Суд оголосив вирок учасникам найгучнішої втечі з колонії. Пілот гелікоптера подаватиме апеляцію

,

994У березні «КП» повідомляла про те, як двоє засуджених на гелікоптері намагалися втекти з Петрівської виправної колонії №49. Нині суд оголосив вирок утікачам. Двоє в’язнів і організатор отримали від 6 до 14 років, пілотові дали 5 років із відтермінуванням покарання на 3 роки.

Нагадаємо, втечу з колонії суворого режиму засуджені запланували на 16 березня. Того дня о 10:40 на спортивному майданчику тюрми сів вертоліт. На його борту було двоє осіб: пілот і пасажир. Останній тримав у руках автомат Калашнікова.

До гелікоптера підбігло двоє засуджених. Обидва не вперше відбували покарання. Один із них сів за крадіжку в особливо великих розмірах, інший – за зґвалтування. Однак злетіти втікачам не вдалося.

Згодом прокуратура встановить, що двоє ув’язнених, а також пілот і пасажир – родич одного із засуджених – домовилися про організацію втечі ще наприкінці лютого. Свій план розробляли ретельно, неодноразово зустрічаючись та зідзвонюючись.

Чотирьом учасникам події інкримінувалася дезорганізація роботи установи виконання покарань та втеча з місця позбавлення волі. Разом із тим, пілота гелікоптера звинуватили в порушенні правил повітряних польотів. Однак останній винним себе не вважає. Більше того, на його захист, окрім близьких та родичів, стали київські «автомайданівці».

– Він перешкоджав утечі з в’язниці, але чомусь опинився під слідством, – говорить Василь Футін, координатор столичного «Автомайдану».

Сам пілот Євген Зотов – колишній військовий льотчик. Заявляє, що політ йому замовила агенція, а детальний його план дізнався за 15 хвилин до вильоту. Чоловік каже, попередньо вивчивши карти, нічого незаконного не побачив, тож приземлив вертоліт у вказаному місці.

– Після того, як на борту гелікоптера люди почали поводитися неадекватно, не стали виконувати його команди, тільки тоді він задумався над тим, що взагалі відбувається. Адже спочатку його попередили, що він сідатиме на нормальному об’єкті для виконання комерційного рейсу, – пояснює позицію свого підзахисного адвокат Олег Паіціка.

Жодної підозри у нелегальності польоту у Євгена Зотова не було до тих пір, поки пасажир гелікоптера не навів на нього дуло автомата. Щоправда, пізніше з’ясувалося – то був муляж, але в критичний момент «калаш» здався дуже реалістичним. Тільки тоді пілот заглушив мотор і вибіг із кабіни. Цим самим, наголошує Євген Зотов, він завадив утечі, хоча мав достатньо часу, аби підняти судно у повітря.

Однак такі переконання не уберегли пілота від в’язниці. Суд встановив йому міру покарання п’ять років тюрми з відтермінуванням на три роки. Утім, вироком Євген Зотов не задоволений. Чоловік збирається оскаржувати його в апеляційному суді.
e-max.it: your social media marketing partner