У школі Новомиргородського району розгорівся релігійний скандал

,

02719Українське законодавство відокремлює школу від релігії. Утім ніхто не заперечує, коли релігійні організації проповідують дітям загальнолюдські моральні цінності. Та чи варто це робити у стінах навчальних закладів? Саме про такий випадок повідомила мама другокласника з Новомиргородського району. Що збентежило жінку – та розповіла «КП».

Син Ярослави Лугової навчається у другому класі Капітанівської школи Новомиргородського району. Жінка розповідає, ще минулого тижня дітей попередили, що на гуртку танців у понеділок (9 квітня – «КП») їм роздаватимуть гарні подарунки з Америки і розповідатимуть про Бога. Так само поінформували про захід батьків.

– Минулого року була схожа ситуація, дітям сказали, що в будинку культури проходитимуть змагання, за участь у яких даватимуть гарні подарунки. Я взяла трьох дітей – двох своїх і сусідську – і прийшли у клуб – а там секта. Розповідали, що діти в Америці вірять у Бога і живуть гарно, тому передали українським дітям подарунки, щоб вони теж вірили, ходили на зібрання і були щасливими. А потім показали лялькову виставу, де герої спотвореними голосами говорили про Бога, але ця розповідь була далекою від Біблійної історії. Ми відразу ж пішли звідти, – ділиться Ярослава.

Аби почути думку інших батьків учнів, мама другокласника розповіла історію у соцмережі. Реакція була різною – одні зауважували, що хвилюватися жінці підстав немає, інші наполягали, що за законом – школа і церква мають бути окремо.

«Якщо дітям дарують подарунки дітки з іншої країни, то це добре. Ніхто ж не тягне дитину в церкву? Головне – не порушувати закони і не проводити ритуали та обряди, що і є церковною дія­льністю, а коли це культурна програма, то це вже інша справа. Треба вміти розділяти релігію та волонтерську діяльність», – вважає Віталій Шульга.

«Якщо це має місце в державній або комунальній школі, то це порушення статті 35 Конституції України, статті 17 закону «Про загальну середню освіту», статті 6 закону «Про свободу совісті та релігійні організації», статей 31.4 та 31.11 закону «Про освіту»…», – констатує інший користувач.

Тим часом, як з’ясувала «КП», захід відбувається у школі, бо зал для занять хореографією орендує сільський будинок культури.

– До мене особисто звернулася християнська організація «Сумка самарянина» з проханням допомогти передати нашим діткам подарунки. Мені передали ці пакунки, щоб безкоштовно роздати дітям. Я сама написала сценарій свята. Ми показали школярам лялькову виставу української народної казки «Колосок», провели ігри, змагання, всі дітки отримали подарунки – м’які іграшки, олівці, м’ячі... На святі були і батьки, і вчителі – всім сподобалося, – розповідає директор клубу Олена Борисньова, яка неодноразово влаштовувала такі заходи.

– Акція християнської місії «Сумка самарянина» у школі відбувається щороку. Це всесвітня організація, яка проводить різні конкурси й ігри і робить дітям подарунки – коробки з іграшками, які зібрали діти з інших країн, – уточнює директор загальноосвітньої школи у Капітанівці Людмила Овчаренко. – Жодних релігійних проповідей дітям не проводять і до віри їх не долучають. На батьківських зборах усіх попередили, що до дітей завітають представники місії, вони на це дали згоду… Я не раз була на таких заходах. Нічого поганого там не відбувається. Дітям розповідають про загальнолюдські моральні цінності, проводять ігри і змагання, а потім роздають іграшки і сувеніри, які зібрали діти з інших країн. Ця християнська місія робить це по всьому світу. Жодного разу ніхто з батьків не підходив до мене зі скаргами. Діти теж завжди задоволені.

Чи можуть релігійні організації проводити заходи з дітьми у навчальному закладі, «КП» поцікавилася в очільника управління освіти і науки облдержадміністрації Володимира Таборанського.

– За чинним законодавством у нас школа відділена від релігії і політики. Просто так прийти до навчального закладу і проводити якісь релігійні чи політичні заходи не можна, – підкреслює посадовець, але констатує, існують певні нюанси. – Якщо вчитель проводить захід, пов’язаний із морально-духовним вихованням, то у ньому можуть взяти участь представники релігійної організації, але в межах програми, визначеної Міністерством освіти і за присутності педагога, щоб там не було суто молитов і проповідей. Мова може йти тільки про загальнолюдські цінності, духовність і мораль.

Обурена мама другокласника каже, про ситуацію не мовчатиме і має намір звернутися навіть до поліції!

– Релігія повинна бути відокремленою від школи. Батьки самі мають визначатися, до якої віри схиляти своїх дітей, але у жодному разі це не можуть робити якісь інші люди, – вважає Ярослава Лугова. – Я не хочу, щоб у школі дітям нав’язували якісь релігійні переконання. Буду звертатися­ в районо і поліцію.

Тим часом, поки матеріал готувався до друку, обурена мама другокласника повідомила «КП», що християнський захід скасували.

– Сказали, нічого не буде: ні вистави, ні подарунків, – заявила вона.

 

фото: ілюстрація

e-max.it: your social media marketing partner