Чим годують у школах обласного центру? Чиновники перевірили медичні заклади, на черзі – освітні

,

01996Маленький бутерброд і склянка чаю – на такий обід поскаржилася мама учениці однієї зі шкіл Кіровограда й виклала відповідне фото у соцмережі. Мовляв, з’ївши запропоновану порцію, дитина залишається майже голодною. Чим годують дітей у школах і чи достатньо тих порцій, аби школярі наситилися, «КП» запитала у начальника управління освіти міськради Лариси Костенко.

– Нам в управління скаржаться, що діти навпаки не з’їдають усю порцію і доводиться викидати, – у відповідь заперечила Лариса Костенко і додала, нині на харчування учнів молодших класів із міського бюджету витрачають 7-10 гривень на дитину, у садочках ця сума становить 20-30 гривень. – У школах дітям ніколи не дають на обід простий бутерброд. Це може бути булка з котлетою або сосискою, запіканка, бувають різні каші. Пор­ції достатні, аби дитина наїлася. Звісно, апетит у дітей буває різний, можливо, комусь і замало, а хтось навпаки – не може з’їсти. Приходьте завтра (23 січня – «КП») у школу №6 на презентацію оновленого меню обідів для учнів і самі побачите, що і скільки вони їдять.

А тим часом посадовці міськради разом із громадськими активістами минулого тижня перевірили, як харчуються пацієнти медзакладів.

Наприклад, у «Добруджі» подавали борщ, кашу, вінегрет і запечену рибу.

– Це не для того, щоб нас зустріти і показати, що сьогодні отаке вітамінне і різноманітне меню. Таке меню кожного дня, – запевняє заступник мера Наталія Дзюба.

– Можу сказати, вдома я півгодини вмовляю сина, щоб він поїв. А тут гуртом діти їдять і він разом із ними… Дійсно смачно. Син бере ложку, сам їсть, – констатує мама маленького пацієнта Наталія Вдовиченко.

У центральній міській лікарні страви пацієнтам готують, враховуючи особливості діагнозу та вік.

– На цей рік нам виділили 15 гривень на харчування однієї людини. Відтак ми отримали змогу, порівняно минулорічними 4-5 гривнями, значно покращити й урізноманітнити меню, – говорить лікар-дієтолог мед­закладу Ірина Панченко і додає, щодня пацієнти їдять борщі, супи, каші, випічку, фрукти, молочні продукти, м’ясо чи рибу.

Посадовці таким оцінкам радіють і кажуть, триматимуть питання харчування й далі на контролі.

– Ми запитали у пацієнтів, чи задоволені вони раціоном. Усі запевнили нас у тому, що їжі, яку пропонують у стаціонарі, їм вистачає і додаткових продуктів від родичів не потребують, – підсумувала Наталія Дзюба.

фото: із соцмережі
e-max.it: your social media marketing partner