладу розробили і запропонували кіровоградським колегам із десяток різних варіа­нтів розміщення експозицій.

Сучасні технології сьогодні дають можливість подавати візуальну і текстову інформацію на різноманітних підвісних стендах, стійках, у вигляді інфографіки, інформації, що спонукає до дослідження.

– У відвідувачів завжди виникає більший інтерес, коли можна торкнутися експонату, взяти його до рук, погортати книги, потримати... Нині модно створювати публічний простір самотності, коли відвідувач наче перебуває в соціумі, але в той же час може усамітнитися й індивідуально ознайомитися з інформацією на стендах, – пояснює Вікторія Бондаренко.

Вивчаючи досвід киян, кіровоградським фахівцям важливо було врахувати і думку доньки відомого земляка Ольги Сухомлинської, її спогади про батька, аби музей показував не холодну історичну правду, а життя звичайної людини, яка жила поруч із нами з усіма притаманними людині якостями.

– Нам цікаво побачити свіжі ідеї, які можуть вдихнути у застарілі експонати нове життя. Ми хочемо створити не просто музей видатного педагога Василя Сухомлинського, який цікавитиме суто освітян, важливо щоб це було цікаво багатьом іншим людям із інших регіонів, іноземцям, які приїдуть на Кіровоградщину як туристи і відкриють для себе нові туристичні маршрути. Хочемо, щоб музей був представлений у трьох просторах, які показували б видатного педагога як звичайну людину, як учителя і сучасника. Для цього треба не тільки оновити музейні зали, осучаснити напов­нення, а й створити майданчик для обміну досвідом і передовими технологіями, – каже керівник департаменту культури і туризму Валентина Животовська.

 

фото: Любов Попович

e-max.it: your social media marketing partner