Кризи довіри до обласної влади на Кіровоградщині немає – соціолог

, Олена Сідорова

02099На Кіровоградщині кризи довіри до влади регіону немає. До того ж, жителі стабільно довіряють голові облдержадміністрації Сергію Кузьменку й очільникам районів. Такі результати дослідження, яке проводилося­ наприкінці минулого року, озвучив керівник Центральноукраїнської соціологічної лабораторії, кандидат соціологічних наук Едуард Клюєнко.

– Громадська думка – це дзеркало, в якому відоб­ражається у тому числі й довіра до влади, – пояснює соціолог. – Мушу відзначити, існують різні і політичні, і критичні позиції, але кризи довіри до влади на Кіровоградщині немає. І наше дослідження корелює з результатами досліджень інших соціологічних служб в області.

Згідно з результатами опитування, голові облдержадміністрації Сергію Кузьменку переважно довіряють майже 22% респондентів. У той час, як голові обласної ради – всього 2,5%. Водночас більше половини опитаних зізналися, що взагалі не знають голову обласної ради.

Керівникам райдержадміністрацій і районних рад довіряють майже 19% і 33% відповідно.

Едуард Клюєнко додає, існує інша, не досить приємна тенденція, – низька впізнаваність деяких керівників влади і часто нерозуміння мети й ефективності прийнятих рішень.

– Люди просять пояснювати кроки влади, бо ефективність рішень – один із критеріїв оцінки влади, – констатує керівник соціологічної лабораторії. – Наприклад, багато жителів зовсім не знають, чим займається голова обласної ради і взагалі, хто це такий. Голову облдержадміністрації жителі знають набагато краще. Впізнаваність очільників районів достатня, бо вони ближче до людей, до них часто звертаються і на місцях їх знають.

02100Разом із тим жителі назвали три напрямки, в яких потрібно працювати обласному керівництву першочергово – це ремонт доріг, створення робочих місць і благоустрій територій.

– Зрушення у цих напрямках почалися. Люди вже їх помічають, – констатує Едуард Клюєнко.

Натомість рівень довіри до поліції дещо знизився.

– Кредит довіри до поліції поступово тане, – визнає експерт. – Це не дуже приємна тенденція, оскільки рік тому ми фіксували вдвічі вищу довіру до нової поліції. Потерпають же від масштабної кризи довіри в області суди і прокуратура. Традиційно зберігається доволі стабільний рівень довіри до армії та церкви – 23% і 54% відповідно.

Нагадаємо, за результатами попередніх досліджень, жителі області назвали Сергія Кузьменка лідером Кіровоградщини.

– Ставлення до влади у людей поступово змінюється в позитивний бік. Зокрема, підсилюється роль очільника регіону Сергія Кузьменка і це пов’язано з кількома факторами. По-перше, однією з найболючіших проблем в області була медицина. Ми бачимо, що голова облдержадміністрації робить послідовні зрушення в кращий бік у цьому напрямку. Тут і проект «Здоров’я наших дітей», і реконструкція в його рамках обласної дитячої лікарні, і активність представника Кіровоградщини з команди губернатора Костянтина Яриніча у Верховній раді… – зазначав раніше Едуард Клюєнко. – Як наслідок, відповідаючи на запитання «Якби найближчим часом відбулися вибори очільника області, за кого ви проголосували б?», люди першість віддають Сергію Кузьменку. Ми бачимо, що голова облдержадміністрації нині є не лише офіційним лідером Кіровоградщини, а й фактично лідером громадської думки.

Грудневе опитування проводилося в області за участю 600 респондентів. Стандартна похибка вибірки становить +/-4,2%.

інфографіка: Олександр Гранат

e-max.it: your social media marketing partner