Кандидат наук із Кіровограда пропонує поринути у дитинство за допомогою калейдоскопа

, КП

03580Катерина Петрова майже 15 років не живе у Кіровограді. Але з любов’ю згадує це місто і час від часу навідується, щоб пригадати моменти дитинства. Повернутися у минуле жінці допомагають і калейдоскопи – улюблена іграшка багатьох. Вона захоплює як дітей, так і дорослих. Катерина взялася ж ділитися щастям і нагадувати про дитинство іншим.

– Я спочатку поїхала з Кіровограда у Київ у 2004 році, а потім у 2008 році вийшла заміж і ми перебралися у Запоріжжя. Там захистила кандидатську дисертацію – я кандидат наук із державного управління, чоловік – доктор наук. Працювала в компанії, яка займається проведенням клінічних медичних досліджень, тестували препарати. Зараз продовжую цим займатися разом із чоловіком на базі його клініки, – розповідає «КП» Катерина.

Але поряд із такою серйозною роботою землячка знайшла місце для дитячої радості.

– Так склалося, що один наш знайомий працював на фірмі, яка виготовляла калейдоскопи, а потім звільнився. Але бажання їх робити у нього залишилося. Ми вирішили об’єднатися і теж зайнятися виготовленням калейдоскопів. Це іграшка, яку люблять і дорослі, і малі. Батьки купують для дітей, а потім розповідають, що довгий час самі гралися, – посміхається співрозмовниця «КП».

За цей період маленька фабрика з виготовлення калейдоскопів винайшла свою ідеальну форму іграшки.

03575– Ми розраховували за математичною формулою, що при мінімальному діаметрі лінз, які ми пропонуємо, відстань між призмами має бути 23 сантиметри, це правильна фокусна відстань. За таких параметрів виходить найкраще зображення картинки в калейдоскопі. У середину ми кладемо різноманітні камінці, бусини, бісер, кольорове скло, – ділиться секретами з «КП» Катерина. – Вага одного калейдоскопа – майже півкіла. Покупці, коли беруть його до рук уперше, відразу кажуть, що важкий, великий… Але щойно починають дивитися – забувають про це.

Жінка приймає замовлення на виготовлення будь-яких калейдоскопів. За весь час було чимало унікальних прохань.

– У радянські часи в середину калейдоскопа клали тільки скло. Колись до нас звернулася дівчина, яка попросила покласти п’ять синіх квадратиків, вісім зелених прямокутників, чотири жовтих трикутники і ще деякі фігури. Вона хотіла, щоб була саме така кількість саме такого кольору і конкретної форми. Запитала, чому? Вона розповіла, що ще малою випадково розбила свій калейдоскоп, у якому було саме таке скло. От і вирішила повторити калейдоскоп, як у дитинстві, – розповідає Катерина.

Колись до колишньої кіровоградки звернулися з проханням покласти в середину дорогоцінне каміння.

– Були у нас замовлення на начиння натуральним камінням. Звичайно це не топази і діаманти, а янтар, аметист. Виходить дуже цікавий дрібний мозаїчний узор. Він не яскравий, спокійні відтінки, – пригадує вона.

Найбільший калейдоскоп, який довелося виготовляти, – був більше метра.

– Цей калейдоскоп ми робили для дитячого центру. Він був у вигляді телескопу. Туди треба було багато начиння, але картинка в результаті вийшла дуже гарна і яскрава. Дітки з захопленням дивилися у телескоп-калейдоскоп, – радіє Катерина.

Ну і звичайно, куди ж без рожевого. Саме такого кольору ззовні і начиння просили зробити якось для однієї дівчинки.

03576 03577

 

– Колись попросили рожевий і зовні, і всередину насипати тільки рожеві камінці. Але якщо так зробити, то ніякої картинки не вийде. Довелося шукати і підбирати камінці різних відтінків рожевого і вийшло досить цікаво, – додає співрозмовниця «КП».

Катерина зауважує, калейдоскопи – не просто іграшка, вони ще й корисні для здоров’я.

– Якось до нас звернувся чоловік і каже, що йому офтальмолог порадив купити калейдоскоп. У його дитини були порушення зору і для профілактики потрібен калейдоскоп, який виграватиме усіма кольорами веселки. Тоді дуже важко було знайти фіолетове скло, але ми виконали це замовлення. Зараз такий вид калейдоскопу, до речі, користується попитом, – розповідає жінка.

Пригадати скільки загалом уже виготовила дивограїв, Катерина не може, але зізнається, найчастіше замовляють до новорічних свят.

– Раз на тиждень у нас є замовлення, але гаряча пора – це Новий рік, Різдво. По кілька сотень готуємо до цих свят. Адже люди хочуть порадувати один одного, подарувати незвичайний подарунок. Чудово, що така іграшка – калейдоскоп, може принести щастя і посмішки багатьом людям різного віку. І це не може не тішити, – підсумовує жінка.

фото: надані героїнею

 

03579 03577

e-max.it: your social media marketing partner