У Маловисківськіській об’єднаній територіальній громаді школи обмінялися учнями

,

02995Освітній проект «Міняю учня» вперше здійснили чотири школи Маловисківської об’єднаної територіальної громади й обмінялися майже двома десятками учнів. Що ставили за мету, чи сподобалася участь у проекті учням і вчителям, чи мають бажання мінятися й надалі – про все «КП» розповіла директор Маловисківської загальноосвітньої школи №3 Ірина Шусь.

– Інформацію про проект «Міняю учня» побачили на сайті Маловиськівської міської ради. Ще ніколи нічого подібного у нас у школах не проводилося, тому зваживши усю відповідальність, вирішили взяти участь. Такий учнівський обмін відбувся у наших школах уперше, – говорить Ірина Шусь.

До територіальної громади належить п’ять шкіл, проте участь у проекті зголосилися взяти чотири – дві з Малої Виски, з Паліївки й Олександрівки. Загалом майже два десятки учнів восьмих і дев’ятих класів пішли навчатися тимчасово в інші школи. За умовами проекту, обмін мав тривати тиждень, проте дітям настільки сподобалося, що організатори вирішили продовжити його ще на тиждень, ділиться директорка школи.

– Бажання взяти участь в обміні виявили багато учнів із десятих класів, але не в усіх школах є старші класи, тому, зрозуміло, там не могли дотриматися всіх умов проекту. Тож вирішили обмінятися восьмикласниками і дев’ятикласниками. Діти жили на своїй території, а на навчання їх підвозили шкільними автобусами, – продовжує співрозмовниця «КП» і додає, цей обмін став цікавим і для учнів, і для вчителів. – Звісно, зразу школярі дещо відчули нестандартність ситуації – новий колектив, дещо відрізнялася навчальна програма, діти особливого віку, але цікавість перемогла і в результаті всі отримали задоволення і позитивні враження.

Керівник школи зауважує, починаючи проект, ставили за мету покращити навчально-виховний процес. Втім уже у розпалі обміну зрозуміли, за такий короткий час не можна зрозуміти, де якість навчання краща, де гірша, а тим більше відкоригувати процес. Зрештою визначилися, головною метою проекту є учні і життєвий урок, який вони отримали від обміну.

02996– Це хороший життєвий урок толерантності, гостинності, вміння бути чемними, адже незабаром усі наші діти потраплять в інші умови, в інші колективи і дуже важливо, щоб вони не комплексували, не мали відчуття меншовартості. Особливо це стосується учнів сільських шкіл, – констатує Ірина Шусь і зазначає, яскравим прикладом порозуміння і дружелюбності став восьмикласник Маловисківської школи №4 Мігел Пильова де Карвалю Дуарт. – Хлопчик зараз живе у райцентрі, але раніше з батьками жив за кордоном і навчався у тамтешніх школах. Зразу, коли потрапив в інший клас, просто спостерігав за учнями, але ті зустріли його приязно і вже за короткий час Мігел потоваришував із новими однокласниками.

Вчителі шкіл-учасників проекту поставилися до обміну з повною відповідальністю, говорить співрозмовниця «КП».

– Вони розуміли, це додаткове навантаження і відповідальність, але й самим було цікаво подивитися на результат. Учителі підготували спеціальні психологічні тренінги, які допомогли дітям швидше адаптуватися у новому колективі, цікаві екскурсії історичними пам’ятками і місцями, про які багато маловищан навіть не знають. До того ж нашим завданням було переконати дев’ятикласників іти далі в десятий клас і здобувати середню освіту в школі, – ділиться враженнями Ірина Шусь.

Освітній проект настільки захопив і педагогів, і вчителів, що нині планують наступний обмін.

– Уже зараз плануємо наступний обмін. Можливо, він відбудеться між школами різних територіа­льних громад, можливо мінятимемося педагогами, адже і для них це ще одна неординарна можливість розкрити професійні якості. Однозначно освітній проект «Міняю учня» матиме продовження, бо він досяг поставленої мети – і учні, і вчителі задоволені ним, – переконана директорка школи.

фото: Маловисківська ЗШ №3
e-max.it: your social media marketing partner