В області побільшає тих, хто навчатиме першій допомозі

, Олена Сідорова

03494В області зросте кількість інструкторів із надання першої допомоги. Курси влаштувала обласна організація Червоного Хреста. Навчання триватиме чотири дні. Ті, хто їх успішно пройде, отримає сертифікат міжнародного зразка і матиме змогу самостійно навчати охочих методам порятунку.

На курси зібралося півтора десятка охочих. Серед учасників – учителі шкіл, волонтери, студенти, представники поліції.

Станіслав прийшов на курси вперше. Він – студент Донецького медичного університету, майбутній лікар, мав досвід роботи на «швидкій». Там і помітив, що не всі люди можуть правильно надавати першу допомогу, а від цього інколи залежить життя.

– Побачив, що у людей багато хибних уявлень про надання допомоги, – розповідає слухач курсів. – І якщо дітей ще можна навчити правильно надавати допомогу, то дорослі дуже прискіпливо ставляться до знань. У багатьох випадках люди не знають, що робити. Найпоширеніші ситуації, свідками яких стають звичайні перехожі, – утоплення на водоймі, епілептичні приступи, кровотечі після аварій на дорозі, інфаркти чи інсульти. Тут не треба особливих знань, але якщо ви хочете допомагати, то треба робити це правильно. Якщо ви не знаєте як допомагати, то краще вже цього не робити.

Інспектор із фізичної підготовки, капітан поліції Анна Пєшкова після курсів планує ділитися своїми знаннями з поліцейськими.

– Працюю в тренінговому центрі, який підпорядковується обласній поліції, – розповідає вона. – Минулого року пройшла схожі курси для себе, мені дуже сподобалося. Нині вирішила отримати статус інструктора. Для поліцейських – це необхідна складова роботи, оскільки вони щодня стикаються з різними ситуаціями, в яких потрібна допомога.

Інструктор із першої допомоги Віталій Зозуля вже кілька років учить жителів Кіровоградщини надавати першу допомогу. Свої знання передав сотням людей. На цих курсах вирішив підвищити свою кваліфікацію.

– Цей тренінг починається з того, що ми здаємо невеличкі домашні завдання, – каже він. – Це всі теми, які входять у шести- і дванадцятигодинний тренінги, які ми проводимо для населення. Кожен інструктор бере по темі і здає його зараз перед тренером. Тренер дивиться, як це робить інструктор, і вказує на недоліки. Таким чином ми обмінюємося досвідом і можемо покращити якість викладання курсів для населення.

Слухачі навчатимуться проводити серцево-легеневу реанімацію, як допомогти при травмах різної складності, кровотечах, опіках, обмороженнях, переломах та інших невідкладних станах. Навички відпрацьовуватимуть на практиці при моделюванні реальних ситуацій. Особливість у тому, що волонтери Червоного Хреста навчають надавати допомогу без використання медичних препаратів і медичної техніки. Використовують усе, що є під руками.

– Для населення ми надаємо інформацію простою і доступною мовою. Таким чином засвоїти знання може як дитина, так і дорослий, як медичний працівник, так і людина з нульовими медичними знан­нями, – констатує тренер із першої допомоги Оксана Усата і наголошує, після появи нових інструкторів в області принципам надання першої допомоги зможуть навчати більше людей, а це означає, що й кількість тих, хто зможе рятувати життя, зросте. – На курсах ми даємо теорію, яка підкріплена дуже великою кількістю практики. Кожна людина може прийти і відпрацювати свої навички на прикладі симуляційних ігор і, якщо виникне надзвичайна ситуація в реальному житті, – випробувати себе.

фото: Олена Сідорова
e-max.it: your social media marketing partner