Очільник Кіровоградщини озвучив річні здобутки і плани на 2018-й

, Олена Сідорова

01829За рік на території Кіровоградщини у різних сферах відбулися істотні зміни – з’явилися нові дороги, підвищилися зарплати, покращилися умови перебування дітей у школах і дитсадках, тривають капітальні ремонти у лікарнях, зросли доходи місцевих бюджетів, розвивається сільське господарство і промисловість. До того ж, область на крок наблизилася до Європи – 40 тисяч жителів отримали біометричні паспорти, завдяки яким можуть скористатися безвізом.

Очільник Кіровоградщини Сергій Кузьменко, який наприкінці року потрапив у список найвідповідальніших голів облдержадміністрацій, провів підсумкову прес-конференцію і розповів журналістам, як область прожила цей рік, чим вона може пишатися і які плани влада регіону має на наступний рік.


Зарплати

Якщо торік мінімальна зарплата становила 1600 гривень, то у 2017-му вона збільшилася вдвічі. За прогнозами, наголошує очільник області, у наступному році ця цифра має ще зрости – до 4100 гривень.

До того ж, цьогоріч підвищилися­ і темпи зростання середніх заробітних плат для жителів регіону. Середньомісячна за січень-листопад склала 5700 гривень. Торік цей показник був наполовину нижчим. Істотне збільшення зарплат відбулося у промисловості, а також у сільському господарстві.

– У 2017 році в Кіровоградській області зарплата виросла на 47%, – констатує Сергій Кузьменко. – У цей час в Україні вона збільшилася на 37%. У нас непогана динаміка і є всі перед­умови для того, щоб заробітна плата і надалі зростала. Сподіваюся, у 2018 році на Кіровоградщині середньомісячна зарплата рухатиметься до позначки вісім тисяч гривень.

Дороги

Нові дороги на Кіровоградщині не відкривали з десяток років, наголошує голова облдержадміністрації. Нині з’явилася можливість їх будувати.

– Якщо у 2015 році ми не мали жодної гривні на будівництво і капітальні ремонти доріг, то в 2016 отримали 310 мільйонів гривень. У 2017 році ця сума збільшилася в два рази – 620 мільйонів. Ще 200 мільйонів гривень місцеве самоврядування виділило на ремонти вуличного покриття у містах і селах, – уточнив він і додав, усього здали в експлуатацію близько 75 кілометрів доріг – відремонтували покриття, нанесли розмітку, встановили дорожні знаки.

Зокрема, цьогоріч завершилося­ будівництво об’їзної Знам’янки. Це важлива ділянка, яка дозволила зменшити потік транспорту через центральні вулиці міста, а також розвантажити населений пункт від великогабаритного транспорту. Крім того, відкрили об’їзну Світловодська.

У наступному році планують продовжити ремонт дороги у напрямку Дніпра, адже вона була у жахливому стані. Нині вже 45 кілометрів цієї ділянки здали в експлуатацію, на десяти кілометрах тривають роботи. Продовжать ремонт і на шляху до Новомиргорода. Крім того, дорожники приділятимуть увагу і тим ділянкам, де курсують шкільні автобуси.

Освіта

За показниками створення опорних шкіл область зай­має перше місце в Україні – цьогоріч у регіоні створили 66 опор­них шкіл та 170 філій. На такому ж місці у рейтингу вона знаходиться і за показником підвезення дітей до навчальних закладів.

У поліпшення умов перебування дітей у школах вклали 35 мільйонів гривень. На ці кошти закупили шкільні автобуси, придбали майже чотири сот­ні комп’ютерів, понад півсотні інтерактивних і мультимедійних комплексів, класи фізики і хімії, лінгафонні лабораторії…

За доступністю та якістю освітніх послуг Кіровоградщина посіла п’яте місце в Україні.

– Наше завдання – аби як у місті, так і в селі, діти отримували якісну освіту. Для цього школа має бути укомплектована всім необхідним. Учителі мають мати умови для роботи, а учні – якісне харчування і можливість займатися­ спортом. Не повинно бути проблем і з тим, як добиратися до школи, якщо діти живуть за кілька кілометрів. Для цього за два роки ми придбали 40 шкільних автобусів. На початку 2018 року купимо ще п’ять, – наголосив Сергій Кузьменко.

Охорона здоров’я

Галузь охорони здоров’я була цього року пріоритетним напрямком для обласної влади.

За рік в обласному центрі відкрили гемодіалізний центр і єдине серед районів гемодіалізне відділення у Малій Висці. В обласному центрі з’явилися пологовий будинок із функціями перинатального центру і відділення гострої судинної нев­ропатології. У Голованівській центральній районній лікарні оновилося поліклінічне відділення. У Новій Празі Олександ­рійського району відбудували з руїн амбулаторію, а у селі Богданівка – сучасний сільський фельдшерсько-акушерський пункт. Після реконструкції і добудови відкрили хірургічний корпус дитячої обласної лікарні. Нещодавно у Петрівській райлікарні відремонтували пологове і дитяче відділення, нині роботи тривають у решті відділень.

 

01822

Агропромисловий комплекс

За рік на території області збудували та реконструю­вали 21 зерновий комплекс у чотирнадцяти районах, шість молочно-тваринних ферм, відкрили сучасний соєвий завод у Світловодську, нові цехи з виробництва та розливу соняшникової олії у Долинському та Голованівському районах, нові лінії фасування у Кіровограді як олійної, так і молочної продукції.

– У силу погодних умов цьогоріч незначно скоротилася­ урожайність у сільському господарстві. Але наші аграрії активно працюють і в цьому році майже на 214 мільйонів доларів експортували своєї продукції до 88 країн світу. Це добра новина, адже це і валютний заробіток для країни, і нові економічні можливості для області, – сказав керівник облдерж­адміністрації.

Позитивну динаміку мають і темпи зростання капітальних інвестицій – у сільське господарство вкладали вдвічі більше коштів порівняно з 2015 роком.

Промисловість

З початку року на Кіровоградщині запустили в роботу три нових цехи переробних підприємств, нові потужності та технологічні процеси, зокрема, по переробці гранітних блоків, по виробництву графіту, впроваджували нові технології на двох металургійних підприємствах. Запуск нових виробництв дав змогу створити сім сотень нових робочих місць.

– Величезна динаміка відбулася у видобувній галузі, адже область підтримала економіку кар’єрів, які видобувають щебінь. Це підняло всі економічно важливі показники, у тому числі вплинуло і на рівень заробітної плати, – зауважив Сергій Кузьменко.

Пріоритети на 2018 рік

У наступному році продов­житься реалізація обласного проекту «Здоров’я наших дітей», ініційованого Сергієм Кузьменком. У рамках цієї програми проводять моніторинг якості харчування дітей у школах, дитсадочках, розвивають­ матеріальну базу для занять дітьми фізкультурою і спортом, модернізують і переоснащують дитячі відділення районних лікарень.

У 2018 році у рамках цієї програми у планах побудувати більше десятка мультифункціональних спортивних майданчиків.

– Ми маємо дев’ять мільйонів гривень у державному бюджеті, ще стільки ж запланували у місцевих – переважно в обласному та районних, щоб наступного року побудувати такі майданчики, – уточнив очільник області.

Один із важливих напрямків на 2018 рік – розвиток системи охорони здоров’я у сільській місцевості. Планують збудувати два десятки нових типових сільських амбулаторій.

– Це абсолютно новий рівень – сучасні приміщення площею 260 квадратних метрів кожне. Там буде і житло для лікаря. Цей амбітний проект також передбачає придбання близько півсотні санітарних автомобілів, медичного обладнання і засобів зв’язку для надання швидких консультацій, – пояснив Сергій Кузьменко.

Підтримка децентралізації і створення об’єднаних територіальних громад – ще один з головних напрямів розвитку області наступного року. Голова облдержадміністрації наголосив, децентралізація вже дала свої позитивні результати, зокрема, фінансові, оскільки на місцях залишається більше необхідних для розвитку громад коштів.

– Завдяки фінансовій децентралізації держава дала можливість громаді мати більше коштів. Це сприяє покращенню транспортного сполучення, ремонту мостів, доріг, дитсадків, встановленню освітлення вулиць і так далі, – підкреслив Сергій Кузьменко і додав, що у 2018 році більше 10 об’єднаних територіальних громад Кіровоградщини проведуть перші вибори. – Рік для області видався різним – були і великі перемоги, і приємні події. Сподіваюся, що в наступному році у нас буде ще більше можливостей робити добрі справи.

фото: облдержадміністрація

e-max.it: your social media marketing partner