У приміщенні повітря вп’ятеро брудніше, ніж на вулиці. Дослідники розповіли, які загрози підстерігають «покоління чотирьох стін»

,

03557Сучасний стиль життя, який змушує нас усе більше часу проводити у чотирьох стінах, може шкодити здоров’ю. До такого висновку дійшли дослідники компанії «YouGov», які опитали 16 тисяч людей із півтора десятка країн світу. Які ж невидимі загрози підстерігають нас у повітрі вдома і на роботі, цікавилася «КП».

Однією з глобальних проблем сьогодення є забруднення повітря. Утім майже 80% людей не знають, що те, чим дихають у приміщенні може бути вп’ятеро бруднішим, ніж надворі. З огляду на «замкнуте» життя, соціологи назвали сучасників «Поколінням чотирьох стін».

У ході дослідження з’ясувалося, опитані проводять у приміщенні менше часу, ніж насправді вважають – 82% респондентів переконані, що знаходяться у чотирьох стінах менше 21 години на добу, тоді як 62% упевнені, що перебувають там не більше 18 годин на добу.

Реальна ж статистика каже: у середньому людина проводить 90% свого часу в чотирьох стінах!

– Підсвідомо ми розуміємо, що проводити так багато часу в задушливій кімнаті недобре. Згідно з результатами дослідження, у вологих приміщеннях на 40% збільшується ризик захворіти на астму та інші захворювання, – акцентують науковці і зауважують, навіть щоденне прибирання, приготування їжі, прання, прийняття ванни чи душу збільшують рівень забруднення повітря в приміщенні, що в результаті може призвести до розвитку різних хвороб.

Чи звертають увагу на цю проб­лему кіровоградці? В обласному лабораторному центрі держсанепідслужби кажуть, трапляються випадки, коли за зверненням жителів роблять заміри повітря в приміщеннях.

– Найчастіше люди звертаються, коли після проведених ремонтів відчувають запах, що впливає на їхнє самопочуття. Тоді ми робимо заміри на вміст фенолів і формальдегідів. Як правило, підвищений вміст цих сполук буває від неякісних будівельних матеріалів, фарби, ламінату, шпалер, – коментують «КП» фахівці лабораторного центру і радять у таких випадках провітрювати приміщення і перед покупкою відповідальніше обирати будматеріали.

Закордонні дослідники прог­нозують, якщо ситуація не змінюватиметься, існують великі ризики для людства – у найближчі роки все більше дітей хворітимуть на астму і страждатимуть на різні алергії.

Науковці кажуть, нині слід змінити ставлення до власного способу життя, зокрема до того, скільки часу проводимо в приміщенні. Іншими словами людям вкрай необхідно більше часу знаходитися на свіжому повітрі, частіше провітрювати приміщення, сушити випрані речі надворі, якщо ж доводиться це робити в приміщенні, слід відкривати вікна. Також рекомендують зачиняти двері у ванну, коли приймаєте душ, вмикати витяжку на кухні, коли готуєте і регулярно прибирати вдома.

 

фото: ілюстрація

e-max.it: your social media marketing partner