Військовому, який застрелив двох десантників, загрожує довічне

, Олена Сідорова

01960Військовослужбовець 25-ї бригади Ігор Гуртовий, який під час служби застрелив двох десантників на навчальному полігоні у Канатовому, що в Кіровоградському районі, досі залишається під вартою. Йому загрожує від 15 років за гратами до довічного ув’язнення. Нині справа набуває все більшого резонансу, учасників АТО просять підтримати військового, а громадськість – взяти ситуацію на контроль.

Як повідомляла «КП», трагедія сталася 10 вересня близько 22:40 на території полігону Канатове. На той час військові 25-ї окремої повітрянодесантної бригади Високомобільних десантних військ Збройних сил України проводили навчання. Тоді «КП» власні джерела повідомили, що загиблі намагалися перевірити, як працюють постові, втім перевищили межі дозволеного.

«Солдат Ігор Гуртовий ніс службу, охороняв об’єкт, у якому знаходилися озброєні бійці, військова техніка та зенітка, – пише на своїй сторінці у соцмережі керівник мобільної інструкторської групи «Марусині ведмеді» Збройних сил України Маруся Звіробій, яка займається підготовкою в тому числі десантників. – Усе це добро він звісно охороняв озброєним. Натомість командир іншої групи бійців дав завдання «зняти» постового, не попередивши про це нікого. Наголошую! Всі учасники трагедії мали досвід бойових дій в АТО! Довго чухатися в разі небезпеки не будуть! Вночі Гуртовий почув шум у кущах, пішов перевірити і натрапив на хлопців зі зброєю та наказом «зняти» постового. Гуртовий не дав себе «зняти» та, відчуваючи загрозу для свого життя, відкрив вогонь, як написано в статуті. Нападників було двоє, теж АТОвці, тепер, на жаль, «двохсоті»».

Як повідомили «КП» у військовій прокуратурі, проти Гуртового відкрили кримінальне провадження за частиною 2 статті 115 Кримінального кодексу України – умисне вбивство.

– Прокуратура наполягає на запобіжному заході у вигляді тримання під вартою, – уточнила «КП» прес-секретар Військової прокуратури Південного регіону Яна Стекачова.

Захист Гуртового – Олександр Язан і Юрій Деркаченко – з кваліфікацією злочину не згоден.

– Це неправильна правова кваліфікація, – зазначає Олександр Язан. – Солдат ніс службу, охороняв бойові позиції зі зброєю. Під час цієї служби на нього напали. Він, відповідно до статуту, застосував зброю. У Кримінальному кодексі України є розділ 19 – військові злочини. І його дії треба кваліфікувати як військовий злочин. Натомість слідство і прокуратура ці факти перекрутили і кваліфікують по-своєму. Ми просили перекваліфікувати, але нам відмовляли. Третій із групи, яка здійснювала напад, дає свідчення, що нападу не було, а вони просто виходили з кущів і хтось ні з того, ні з сього почав стріляти. Каже, командир відправив їх нібито обстежити територію на предмет входів і виходів диверсійсно-розвідувальної групи. Але про цей наказ відповідальний військового містечка нічого не знав.

За словами адвоката, схожа ситуація була в Донецькому аеропорту в 2014 році. Тоді вартовий – боєць третього полку спецпризначення відкрив вогонь на ураження, коли його побратим не реагував на вимогу вартового спинитися і продовжив іти в його напрямку. Тоді дії вартового визнали такими, що відповідали статуту і боєць не поніс жодної кримінальної відповідальності.

– У нашому випадку проблема в тому, що Гуртовий не встиг вигукнути попередження і здійснити попереджувальний постріл угору. Був напад і тому він застосував зброю одразу. Зараз намагаємося довести, що це був дійсно напад. Гуртовий не намагався уникнути відповідальності і приховати сліди події.

Натомість військова прокуратура продовжує наполягати на запобіжному заході у вигляді тримання під вартою і змінювати кваліфікацію злочину не погоджується. Гуртовий і надалі перебуває у СІЗО. Підготовчі судові засідання тривають.

«Командири Гуртового всі, разом із вищим керівництвом Десантно-штурмових військ, підтримують цього солдата та вважають неправомірною статтю, яку прокурори призначили бійцю – умисне вбивство, – зауважує Маруся Звіробій. – Уже вкотре прокурори, начебто військової прокуратури, не розрізняють дії бійця, що виконує статут, від дій, що називаються умисним вбивством. Вимагаємо від прокурорів не зловживати своїм службовим становищем, не створювати прецеденти, аби бійці боялися власного статуту, інкримінувати адекватні статті діям наших бійців. Гуртовому мають призначити як мінімум перекваліфікацію статті!».

 

фото: ілюстрація

e-max.it: your social media marketing partner