Україну лихоманить кір: «КП» дізнавалася, чи є вірус на Кіровоградщині

,

01964Кір – хвороба, про яку останніми роками начебто усі забули, нині не на жарт налякала усіх українців. Закриті школи на карантин, десятки хворих на лікарняних ліжках і навіть летальні випадки змусили багатьох згадати про вакцинацію. Люди заговорили про епідемію, натомість лікарі заспокоюють, це спалахи кору і до епідемії ще далеко. Утім, і ті, й інші єдині у висновку – убезпечити від хвороби може тільки щеплення. Яка ситуація із захворюванням на кір на Кіровоградщині, чи є необхідні вакцини і як уберегтися від вірусу, дізнавалася «КП».

– Хотіла зробити щеплення доньці, їй зараз рік. Прийшли у міську поліклініку, але нам сказали – вакцини проти кору немає. Чекайте, можливо за кілька днів з’явиться, – розповідає кіровоградка Людмила і додає, нині поліклініка просто переповнена батьками з дітьми.

– Не треба сіяти паніку! В області немає критичної ситуації. З початку року зафіксовано три лабораторно підтверджені випадки захворювання на кір – один в обласному центрі і два у Гайворонському районі. Це діти шкільного віку, – повідомила начальник відділу охорони материнства і дитинства, імунопрофілактики департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Антоніна Кодрул.

Зарано говорити і про критичну ситуацію з вакцинами проти вірусу, зауважують у департаменті охорони здоров’я.

– У медичних закладах області є торішні залишки вакцини проти кору, проте їх недостатньо. Утім, уже за кілька днів ми чекаємо на нову партію вакцин. Крім того, Міністерство охорони здоров’я закупило ще на мільйон гривень вакцину проти кору, яку розподілять по регіонах, тому пізніше в область надійде ще одна партія, – додає Антоніна Кодрул.

У Кіровограді щеплення виконуються планово, а медичні заклади належним чином забезпечені вакцинами, переконує начальник управління охорони здоров’я міськради Оксана Макарук і підкреслює, зробити щеплення проти кору там можна безкоштовно, а ще вакцину є можливість придбати в аптеках обласного центру.

– У медзакладах можна зробити безкоштовне щеплення вакциною індійського виробництва. За бажанням, в аптеках можна придбати вакцини французького або бельгійського виробництва, – уточнює чиновниця і додає, нині у школах і дитячих садках ведеться­ роз’яснювальна робота про необхідність профілактики кору. Найефективнішим у цьому випадку буде імунізація дітей різних вікових груп.

Зробити щеплення дитині можна незалежно від плану, у будь-який час, навіть, якщо батьки раніше відмовлялися від вакцинації. При цьому спалах чи епідемія кору не є протипоказанням.

Тим часом фахівці кажуть, спалахи кору мають циклічний характер і відбуваються кожні п’ять-шість років. Головна причина – низьке охоплення щепленнями дитячого населення країни. За статистикою, торік в Україні зареєстровано майже п’ять тисяч випадків захворювання на кір. Це у 46,7 раза більше, ніж за аналогічний період 2016 року. 73% усіх хворих становили діти. Найвищий рівень захворюваності фіксували в Івано-Франківській, Одеській і Закарпатській областях. На Одещині зафіксовано п’ять летальних випадків – два вже цьогоріч.

Серед хворих на кір більше 70% не отримали щеплень у 2017 році і лише 14,2% вакциновані згідно з графіком. У 2016 році вакциновано менше 50% дітей. Саме масові відмови батьків робити щеплення своїм дітям, які спостерігали у 2008-2009 роках, лікарі і вважають причиною нинішнього спалаху вірусу. Відсутність імунізованого прошарку стала сприятливим середовищем для спалаху і поширення хвороби.

Медики пояснюють, кір – інфекційна хвороба, яка може викликати небезпечні ускладнення – пневмонію, запалення вуха, енцефаломієліт, запалення рогівки ока і навіть призвести до смерті.

Найефективніший спосіб уберегтися від хвороби – вакцинація, наголошують фахівці. Її достатньо зробити двічі – у рік і в шість років, щоб дитина набула імунітет на все життя. Звісно, від щеплення проти кору можуть бути ускладнення. Вони, до речі, є після всіх щеплень. Проте ускладнення внаслідок вакцинації і від хвороби не йдуть у жодні порівняння. Якщо вакцина може викликати невелике підвищення температури і незначні висипи, то ускладнення від хвороби куди важчі.

Лікувати кір медики радять симптоматично – вживати жаро­знижуючі препарати і вітамін А, хворого краще покласти у затемнену кімнату, оскільки вірус викликає коньюктивіт і світлобоязнь.

– Ми зробили щеплення донечці вчасно, тому зараз начебто можна було б бути спокійними, але все одно намагаємося якомога менше бувати у людних місцях, щоб раптом не підхопити інфекцію. Береженого Бог береже, – констатує мама дворічної Марійки.

На цьому наголошують і лікарі, закликаючи батьків поставитися до здоров’я власних дітей відповідально і зробити щеплення.

 

01965

 

фото: Міністерство охорони здоров’я

e-max.it: your social media marketing partner