Після того, як чоловіка мобілізували, я з трьома дітьми залишилася без засобів для існування

,

964У кіровоградській багатодітній сім’ї Дар’євих єдиним годувальником є чоловік і батько Олексій. 11 березня його мобілізували. Дружина та троє неповнолітніх дітей залишилися без засобів для існування. Накопиченні гроші закінчилися, як і запаси їжі, а заплановану операцію середній доньці доводиться вже вкотре відкладати.

Дружина Олексія Олександра у розпачі. Як бути у цій ситуації – жінка не знає. Йти працювати вона не може за станом здоров’я, а рідних, які б могли підтримати у скрутний час, немає. Олександра і її чоловік – сироти. Їхні батьки померли багато років тому, бабусь і дідусів теж немає. Єдина рідня подружжя – це троє маленьких діток: 11-річний Данилко, 8-річна Настуся і 4-річна Ліза.

– У 2001 році Олексій відслужив в армії, його викликали 11 березня на десять днів. По суті, обманним шляхом. Повістки на руки він не отримував, йому подзвонили і сказали, щоб він під’їхав у воєнкомат для звірки даних. Хоч Олексій і повідомив, що має трьох неповнолітніх дітей і сам забезпечує сім’ю, його попросили підписати повістку на 10 днів. На такий термін він погодився. Олексію пообіцяли, що після проходження навчання його відпустять і не триматимуть більше 10 днів. 20-го березня чоловіка мали відпустити додому, але він повідомив, що його не пускають, – розповідає Олександра.

– Олексію давали підписати повістку на 45 днів. Він відмовився. А увечері обманним шляхом підсунули папірець. Потім чоловіку сказали, що це була повістка. Ми дуже обурені. Зарплату там не платять, а я за станом здоров’я не можу працювати. Середній дочці необхідно терміново робити операцію – у неї бронхіальна астма. Треба найближчим часом прооперувати, бо дитина задихається. На це немає грошей. Ми взагалі залишилися без засобів для існування. А діти кожного дня їсти хочуть. Уже закінчилися всі запаси круп. За комунальні послуги немає чим заплатити. Ми живемо у приватному секторі – близько 800 гривень щомісяця обходиться комуналка,  – бідкається жінка.

Каже, вже сама намагалася влаштуватися хоч на якусь роботу, однак не беруть, мотивуючи тим, що зараз скрутні часи. А чоловікові в армії грошей ще не платили, хоч і обіцяли дати 200 гривень за 10 днів і 2,800 гривень за 45 днів.

– Згодом на зборах мобілізованим повідомили, що зарплата буде мінімальною – у межах 1,200 гривень. Та найбільше вразило те, що протримати у частині їх можуть до грудня, як було сказано на зібранні. Я вже ходила у військову частину до командира полку. Він не захотів до мене виходити. Потім мій знайомий записався до нього на прийом, розповів про мою ситуацію. Але той відмовився відпускати мого чоловіка, сказав, що не має права. Можливо, і так. Але чи маю право я і мої діти на нормальне життя? – ледь не плачучи запитує жінка.

За коментарем з приводу цієї ситуації «КП» звернулася до обласного військового комісаріату.

– У зв’язку з подіями, які зараз відбуваються в країні, в такій ситуації опинився не тільки цей чоловік. Проте уже багато чого зроблено. Верховною радою прийняті зміни до законодавства щодо забезпечення мобілізації для унормування порядку її проведення. Тобто внесено ряд змін в існуючі закони, які стосуються військової служби, де вказано наступне: по-перше, за особами, які призвані по мобілізації, зберігається попереднє місце роботи та виплачується середньомісячна заробітна плата; по-друге, під час проведення мобілізації, проходження служби чоловікові буде виплачуватися грошове забезпечення. Як сказав міністр оборони і його слова підтвердив в.о. президента, до 18 квітня це грошове забезпечення буде виплачено. Якщо чоловік працював сам на себе, як у даній ситуації, для підприємців також передбачено ряд пільг, – пояснив заступник обласного військового комісара з виховної роботи підполковник Олег Молчанов.

За його словами, звільнити від несення служби Олексія Дар’єва неможливо, оскільки він не підпадає під перелік відповідних підстав, визначених указом президента. Від несення служби можуть звільнити, якщо чоловік має п’ять дітей і більше. У сім’ї ж Олексія зростає троє…

– Згідно з указом президента, заходи часткової мобілізації проводяться протягом 45 днів. Цей термін закінчується першого травня. Далі буде відповідний указ або якийсь законодавчий акт, згідно з яким ми і діятимемо далі, – додає Олег Молчанов.
e-max.it: your social media marketing partner