На Кіровоградщині обрали кращих учителів

,

02147В області назвали кращих педагогів у рамках конкурсу «Учитель року-2018». Чотири номінації і стільки ж неймовірно активних, захоплених своєю справою, інноваційних переможців, які вже розпочали підготовку до національного змагання.

У номінації «Українська мова і література» перше місце виборола вчителька з навчально-виховного комплексу у Новій Празі Олександрійського району Наталя Бугайова, кращим серед фізиків став Олександр Оранський із гімназії у Петровому, перемогу у номінації «Німецька мова» здобула педагог із Олександрійського колегіуму Марина Тимошенко, а першість у номінації «Фізична культура» виборов Володимир Посуховський із Сальківської філії Заваллівського навчально-виховного об’єднання Гайворонського району.

– Неймовірні враження від конкурсу, – ділиться­ з «КП» Наталя Бугайова. – Досі переповнюють емоції від тих насичених, напружених, але надзвичайно цікавих двох днів, протягом яких тривали змагання. Я вдруге беру участь у такому конкурсі, але, чесно зізнаюся, було дуже страшно.

І журі, і самі конкурсанти кажуть, у вчителів, що дійшли цьогоріч до обласного етапу, – надзвичайно високий фаховий рівень.

– Усі колеги мають дуже високий професійний рівень, грамотні і талановиті, тому обирати кращого журі було дуже важко. Потрібно було відкривати усі резерви артистизму, ерудованості і просто людяності, аби вразити не тільки колег, членів журі, а перш за все учнів, – продовжує співрозмовниця «КП» і додає, відчувала неймовірну підтримку і віру рідної Новопразької школи, районного відділу освіти, тому мусила йти до перемоги.

На підготовку основ­ного конкурсного зав­дання – уроку часу було дуже мало, зізнається переможниця в номінації «Українська мова та література».

– Наприкінці першого конкурсного дня нам повідомили теми уроку, тому на підготовку була лише одна ніч, – посміхаючись зізнається вчителька. – Мені дісталася тема для учнів п’ятого класу «Олександр Олесь: «Микита Кожум’яка». Я ж востаннє українську мову і літературу у п’ятих класах я викладала років із десять тому!..

Наталя Бугайова каже, дуже хвилювалася, бо потрібно було за короткий час підготувати не тільки теоретичні знання, а й наочність.

– Перед початком уроку дуже хвилювалася, думала, як зайду у клас, як привітаюся, як почну розмову…– розповідає вона. – Для мене важливо було, щоб діти відчули, що до них прийшла не нова незнайома вчителька, а друг. Контакт із учнями відчула одразу, побачила, як засяяли їхні оченята, зрозуміла, що вони мені довіряють.

– Цей конкурсний урок запам’ятається на все життя ще й через іншу подію, – продовжує вчителька. – За сімнадцять років, які я працюю в школі, зі мною таке сталося вперше. На уроці хлопчик підняв руку, каже, можна вам на вушко щось скажу. Я підійшла до нього, нахилися, бо думала, він скаже щось особисте. А він мене поцілував у щоку…

Цей вчинок учня настільки спантеличив педагога і водночас приємно вразив, що кілька секунд не могла зібратися,­ аби далі вести урок. Навіть інші вчителі і члени журі, які оцінювали урок, були вражені щирою емоцією дитини.

Наталя Бугайова зауважує, під час уроку навіть не думала, що її оцінюють – жила спілкуванням зі школярами.

– Звісно відчувала відповідальність, бо в журі були мої університетські викладачі. Думала, що скаже Ольга Іванівна Крижанівська, Людмила Петрівна Кричун, як оцінять мене колеги, – продовжує учитель і додає, не очікувала, що стільки колег із її рідної Новопразької школи приїдуть підтримати. – Коли побачила оті неймовірні повітряні кульки, плакат і велику групу підтримки, зрозуміла, наскільки це надихає і вселяє віру у перемогу.

Перші вітання з перемогою педагог отримала від колег. Але вдома на маму-вчительку року чекали теплі обійми двох донечок і чоловіка.

– Були обійми, поцілунки, вітання…Тато повернувся додому з конкурсу раніше, то підготував грунт для моєї зустрічі, – посміхаючись розповідає Наталя Бугайова і додає, доньки уже розпланували, як витратити мамину премію.

Перемога в обласному турі конкурсу «Вчитель року 2018» ще більше додає відповідальності за свою роботу, зізнається співрозмовниця «КП». Вже кілька років поспіль Наталя Бугайова викладає українську учням сьомих, десятих і одинадцятих класів.

– Це не тільки відповідальність за знання, які отримають учні, це певною мірою і відповідальність за їхнє майбутнє, бо їм треба успішно скласти зовнішнє тестування і вступити в обрані виші, – підкреслює вона.

Нині до звичної роботи у школі додалася ще й підготовка до останнього – всеукраїнського – туру конкурсу, який відбудеться у квітні. Співрозмовниця «КП» не приховує хвилювання. Зізнається, відчуває удвічі більшу відповідальність, бо на всю державу представлятиме сільську школу.

– Ми не сумніваємося,­ що Наталя Бугайова гідно представить і нашу школу, і район, і область на всеукраїнському турі конкурсу, – переконана директор Новопразького навчально-виховного комплексу Лариса Мітленко і додає, Наталя Анатоліївна – сучасний вчитель. Вона активно використовує на уроках інформаційні технології, спираючись на знан­ня і досвід дітей, які у сучасних гаджетах добре розбираються. Вона вміє мотивувати і спонукати учнів до дослідницької роботи. Більше того, Наталя Бугайова – лауреат премії Сухомлинського, багатьох інших конкурсів, а її учні – переможці міжнародних і всеукраїнських літературних конкурсів.

Керівник школи пишається своїми педагогами, які досягли вагомих результатів. Добре слово каже і на адресу вчителя фізкультури Сергія Зайченка, який виборов друге місце у своїй номінації. Саме він став ініціатором створення у школі туристичного гуртка і забезпечення усім необхідним інвентарем. Він сам активний марафонець і залучає до цього й учнів, а торік шкільна збірна виборола перше місце у районній спартакіаді.

– Ми віримо, що Наталія Анатоліївна стане Вчителем року. Хочеться, щоб вона знай­шла однодумців, які її надихають, а вона вміє це робити, щоб вона знайшла самовираження і той шлях, яким може рухатися до перемоги і розвиватися, – побажала насамкінець директорка вчительці.

фото: Ігор Філіпенко

e-max.it: your social media marketing partner