Коли вашу квартиру затопило. Експерт розповів «КП», куди звертатися і що робити

,

03324Майже кожен знайомий із ситуацією, коли житло залило. Якщо це не трапилося особисто з вами, то серед знайомих такі обов’язково знайдуться. Нерідко люди самі ліквідують наслідки затоплення, або ж полюбовно домовляються з сусідами про відшкодування. Втім компенсацію за завдані збитки можна витребувати й у судовому порядку. Що потрібно знати для цього – «КП» розповів судовий експерт Денис Хомутенко.

Кіровоградка Надія саме була на кухні своєї квартири на дев’ятому поверсі, коли помітила, як зі стелі тонкою цівкою стікає вода.

– Кинулася на десятий поверх до сусідів згори – та марно, ті поїхали на дачу, бо був вихідний. Уже за п’ять хвилин у квартирі почався справжній потоп. Вода лилася стінами, вмить на підлозі зібралося її ледь не по коліна. Доки викликала аварійну службу, аби та перекрила воду на стояку, затопити встигло всі квартири аж до першого поверху, – пригадує жінка і додає, коли ж горе-сусіди повернулися додому, з’ясувалося, тиском води зірвало трубу і вода фонтаном лилася, аж поки її не перекрили.

Ситуація досить типова. Експертні дослідження з визначення матеріальних збитків і технічних причин затоплення – досить поширена послуга, особливо в містах, де є багатоквартирні будинки. Адже такі житейські неприємності трапляються досить часто: восени рве труби, коли вмикають опалення, навесні заливає від танення снігу, а влітку – дощі, каже Денис Хомутенко і наголошує, аби відшкодувати збитки, важливо встановити обсяг і причину затоплення.

– Якщо квартиру залило, найважливіший перший етап – складання акту про факт затоплення. Для цього постраждалий має звернутися до управителя багатоквартирним будинком. Це може бути чи ОСББ, чи ЖЕК, чи інша контора. Цей акт спеціальної форми, у ньому обов’язково вказується причина затоплення і завдані пошкодження. До акту бажано додати ще й фото, – наголошує судовий експерт і додає, при складанні акту необхідна присутність представника управителя будинком і сусідів, які залили.

Дуже часто трапляється, що ЖЕКи не бажають складати акт про затоплення, якщо причиною цього стали недоліки їхньої роботи. У таких випадках люди мають наполягати, аби причини і пошкодження таки зафіксували в документі, підкреслює співрозмовник «КП», адже від цього акту залежатиме далі результат відшкодування матеріальних збитків. Відмовити у складанні акту житлово-комунальна контора не має права.

03332– Затоплення може зав­дати ушкоджень житлу (це стосується оздоблення і ремонту) і рухомому майну (меблі, побутова техніка). Постраждалому слід звернутися з відповідною заявою до судового експерта, а той уже на місці виконає необхідні виміри і розрахунки для висновків розмір завданих матеріа­льних збитків. Уже з цим висновком людина може звертатися до суду про відшкодування, – пояснює експерт.

Хто винен в аварійній ситуації – ЖЕК чи сусіди, на місці має встановити спеціальна комісія, яка складатиме відповідний акт. Затоплення може статися через аварії на інженерних мережах (порив водопроводу, каналізації, теплових мереж), а може просто хтось забув закрити кран, продовжує Денис Хомутенко. Причиною можуть бути також дії власника житла, які, наприклад, неправильно здійснювали ремонт водо- чи тепломережі. Протікання може відбуватися через огороджуючі конструкції – дах, стики стін, або внаслідок проведення ремонтних робіт, які передбачають використання великої кількості вологи, наприклад, коли роблять стяжку підлоги.

Сума збитків визначається з вартості відновлювальних ремонтних робіт і вартості будівельних матеріалів, каже фахівець.

– Експертиза встановлює, що потрібно відновлювати внаслідок затоплення – зняти зіпсовані шпалери і поклеїти нові, чи почистити і пофарбувати стелю. Складається відповідний кошторис, ціни на матеріали беруть або вказані Мінрегіонбудом, або середні ринкові, які є у даному місті. Далі з висновком експерта про завдані збитки і кошторисом людина має звернутися до суду, – каже співрозмовник «КП» і додає загалом до ЖЕКів і сусідів позивається приблизно однакова кількість постраждалих. Як правило, суди виносять рішення на користь позивачів, хоча бувають і відмови. Щоб цього не сталося, наголошує Денис Хомутенко, варто одразу після затоплення нічого не ремонтувати і правильно скласти акт із зазначенням завданої шкоди і причиною виникнення аварійної ситуації. Якщо ж люди вже щось полагодили, встановити потім повністю всі збитки неможливо.

Зазвичай пік звернень до судових експертів припадає на осінь. Тільки протягом останнього опалювального періоду в області зафіксовано маже три десятки звернень, найбільше в обласному центрі – понад два десятки. Суми відшкодувань завданих збитків були різними.

– Найбільша сума, яку відсудили постраждалі у житлово-експлуатаційної контори, склала 50 тисяч гривень. Затоплення квартири сталося через порив труби централізованого теплопостачання, а там був дуже дорогий ремонт. Затопило так, що стеля в квартирі впала, до того ж будинок був старий, стіни вразила пліснява від постійної сирості, – пригадує співрозмовник «КП» і зазначає, звісно, коли люди мають статки, для них, можливо, і не так скрутно буде зробити новий ремонт. Але часто біда стається у квартирах пенсіонерів, які не мають великих статків, тож для них сума відшкодованих збитків є досить важливою.

Бувають й інші випадки, коли сусіди затоплюють неодноразово, каже експерт.

– Якось до нас звернулися люди, квартиру яких постійно затоплювали сусіди зверху. У тих протікав унітаз. Затоплення були начебто не значними, але для людей дуже неприємні, бо це неприємний запах і плями на стелі. Вони самі неодноразово просили сусідів відремонтувати сантехніку, щоб по-дружньому вирішити проблему, але ті нічого не робили. Люди звернулися до нас за експертизою. Там і збитки були невеликі, але потрібно було ліквідувати причину постійного підтікання. Тож змушені були звертатися до суду, – розповідає Денис Хомутенко і додає, часто у таких ситуаціях люди домовляються по-сусідськи вирішити проблему і компенсувати гроші за ремонт добровільно, але, щоб об’єктивно встановити суму збитків внаслідок затоплення, звертаються за оцінкою експерта.

Послуга експертної оцінки судового експерта платна, утім звертатися за допомогою до фахівців потрібно, переконаний Денис Хомутенко, адже це гарантія, що вам відшкодують кошти на ремонт і будівельні матеріали. Важливо пам’ятати, що у жодному разі не можна до складання акту проводити будь-які ремонтні роботи і звертатися треба тільки до атестованих судових експертів, які мають ліцензію і всі необхідні дозволи. Якщо ж натрапите на нефахових спеціалістів – справу в суді можна й програти.

фото: Ігор Філіпенко
e-max.it: your social media marketing partner