«Ви вбивали братський народ!» – онкохворому кіборгу відмовили у пільговому лікуванні в інституті раку

, КП

03370Демобілізований 25-річний Віталій Драган із 2012 року служив у третьому полку спецпризначення. У 2014-му звільняв Слов’янськ. І то був один із найщасливіших його періодів. Ще під час служби відчув, що став сильніше втомлюватися, дуже схуд… Торік лікарі з’ясували причину цих симптомів – лімфома Ходжкіна – рак лімфовузлів, друга стадія. Спочатку Віталія лікували в обласному онкодиспансері. Втім бажаних результатів не було і чоловіка направили в Національний інститут раку. Однак там АТОвцю відмовили у пільговому лікуванні, бо «вбивав братський народ». Після розголосу Інститут раку погодився лікувати Віталія, а лікарку, яка відмовила йому, – звільнили.

– Я був контрактником ще з 2012 року. Мені завжди подобалася професія військового. 6 червня 2014 року наша група відбула в зону АТО неподалік міста Ізюм у село Довгеньке. Там був перший табір. Брали участь в операціях біля Слов’янська, Каматорська. Найбільше запам’яталося визволення Слов’янська. Тоді нас багато людей зустрічали. Для мене це був найщасливіший день у житті, – розповідає про себе військовий. – Зараз я демобілізований через хворобу. Так сталося, що під час служби захворювання у мене не виявили. Я просто сам уже відчував симптоми – швидко втомлювався, дискомфорт якийсь, дуже тяжко було, схуд на десять кілограмів.

Рак лімфовузлів діагностували у листопаді минулого року вже на другій стадії. Чоловік лікувався в обласному онкодиспансері, пройшов вісім хіміотерапій. Однак краще йому не ставало. Віталія направили в Київ у Національний інститут раку. Втім там у пільговому лікуванні неочікувано відмовили. Аргумент просто шокував – він «убивав братський народ».

– Я з надією прийшов, що лікар мені підкаже, як далі бути. Але щойно вона дізналася, що я військовий, то сказала: «А, так ти розраховував на пільги?... Які пільги, ви стріляли у братський народ. Ти що думав, що ти в АТО пішов і тобі буде все безкоштовно? Які пільги можуть бути? Ви вбивали братський народ!». Іще раз вона це повторила, – пригадує розмову Віталій. – Лікарка сказала, що у мене є два варіанти – або лікуватися у них і це коштуватиме 200 тисяч гривень. Або у себе в місті продовжити лікування променевою терапією... Про братський народ для мене прозвучало шокуюче. Я відвів очі вбік, а вона: «На мене дивись!».

Сама ж лікарка запевняла, що її фразу вирвали з контексту.

– Ні, він почув тільки цю фразу. Я йому просто сказала, що потрібно робити пересадку кісткового мозку. Тому що пухлина не чуттєва до хімії. Ця маніпуляція сама по собі не безкоштовна. Тому йому потрібно шукати спонсора. Що держава нічого не дасть йому…Те, що держава не турбується про них. Їх просто посилають туди і все. А державі все рівно. А потім ще й будуть винні, як і афганці, бо навіщо туди йшли і стріляли невідомо в кого, в своїх. От так я сказала. Це моя особиста думка, я маю право її висловити, – виправдовувалася медик.

Після цього випадку історія набула шаленого розголосу. Питання лікування Віталія дійшло до міністерств соцполітики та охорони здоров’я, перед АТОвцем вибачилися і запропонували лікування в Інституті раку. Лікарку, яка переживає за «братський народ», днем пізніше звільнили.

– Мені заступник керівника Інституту рака дзвонив, вибачався. Каже, ми не такої думки про учасників АТО, нам дуже шкода, що так склалося. Просто такий випадок саме з цим лікарем стався, – додав Віталій.

 

фото: CBN

e-max.it: your social media marketing partner