У перший клас – за пропискою. «КП» дізнавалася, які зміни відбуваються нині в освіті

,

03266На Кіровоградщині понад 11 тисяч першачків цьогоріч сядуть за парти. І саме їх найперше торкнуться зміни, які нині відбуваються в освіті. Навчання для вчорашніх випускників дитсадків розпочнеться за концепцією «Нова українська школа». І найперше, з чим уже зіштовхнулися батьки майбутніх учнів, – зарахування тих до навчального закладу. Відтепер діти зможуть навчатися в тій школі, яка є в районі їхньої прописки. Про ці та інші нововведення «КП» розповів начальник управління освіти і науки облдержадміністрації Володимир Таборанський.

– З початку нового навчального року в області починає діяти концепція «Нова українська школа», яка має багато складових, у тому числі питання зарахування до перших класів. Раніше ми мали систему, коли школи були різні – заклади нового типу, куди до першого класу зараховували за результатами співбесіди, і звичайні школи, куди зараховували всіх дітей. Нині за новою концепцією всі перші класи стають звичайними, а першачки навчатимуся за єдиною програмою, – пояснює Володимир Таборанський.

Найбільше зміни відчують у містах, де батьки могли на власний розсуд обрати навчальний заклад. Туди діти вступали за співбесідами. Згідно з новою концепцією, зауважує посадовець, за такими навчальними закладами теж закріплюються території і вони змушені будуть приймати дітей, які живуть у відповідному районі.

– Для того, щоб урегулювати цей процес, Міністерство освіти розробило механізм зарахування першачків. Батькам, які проживають на території обслуговування навчальним закладом, треба написати відповідну заяву, подати копію свідоцтва про народження дитини і довідку 086-1/0 про результати обов’язкового медичного огляду. Якщо раніше таку заяву батьки могли подати тільки в одну школу, то тепер можна записуватися у кілька, якщо в обраній не вистачатиме місць. Перша хвиля подачі заяв закінчується 31 травня, – уточнює начальник управління і наголошує, до цієї дати заклад прийматиме всі заяви на розгляд, а далі зарахування відбуватиметься за пріоритетністю.

У зарахуванні до першого класу пріоритет надаватиметься­ дітям, які проживають на території обслуговування школи, дітям, брати і сестри яких уже навчаються у цій школі, дітям працівників закладу і випускникам дитячого садочка, який є при школі, – зазначає Володимир Таборанський і пояснює, для прикладу, потрібно набрати 90 першачків, а заяв отримали 120. За пріоритетністю зарахували 80 учнів і ще лишається десять місць, на які можна взяти інших дітей.

За словами співрозмовника «КП», з 1 по 15 червня прийом заяв призупинять і в цей час вирішуватиметься доля дітей, які можуть претендувати на вільні місця.

– Міносвіти визначило, що на вільні місця зарахування проводитиметься за результатами жеребкування. Створюватимуться конкурсні комісії, які проведуть публічне і прозоре жеребкування за алфавітним порядком. Усі батьки тягнутимуть жеребки і кому пощастить витягти жереб із місцем, їхню дитину зарахують до першого класу цієї школи. Тим, кому не вистачить місця в бажаній школі, пропонуватимуть інші оптимальні варіанти, – пояснює посадовець.

За його словами, 15 червня стартує друга хвиля прийому заяв до першого класу.

– Не має значення, коли батьки подадуть заяву. Жодна дитина не залишиться поза школою, – наголосив головний освітянин регіону.

Цей порядок, зазначає співрозмовник «КП», націлений на унеможливлення корупційних дій при зарахуванні в школу. Хоча про такі випадки в області не відомо, за інформацією Міносвіти, в інших регіонах прояви є.

– У нас поки все відбувається спокійно, про жодні випадки корупції, конфліктні ситуації під час подачі заяв до першого класу інформації не надходило, – запевнив він.

В освіті переконані, такий порядок забезпечить реалізацію проекту «Нова українська школа» в усіх навчальних закладах, незалежно чи він новітній, чи звичайний – скрізь навчання відбуватиметься за однією програмою і діти потраплять у рівні умови. Експериментальне навчання в перших класах чотирьох шкіл області за проектом «Нова українська школа», яке тривало цього навчального року, показало, що батьки ним задоволені, а діти сприймають охоче.

Утім до старту концепції «Нова українська школа» ще потрібно чимало зробити, констатує посадовець і зазначає, для її реалізації в країні вперше виділені значні кошти.

– Кіровоградщина отримала 34 мільйони гривень на реалізацію проекту. З цієї суми майже десять мільйонів передбачено на підготовку вчителів, 24 мільйони – на нове освітнє середовище. Гроші розподілені по територіях залежно від кількості шкіл і учнів. До цих коштів ще додається­ співфінансування місцевих бюджетів – 30% у містах обласного підпорядкування і 10% – у районах. Ця сума розподілятиметься наступним чином – 40% спрямують на придбання меблів для перших класів. Кожен першокласник отримає мобільну одномісну парту, а також придбають інші меблі – шафи, столи. Ще 40% витратять на дидактичні навчальні матеріали і 20% – на придбання комп’ютерної і розмножувальної техніки, мультимедійного обладнання. Території вже отримали ці кошти і ми контролюємо їх використання. Необхідно встигнути все зробити до початку навчального року, – підкреслює Володимир Таборанський.

Забезпечення підручниками взяло на себе Міністерство освіти. Там обіцяють, усі першачки до 1 вересня їх отримають.

Крім того, ще однією приємною новиною для учнів перших класів стане розвиваюча складова нової концепції школи. На свято першого дзвоника кожен із них отримає в подарунок конструктор «Шість цеглинок». А трохи пізніше всі перші класи області отримають набори «Лего».

Крім освітнього простору, концепція «Нова українська школа» передбачає впровадження інклюзивної форми навчання. До 1 вересня в кожному районі області з’являться інклюзивно-ресурсні центри, які дозволять здійснювати корекцію дитини за місцем проживання, наблизити освіту до неї і не тримати вдома на індивідуальному навчанні, або ж в інтернаті. На створення цих центрів область отримає 20 мільйонів гривень.

Утім зміни в освіті торкнуться не тільки першокласників. За словами очільника обласного управління освіти і науки, майже 20 мільйонів гривень розподілили на райони області для придбання майже сотні предметних кабінетів для опорних шкіл. Крім того, Кіровоградщина отримала вісім кабінетів української мови для шкіл із мовами навчання національних меншин, а ще засоби аудіювання для зовнішнього незалежного оцінювання з іноземної мови.

– Цьогоріч Кіровоградщина отримала на розвиток освіти безпрецедентну суму – понад 73 мільйони гривень, – підсумував Водимир Таборанський.

 

фото: Ігор Філіпенко

e-max.it: your social media marketing partner