На роботу, як в Афганістан: у сільській школі тривають справжні бої між техпрацівниками і директором

,

991Техперсонал Володимирівської школи, що в Кіровоградському районі, скаржиться на директора. Кажуть, нібито вона безпідставно погрожує їм звільненням. Натомість, директор запевняє «КП», що сама потерпає від підлеглих, мовляв, ображають її, проклинають і до всього не виконують свої обов’язки. У такій же ситуації нинішній завгосп, кухар та... учні, які мимоволі стають свідками конфлікту. Атмосфера в сільській школі потрапила в поле зору «КП».

Технічний працівник Володимирівської школи Людмила Безлатна скаржиться газеті, що разом зі своїми двома колегами потерпає від директора школи.

– Нам постійно погрожують звільненням. Ми робимо свою роботу, а вона каже, що ми її не виконуємо. Хоча від дзвінка до дзвінка сидимо: миємо, шкребемо, білимо... Вона лякає, що звільнить по статті. А по якій статті? Ми щодня у школі, робимо, що нам скажуть, виконуємо – все, що написано в нашій інструкції. Ми теж хочемо їсти, на хліб заробляти. При ній тридцять душ людей пішло, не витримали... – розповідає жінка.

 Інформація про ситуацію в школі вже дійшла до районного керівництва – зверталися до начальника відділу освіти райдержадміністрації, але відповідь чиновника, заявляє Людмила Безлатна, не влаштовує.

– У нас відповіді є, але вони нас не влаштовують, тому що тягнуть руку за нею. Там писали, що була перевірка, ніяких порушень з боку директора немає, – переконує «КП» жінка. – Директор нас змушує халати купувати за власний кошт. І ганчірки ми самі купуємо підлогу мити. Ми ж не мільйонери!

Зі слів Людмили Безлатної, такий тиск директора школи на неї та її колег, стає неприпустимим, але вона у жодному разі здаватися не збирається.

– Наскільки ми зможемо себе захистити, настільки й будемо захищати! Люди працюють, ніхто їх не колотить. Спочатку все було нормально, а потім почала мені розповідати, що я її дратую, що вона мене прибере. Спочатку вона хотіла мене перевести на півставки. Але я сказала, що в мене землі немає, що в мене одна зарплата і я не можу її віддати, бо в мене двоє дітей, сім’я, є кого годувати. Я як робила, так і буду робити. Я себе захищатиму, будемо стукати, поки нам не відкриють! Нам однаково, хто буде директором, – висловлює свою позицію жінка.

Однак директор Володимирівської школи Тетяна Мошак і шкільний колектив бачать ситуацію по іншому. Кажуть, усе навпаки – це директор потерпає від техперсоналу. І не перший рік!

– Люди звикли працювати недобросовісно. У мене є доповідні медичної сестри, де вказано, що в школі безліч пилу, бруду. У мене є доповідні завгоспа, що ця людина (Людмила Безлатна – ред.) веде себе неадекватно, розпалюючи ворожнечу, мотивуючи тим, що в неї є двоє дітей. У нас був відкритий виховний захід. Батьки приїздили до школи. Соромно було, коли мені вказували на масу пилу і бруду на вікнах. Якщо я хочу зустріти гарно санстанцію, то повинна вночі сама прийти, мити, витирати, білити, бо їх не можна зачіпати. Ми зі сторожем вночі на колінах фарбували підлогу, щоб вчасно школу здати... – ділиться пережитим Тетяна Мошак.

Аби оцінити поведінку скаржниць, до школи, з’ясувалося, приїздила вже не одна комісія. Директор розповідає: техпрацівницям сказали, що кожна із них повинна відповідати за свою ділянку роботи.

– От одна повинна мити перший поверх, так ні, вони кажуть мені: «Ми будемо мити, як хочемо, всі разом. Ми працюємо тут 30 років і робитимемо, як хочемо, а то прийшла, хазяйка, вискочка...», – переповідає слова невдоволених директор навчального закладу.

Зі слів педагогічних працівників школи, конфлікт загострився, коли в країні почався переломний період, тоді вони особисто бачили, як техперсонал влаштовував моральний тиск директору школи, як стояв на дверях і не впускав у приміщення закладу. І сама Тетяна Мошак тяжко згадує, що їй довелося пережити.

– Ось буквально, коли все заколотилося в країні, вони мені сказали: «Ми доб’ємося, вас звідси викинуть. Ваша влада закінчилася, що хочемо, те і робимо». Вони із кабінету мене витягували, бо моя влада закінчилася. Вибачте, яка б влада не була, а вам доведеться працювати при будь-якій. Вони кажуть, щоб я сушила сухарі, бо вони посадять мене у в’язницю, – бідкається директор школи.

Графік роботи, розповідають інші працівники школи, технічний персонал визначає на власний розсуд. На зауваження адміністрації взагалі не реагує.

– Додому йдуть о пів на четверту. На зауваження реагують бурхливо, кричать, погрожують. У нас новий завгосп працює із 25 березня, так вона каже, що боїться заходити в кабінет, вони кидаються до неї битися. Їх там троє, – каже Тетяна Мошак, додаючи, що конфлікт із завгоспом настільки загострився, що техпрацівниці доводять жінку ледь не до сліз. – Буквально в п’ятницю, 18 квітня, я винесла догану Безлатній Людмилі Миколаївні і Гагі Любові Григорівні за те, що вони принижували завгоспа і не виконували свої обов’язки. Підписувати наказ вони відмовилися. Тоді була створена комісія, акт підписали діловод, кухар, бо вони все чули. Так тоді полетіли звинувачення на адресу кухаря, що вона розкрадає. Завгосп мені каже, що звертатиметься до виконкому сільської ради, щоб вони її захистили. Це в нас три працівниці таке витворяють, бо вважають, що прийшла їхня влада. Тільки вчителі розходяться, вони починають атаку…

Поведінка техперсоналу, каже директор, виходить за рамки дозволеного.

– Було в мене чотири завгоспи і від кожного з них лежала доповідна «Прошу захистити мене від принижень і образ техпрацівниць Гаги, Безлатної і Шелест», – цитує Тетяна Мошак документи.

Найгірше, кажуть у школі, коли ці жінки вдаються до прокльонів, тоді непереливки усім – і директору, і завгоспу, і кухарю. Причому прокльони лунають на їхню адресу навіть у присутності дітей.

Голова батьківської ради школи Тетяна Базилевич розповідає, що її син навіть записав відео про те, як висловлюються техпрацівниці. Каже, це слухати страшно!

– Я вже сама казала, що шукатиму порятунку і захисту. Я їм говорила: «Ви війну собі оголосили. Не потрібна ця війна, при кому ви б не були, який би директор тут не був». Взагалі наша Людмила Григорівна людина неадекватна. Вона кидається на дітей. Ми працюємо до півнап’яту, а вони уже в три години підлогу поялозили однією ганчіркою і сидять під кабінетом, починають обговорювати, хто бандит. Так що я працюю, як в Афганістані..., – бідкається директор школи.

Завгосп Тетяна Черняєва та кухар Наталя Осадча теж скаржаться газеті, що техпрацівниці про них розпускають чутки.

– Техпрацівницям дають роботу, але вони її не виконують. Натомість пліткують, що я виношу зі школи картоплю. Ображають мою сім’ю, – каже Наталя Осадча.

– Ще місяця немає, як я тут працюю. Я молодша за них, мені 25 років. Вони довго тут працюють, у них стаж. На мої зауваження вони реагують агресивно, можуть сказати: «Хто ти така, що будеш нам розказувати, як робити?!». Мені важко в цьому колективі, напруга між нами велика. Якусь роботу вони відмовляються виконувати, якусь просто ігнорують. Мені дуже неприємно й морально важко це все витримувати. Вони фактично махали руками переді мною, кричали. Вони можуть залетіти і не знаєш, що буде... Вони дуже агресивні, – розповідає Тетяна Черняєва.

Конфлікт у школі триває вже три роки, та останнім часом він занадто загострився. Директор школи за таку поведінку техперсоналу винесла їм догану, але вони з цим не погоджуються, тому й колотяться, кажуть у школі.

Тим часом начальник відділу освіти Кіровоградської райдержадміністрації Світлана Крамаренко про конфліктну ситуацію знає і розповідає «КП», що вже перевіряла ситуацію в школі.

– Ми створили комісію і здійснили перевірку Володимирівської школи. Провели бесіди з директором, і з технічним персоналом, і з педагогічними працівниками. Взяли письмові пояснення. Директор школи дійсно не задоволена роботою технічного персоналу, вимагає у них виконання посадових обов’язків та дотримання графіку роботи. На момент перевірки санітарний стан приміщень школи був незадовільний. Відділ освіти у грудні 2011 року порушив клопотання перед районною СЕС про перевірку санітарного стану Володимирівської школи на відповідність державним санітарним нормам. Виявлені недоліки негативно позначалися на навчально-виховному процесі, за відсутність належного контролю з боку директора школи. Тетяні Борисівні оголошено догану. Її також зобов’язали притягнути до дисциплінарної відповідальності завгоспа школи і техпрацівників і, звичайно, усунути недоліки, – розповідає Світлана Крамаренко про результати першої перевірки і додає, що у лютому 2012 року відбулася повторна ревізія. Тоді звільнили завгоспа школи.

Щодо загострення конфлікту начальник райвідділу освіти зауважує: директор, керуючись своєю посадовою інструкцією, зобов’язана контролювати виконання посадових обов’язків кожним працівником навчального закладу, дотримання правил внутрішнього трудового розпорядку, графіку роботи, чинних нормативних актів щодо організації навчально-виховного процесу та створення належних умов у школі.
e-max.it: your social media marketing partner