Де залишити дитину, якщо в школі вимушені канікули?

, Олена Сідорова

02267У трьох десятках шкіл обласного центру до 26 лютого оголосили вимушені канікули через підвищений рівень захворюваності на гострі респіраторні інфекції. На такі ж непланові канікули відправили дітей у Знам’янці, Онуфріївському, Світловодсь­кому, Компаніївському, Новгородківському та Олександрійському районах. Це означає, що поки майже 20 тисяч школярів радіють вихідним, їхні батьки беруться за голову – де і з ким залишити дитину? Якщо зі старшокласниками проблем немає, то залишити вдома без нагляду першачків наважуються не всі. «КП» підготувала можливі варіанти, як, наприклад, в обласному центрі можна вийти з непростої ситуації.

Проблема очима батьків

Батьки наголошують, питання, де залишити дитину, у таких випадках завжди актуальне, адже роботу ніхто не відміняв. У багатьох немає навіть родичів чи сусідів, які могли б посидіти з малими.

Кіровоградка Ксенія Ліснічук каже, семирічну доньку спробувала взяти на роботу, однак керівництво висловилося проти.

– Нам із чоловіком керівництво сказало: «Не можна». Хоча дитина була в окремому кабінеті й сиділа з телефоном німа, як миша... Конкретно наша сім’я працює в освіті, тож дуже дивне ставлення до дітей, – каже жінка. – Довелося­ піти з донькою на позаплановий лікарняний. На рівнісінькому місці випала з робочого процесу на чотири робочих дні. А це відбувається масово і вимушено.

Деякі батьки дотримуються тієї думки, що дітей слід якомога раніше привчати до самостійності й відповідальності.

– Як не встигли, то вже проблема не дитини, не школи, а батьків, – вважає Наталя Адиковська. – У радянські часи декрету до трьох років не було, і всі все встигали – й працювали, й дітей самостійності вчили... Часи не з легких, тому треба пристосовуватися й показувати дитині, як справлятися самотужки. З особистого прикладу – залишаю сина самого на кілька годин із років чотирьох, зараз уже може й протягом усього дня впоратися без батьків. Головне спробувати, трошки попрацювати і результат обов’язково буде!

Батько дев’ятирічного школяра Олександр Сметана каже, у разі необхідності також залишає сина самого вдома з шестирічного віку.

– Для зв’язку є телефон, скайп на комп’ютері, – ділиться досвідом із «КП» чоловік. – У цьому віці дитина вже прекрасно розуміє наслідки своїх дій. Лише потрібно їй не просто наказувати: «Не відчиняй двері чужим», «Не грайся сірниками та газовою плитою», а й пояснювати, чому саме цього не потрібно робити. Виказуючи дитині довіру, ви піднімаєте її рівень відповідальності і самооцінки. Ну і звичайно ж небезпечні предмети і речовини не повинні бути у вільному для дитини доступі. За наявності мікрохвильової печі, дитині не складає проблем розігріти обід, якщо батьки не мають змоги навідати її в обідню перерву.

Втім, додає, без пригод не обходилося.

– У разі, коли у вікно стукали контролери чи сусіди, завжди телефонував мені чи дружині і повідомляв про це. Але якось його покликали гуляти на вулицю сусідські хлопці і він пішов, забувши телефон вдома. Після вечірньої профілактичної розмови більше такого не робив, – додає Олександр.

Кооперація з іншими батьками

У соцмережах батьки, діти яких також знаходяться на вимушених канікулах, пропонують кооперуватися – брати на догляд дітей по черзі.

– Пропоную свою допомогу, – каже жителька обласного центру Тетяна Королько. – Моя дитина також удома (на карантині), можу взяти ще двох або трьох діток до себе. Харчуванням та іграми забезпечу. Кому вкрай потрібно – завжди рада.

Послуги няні

Послуги няні, за результатами моніторингу різних оголошень, коливаються у Кіровограді від 15 до 80 гривень за годину. Якщо за місяць, то в середньому за свої послуги беруть три-чотири тисячі гривень. Чим більше досвіду й умінь – тим вищу просять плату. Максимальна ціна за місяць доходить до 15 тисяч гривень!

– Можна домовитися і за дві тисячі на місяць, а можна і за 250 на день. Ми платимо, наприклад, 230 гривень у день. Послугами няні користуємося вже два роки, – поділилася з «КП» мама трирічної дитини Світлана Семенова.

Додатковий розвиток

Провести час із користю для розуму пропонують розвиваючі центри для дітей. Там також на час карантину готові взяти дітей на догляд.

– Якщо у класі карантин, а дитина здорова і хоче навчатися або її ні з ким залишити вдома, «Uniclub Homeschooling» пропонує весело і з користю провести час: цікаві ігри, квести й обов’язково виконане домашнє завдання (якщо його задають через Viber) та тренінги з усіх необхідних учню предметів, – каже одна з заснов­ниць клубу Оксана Михайловсь­ка. – Обмежень за віком у нас немає. Для малят працює міні-садочок. Години роботи – з 9:00 до 12:00 і з 14:00 до 18:00. Коштує кожен період по 70 гривень.

У сімейній акторській майстерні «Ольвія» діє ранковий дитячий клуб для малечі від трьох до шести років. Там можна лишити дитину у будні з 9 до 12 години. Година перебування коштує 40 гривень. Як розповіла «КП» керівник майстерні Ольга Ярова, дітки там граються, танцюють, розвиваються.

– Цей варіант ідеальний для тих, хто хоче соціалізувати дитинку. Деякі батьки так привчають малих, щоб не боялися залишатися самі чи з чужими людьми, – уточнює Ольга і додає, діти шкільного віку можуть там відвідувати заняття з акторської та ораторської майстерності.

Розважальні центри

Ліквідувати батькам незручності беруться і в дитячих розважальних центрах. Один із варіантів – «Сrazy Land». У будні така послуга коштує 140 гривень, у вихідні – 170. Там можна залишити дитину під наглядом аніматорів із 10:00 до 20:00.

– Із вимушеними канікулами кількість дітей, яких залишають на цілий день, дійсно збільшилася, – розповідає «КП» адміністратор закладу Юлія. – У нас для них є програма «Табір» – батьки можуть залишити дитину саму, ми їй видаємо оранжевий браслет, що означає дитину без дорослих не можна випускати з приміщення. За цією групою закріплюють аніматора, який упродовж цілого дня за ними доглядає і розважає. Також для учасників «Табору» є триразове харчування – 50 гривень.

У топі дитячих розважальних центрів у Кіровограді знаходяться ще й «Портал парк» та «Ігробум». У першому – няні для дітей немає, втім є загальні аніматори. У вихідні центр працює з 11:00 до 22:00, у будні – з 10:00 до 22:00. Вартість перебування дитини становить 150 гривень і 120 відповідно.

В «Ігробумі» у будні перебування дитини з 10:00 до 21:00 коштує

90 гривень, у вихідні – 110 гривень. Як уточнила «КП» адміністратор закладу Тетяна, є ще додаткові послуги няні – 60 гривень на годину.

На годину-дві можна залишити малечу і в художньому музеї.

– Якщо мамі треба на манікюр, у перукарню або вона просто хоче сходити з подружкою на каву, а дитину залишити немає з ким, ми з радістю приймемо. За дитиною доглядатимуть працівники музею. Беремо діток старше трьох років. У нас вони малюють, ліплять із глини чи пластиліну, дивляться мультик чи займаються тим, чим хочуть, – розповіла «КП» директор музею Тетяна Ткаченко-Суханова.

Поради управління освіти

За словами очільника управління освіти і науки облдержадміністрації Володимира Таборанського, у зв’язку з тим, що значна кількість дітей хворіють, нині в області на вимушених канікулах знаходяться учні 43 шкіл.

– Якщо в дошкільному навчальному закладі немає кількості дітей, щоб організувати освітній процес, зазвичай створюється чергова зведена група, куди дітей приводять батьки, у яких немає можливості з ними сидіти. Також для школярів не припиняють роботу позашкільні навчальні заклади різного спрямування. Це – обласні центр дитячо-юнацької творчості, еколого-натуралістичний центр, центр туризму, центр науково-технічної творчості. Аналогічні позашкільні навчальні заклади працюють і в районах. В обласному центрі ще функціонують заклади спорту, які також готові організувати для дітей додаткові заходи, крім своєї звичної роботи. Тому на час вимушених канікул діти мають можливість розвивати свої здібності, – уточнив посадовець.

Закон: Батьки можуть взяти відпустку

Відповідно до статті 25 Закону України «Про відпустки», на період оголошення карантину матері, яка має дитину віком до 14 років, в обов’язковому порядку надається відпустка без збереження заробітної плати, пояснює заступник начальника відділу з питань додержання законодавства про працю, зайнятості та інших нормативно-правових актів управління Держпраці в області Тетяна Пасічник.

– Також ця відпустка може надаватися батькові, дідусю, бабусі або іншій особі, яка фактично виховує дитину. Для надання відповідної відпустки потрібно звернутися з письмовою заявою до роботодавця. Ця норма діє з 2010 року. Якщо дитина старша 14 років, у такому випадку можна просити відпустку за сімейними обставинами не більше, ніж на 15 календарних днів на рік, – зауважила співрозмовниця «КП».
e-max.it: your social media marketing partner