Попри байдужість обласної влади і політичні нюанси, на появу ядерного заводу у Смоліному чекають

,

957Рівно місяць тому міністр енергетики Юрій Продан заявив, що не зважаючи на напругу у стосунках України та Росії, остання зацікавлена у подальшому спільному будівництві заводу з виробництва ядерного палива у Смоліному. Здавалося б, чого іще треба – найбільший інвестиційний проект у Кіровоградські області за останні десятки років буде. Однак, не всі переймаються цим питанням.

На своїй першій прес-конференції голова облдержадміністрації Олександр Петік раптом повідомив, що ядерного заводу чекати немає сенсу. Мовляв, і Росія не хоче будувати, і регіон уже не цікавий.

– Росія з самого початку не була щирою, коли планувала будівництво заводу. Була використана агресивна тактика по витісненню конкурентів, зокрема американців. Наразі цей проект повністю анульовано і його необхідно включити в співпрацю з країнами Європи та США. І я не впевнений, що це буде в Смоліному, це можуть бути і Жовті Води. Для нас головне, щоб на цій території відбувалася і переробка, от за це і будемо боротися, – заявив тоді Петік.

Та, як стало відомо «КП», слова очільника області не те, що обурили, а прикро шокували смолінців. Нині і самі жителі, і тамтешня влада задаються питанням: чиї інтереси лобіює Петік?

– По великому рахунку нас не цікавлять інвестори, тобто, хто саме інвестуватиме в будівництво. Нас цікавить, щоб у селища було майбутнє. А майбутнє буде тоді, коли людям буде де працювати. Щоб люди мали роботу, бюджет мав надходження. Ми не згодні з тим, щоб майданчик переїхав у Жовті Води чи ще кудись. У мене особисто склалось враження, що пан Петік голова не Кіровоградської, а Дніпропетровської ОДА, – говорить міський голова Смоліного Микола Мазура і додає, що попри слова очільника регіону, будівництво заводу нині йде навіть швидшими темпами, ніж було раніше.

– Коли наші керівники на верху його не хочуть будувати, він почав будуватись ще продуктивніше, ніж тоді коли його хотіли будувати. Це мається на увазі 2013 рік. Тоді було мляво, вони розкачувались з тим проектом. А зараз, молодці, будують все нормально. Інвестори російські і в цьому нема нічого поганого. І поки політика не мішалася в це питання, все було добре. Якщо у нас не буде будівництва заводу – селище перетвориться на депресивну територію. Не буде роботи, не буде зарплати – буде Липняжка №2, – зазначив Микола Мазура.

Самі ж жителі Смоліного переконані: якщо Олександра Петіка призначили головою Кіровоградської облдержадміністрації – він зобов’язаний відстоювати інтереси саме цього регіону, а не мляво констатувати, що такий масштабний проект переїде до сусідньої області.

– Раніше як було: Ларін, розуміючи, наскільки це важливо для селища, для всієї області землю рив, щоб завод будувався у нас. Потім Ніколаєнко займався цим питанням. А сьогодні прислали, якогось Петіка, якому все до лампочки, бо за два місяці він звідси поїде, а ми можемо все втратити. Цього не можна допустити! Не здатен допомогти, то хоча б хай не заважає, – говорить житель селища, пенсіонер Володимир Олександрович.
e-max.it: your social media marketing partner