Рак – не вирок. Якщо вчасно діагностувати!

,

02199Кіровоградщина вже давно закріпила за собою лідерство серед інших регіонів України з онкозахворювань. Зрештою, не потрібно навіть офіційної статистики, аби зрозуміти, наскільки складна, а подекуди кричуща, ситуація. Щономера «КП» публікує прохання про допомогу людей, які борються­ з раком. Медики давно наголошують, якби жителі області вчасно проходили профогляди, переможних історій було б значно більше.

Тим часом фахівці Національного інституту раку підготували рекомендації, які мають змотивувати тих, хто звик відкладати походи до лікарів допоки не запече. Вони наголошують, рак виліковний, якщо його вчасно діагностувати.

Рак грудей

Рак молочної залози є найбільш поширеним серед жінок усього світу. На ранніх стадіях він може не викликати болю чи інших симптомів. Втім завчасна діагностика є запорукою успішного лікування. Кожна жінка після двадцяти років має раз на місяць (на 10-12 день менструального циклу) проводити самоогляди, а раз на рік здійснювати огляд у мамолога.

Терміново зверніться до мамолога (онколога), якщо помітили:

– ущільнення або новоутворення у грудях;

– деформації форми та/або контурів грудей;

– втягнення шкіри грудей;

– кров’янисті виділення з соска, ерозії та виразки на соску;

– збільшення підпахвових та/або надключичних лімфатичних вузлів.

Основні методи діагностики раку молочної залози:

– огляд хірурга-онколога;

– ультразвукове дослідження молочних залоз та регіонарних лімфатичних вузлів (для жінок до 40 років);

– мамографія (для жінок після 40 років);

– мамодуктоендоскопія (при патологічних виділеннях з соска).

У випадку виявлення новоутворення проводять біопсію (тонкоголкову або трепано-біопсію). Якщо є докази пухлинного процесу, призначають інші методи обстеження.

Рак простати

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, кожен шостий чоловік протягом свого життя хворіє на одну з форм раку простати. Вчасне виявлення та правильне лікування призводить до перемоги над хворобою. Рак простати найчастіше протікає безсимптомно та повільно.

У процесі розвитку хвороби з’являються такі симптоми:

– розлади сечовипускання;

– кров у сечі або спермі;

– біль у спині, стегні або тазі;

– болісна еякуляція.

Профілактичний огляд лікаря-уролога та аналіз крові на простат-специфічний антиген допоможуть визначити можливу загрозу чоловічому здоров’ю.

Медики зауважують, ризик розвитку раку простати росте з віком. Цей вид раку може виникнути, якщо хтось із близьких родичів (батько, брат) мав аналогічне захворювання.

Базально-клітинний рак шкіри

Базально-клітинний рак шкіри є пухлиною, що характеризується повільним розростанням і вкрай малою властивістю до метастазування. У зв’язку зі збільшення ультрафіолетового навантаження на організм, кількість випадків цього виду раку зростає. Уберегтися можна, захищаючи себе від ультрафіолету.

Зверніться до лікаря, якщо на шкірі обличчя, шиї або руках з’явилися:

– червона пляма;

– розростання рожевого кольору з кірками у центрі;

– блискучий вузол перламутрового кольору;

– відкрита виразка або ерозія, яка не загоюється протягом чотирьох тижнів;

– ділянка з блискучою поверхнею та нечіткими контурами.

До основних методів діагностики базально-клітинного раку шкіри належить дерматоскопія – безболісне цифрове обстеження шкірного утворення через оптичне збільшення. У випадку сумнівних зовнішніх ознак роблять біопсію (мінімальне висічення пухлини) та клінічне або гістологічне дослідження.

За наявності доказів пухлинного процесу, призначаються інші методи обстеження.

Рак товстої кишки

Рак товстої кишки (колоректальний рак) – це група злоякісних новоутворень, що розвиваються з клітин слизової оболонки ободової та прямої кишки. Щорічно в світі діагностують близько півтора мільйона нових випадків колоректального раку – 9% усіх уперше виявлених злоякісних пухлин.

Колоректальний рак, як і більшість онкологічних захворювань, на початкових етапах протікає безсимптомно. Втім є низка проявів, які мають спонукати кожного до негайних, невідкладних дій.

Зверніться до лікаря, якщо з’явилися такі симптоми:

– патологічна втомлюваність;

– різка втрата ваги;

– симптомокомплекс малокрів’я – запаморочення, блідість шкіри та слизових оболонок, серцебиття та задуха при відносно незнач­них фізичних навантаженнях;

– зміни в роботі кишківника – багатократні тривалі закрепи, проноси, кишкові спазми, епізоди діареї тощо, що виникли без причини;

– кров у калі.

Лікування колоректального раку – тривалий, складний і багатоетапний процес, що проводиться в спеціалізованих медзакладах.

Основні дослідження для раннього виявлення колоректального раку:

– колоноскопія – діагностика слизової оболонки товстої кишки. Проводиться за допомогою спеціального оптичного пристрою – колоноскопа, обладнаного гнучкою оптикою, джерелом світла та інструментальним каналом, через який можливо взяти біопсію або видалити невеликі поліпи товстої кишки;

– гнучка ректороманоскопія – візуальна діагностика слизової оболонки прямої та кінцевої частини ободової кишки;

– віртуальна колонографія – моделювання контуру стінки ободової кишки за допомогою рентгенівської комп’ютерної томографії.

Рак шийки матки

Передракові зміни та рак шийки матки, діагностовані на ранніх стадіях, виліковуються у 100% випадків зі збереженням репродуктивної функції жінки.

Що потрібно робити, аби уникнути раку шийки матки:

– раз на півроку відвідувати гінеколога й щороку проходити цитологічне дослідження;

– вести моногамні та захищені статеві стосунки;

– вакцинуватися – дівчата з 12 років та жінки після обстеження у гінеколога повинні робити щеплення для зниження впливу вірусу папіломи людини високого ступеня онкогенного ризику на слизову оболонку шийки матки.

Рак шийки матки є третім найрозповсюдженішим захворюванням серед жінок. Найчастіше його діагностують у жінок 18-40 років.

Рак легень

Рак легень є другим із найбільш розповсюджених видів серед українців. Найчастіше його провокують куріння, погана екологія, хронічні захворювання легенів і спадковість.

Зверніться до лікаря, якщо у вас:

– тривалий сухий кашель,задишка та болі у грудній клітці;

– кровохаркання;

– поганий апетит і різка втрата ваги.

Своєчасна консультація фахівця та виконання його рекомендацій – надійний шлях до одужання, оскільки на початкових стадіях захворювання добре піддається лікуванню.

02200Колишній головлікар обласного онкодиспансеру, а нині нардеп Костянтин Яриніч, як ніхто, знає реальну картину захворювань на рак на Кіровоградщині. Він каже, в області захворюваність на онкологію на 30% вища, ніж по Україні. Найчастіше у регіоні виявляють рак легенів, шкіри, шлунку і молочної залози.

– Треба розуміти, що на першій і другій стадіях онкологічні захворювання лікуються практично на 90-95%, – коментує медик. – Існує навіть висловлювання, що ми навчилися лікувати рак, але не навчилися діагностувати його на ранній стадії. У нас на занед­баних стадіях захворювання діаг­ностується десь у 45% випадків. Ми можемо боротися з раком і у нас були б результати зовсім інші, ніж ті, що маємо сьогодні. Проте це залежить насамперед від того, наскільки самі люди готові слідкувати за власним здоров’ям – раз на рік проходити діагностику.

Костянтин Яриніч наголошує, можливості для раннього виявлення раку в області є.

– Не у всіх випадках потрібна якась надзвичайна техніка, аби виявити рак. Достатньо прийти до лікаря, розповісти, що турбує, він здійснить огляд і вже тоді визначить об’єкт і вид дослідження. Але головне прийти. З цього починається рання діагностика, – акцентує парламентарій і підкреслює, необхідна техніка на Кіровоградщині є.

 

За матеріалами МОЗ

фото: v-kirovograde.kr.ua

e-max.it: your social media marketing partner