Мати-героїня з Маловисківського району: Я прошу у Бога тільки сил і здоров’я, щоб трудитися

,

03493Чи легкий труд – бути мамою? Хтось скаже, як важко виховати одну дитину. А якщо в родині троє, п’ятеро, десятеро дітей? А мама не просто народила їх, а ще й виховала хорошими людьми. Тоді таку жінку поправу вважають героїнею. Днями саме таке почесне звання – «Мати-героїня» – присвоїли Ользі Соломасі зі Злинки Маловисківського району. Як жила і як виховувала шістьох дітей, жінка розповіла «КП».

Ользі Соломасі – 63. Разом із чоловіком Олексієм народили і виростили трьох синів і трьох доньок. 13 років тому Ольга Іванівна поховала чоловіка і залишилася з дітьми і вічною працею.

– Народилася я в селі Українка Дніпропетровської області. Рано почала тяжко працювати. Ще у сьомому класі ходила на ферму допомагати мамі доїти корів, а після дев’ятого – уже самостійно там працювала. По закінченню школи вивчилася на бухгалтера, а потім вийшла заміж. Із чоловіком познайомилася у своєму селі, він туди приїхав до сестри. Ось так у 22 роки переїхала з ним у Злинку на Кіровоградщину. Тут народився наш найстарший син – Олег, – розповідає історію свого життя Ольга Соломаха.

Жінка каже, від роботи не відпочивала, працювала весь час. Надійною підтримкою і опорою був чоловік, за що йому завдячує. З різницею у три роки у подружжя народжувалися діти. А в час між народженням молода мама трудилася у колгоспі.

– Народила трьох синів і три доньки, наймолодші донечки – близнята. Нас у батьків було троє і я зі своєю сестрою теж близнята, – посміхається співрозмовниця «КП».

Хоча все життя Ольга Соломаха багато часу віддавала роботі, намагалася, щоб і на дітей його вистачало. Каже, виховувала їх у строгості, з раннього дитинства привчала до праці. Сьогодні з гордістю констатує – усі виросли хорошими людьми.

– Слава Богу, ніхто з моїх дітей не курить, не п’є. У школі їх завжди хвалили, бо добре вчилися і працьовитими були. Сьогодні кожен пішов своєю дорогою, – продовжує багатодітна мама і додає, на дітей їй гріх ображатися, усі допомагають. – Найстарший Олег дуже любить техніку, може все полагодити, розібрати до гвинтика і зібрати знову. Донька Віта вийшла заміж і зараз доглядає своїх діток. Біля мене лишився син Руслан, нині працює в школі, Олексій закінчив коледж і працює в Києві, а наймолодші близнята Оля і Юля зараз при надії, чекають на поповнення. Оля живе у Злинці, а Юля поїхала на мою батьківщину – Дніпропетровщину.

Так сталося, що двох дітей із родини Соломахи назвали так як звали батька і маму.

– Коли народився третій син, чоловік назвав його Олексієм. Так йому захотілося, а я не перечила. А коли народилися двійнята, то одну донечку назвала на честь святої Ольги. Так мені захотілося, щоб дівчатка були Оля і Юля, – каже мама і дякує Богу, що всі її діти стали хорошими людьми. – Нас так батьки виховували і я так своїх дітей виховала. Я ними горджуся!

Багатодітна мама згадує прожиті роки, що важко доводилося працювати, ночі недоспані, як хворів чоловік і пішов у вічність. Усе це позначилося і на її здоров’ї. Сьогодні хворіє і каже, вже не має сил тримати таке велике господарство, як раніше. Порає тільки козу і курей.

– А раніше скільки всього тримали – корову, по десятеро свиней, гусей, курей… Дякувати Богу, чоловік допомагав і підтримував, дуже хороший був… І діти з дитинства трудилися біля мене, все робили по господарству, – згадує жінка і каже, разом із чоловіком виховували дітей у любові і повазі до батьків, один до одного і до людей. Покладалися тільки самі на себе, від держави ніякої підтримки не чекали.

– Я розуміла, що народила дітей – мушу їх забезпечити. Від держави нічого не чекала, та в той час матерів і не підтримували. У Злинці я не одна багатодітна мама. Таких багато та, напевно, як і в інших селах. Якось донька питає мене: мамо, як ти виховала шестеро дітей? Ось так і виховала. Ніколи на них не кричала, завжди вчила робити, щоб було не соромно перед людьми, щоб були чемними, – розмірковує співрозмовниця «КП» і додає, ніколи не чекала почестей і високих звань. Діти й так розуміють, що для них вона найдорожча у світі мама, а більшого їй і не треба.

Ольга Соломаха відчуває себе щасливою. Сьогодні вона має четверо внуків і радіє, що її діти продовжують батьківську школу, у якій самі виховувалися.

– Мої діти виховують своїх дітей у строгості, як і ми їх виховували, вчать, щоб були людяними і працьовитими. Зараз усі вони самі заробляють на життя, знають, що всього треба добиватися самим і тяжкою працею, – констатує багатодітна мама.

Хоч із віком жінка стала хворіти, більше грошей витрачає на ліки, а скільки тієї пенсії – на все не вистачає, утім на долю не нарікає. Каже, підтримують і допомагають діти. На жаль, не часто буває, коли всі разом збираються у батьківській хаті за одним столом. Проте коли таке трапляється, щиро радіє.

– Рідко збираємося всі разом. Кожен зайнятий своєю справою. Але раз на рік у поминальні дні всі обов’язково з’їжджаються і йдемо до батькової могили. Я дітям кажу, такого тата, як у них більше не буде. Дуже хороший був, особливий… Вони це розуміють, – говорить Ольга Соломаха.

Родину Соломах у Злинці добре знають і поважають.

– Працьовита сім’я. Люди поважають їх, нічого поганого не скажуть про цю родину, – зізнається сільський голова Олександр Недолужко і пишається, що держава гідно оцінила заслуги односельчанки.

Із високим званням «Мати-героїня» Ольгу Соломаху привітала районна влада, шанують маму й діти. Сама ж вона скромно не хизується цим. Каже, головне для неї, щоб було здоров’я.

– Одного у Бога прошу – сили і здоров’я, щоб працювати, бо люблю труд. Тоді все у мене буде. В труді себе легше почуваю, – каже мати-героїня.

 

фото: надане героїнею

e-max.it: your social media marketing partner