З нового року в Україні сортуватимуть сміття: та чи готові в області до таких змін?

, Олена Сідорова

01587Із 1 січня 2018 року Україна зобов’язалася сортувати сміття за видами матеріалів, а також розділяти його на придатне для повторного використання, для захоронення та небезпечне. Про це йдеться у статті 32 Закону «Про відходи». Та чи готова область до такого прогресивного кроку і наближення до європейських стандартів, – «КП» з’ясовувала у мерів міст.

Відповідно до європейських норм, придатні для пов­торного використання відходи повинні відправлятися на відповідні підприємства, безпечні – відвозитися на полігони твердих побутових відходів, а з небезпечними проводитимуться необхідні для знешкодження операції. При цьому на звичайні сміттєзвалища не мають потрапляти відходи, які розкладаються біологічним шляхом.

Втім деякі експерти вже прог­нозують, що через відсутність інфраструктури норма про заборону захоронення неперероблених побутових відходів навряд чи запрацює з 1 січня 2018 року. Адже нині дуже мало населених пунктів роздільно збирають сміття та мають сміттєсортувальні лінії. Проблема не в коштах, а в відсутності бажання зробити користь для людей і довкілля.

Світловодськ
У Світловодську, розповів міський голова Валентин Козярчук, запровадження програми наразі «закінчили» – заступник мера, який займався розробкою документа, попався разом із першим заступником голови райдержадміністрації на хабарі. Чиновники взяли 150 тисяч гривень від підприємця за виділення земельної ділянки площею 600 квадратних метрів на території міського сміттєзвалища для встановлення лінії з переробки та сортування сміття.

– На цьому поки що закінчилося намагання впровадити програму сортування сміття в місті, – каже Валентин Козярчук. – Зараз контейнерів для сортування у нас немає. Плануємо встановити. Шукаємо інвестора, який займатиметься переробкою. Найважчим завданням буде змінити свідомість містян, аби вони зрозуміли важливість сортування. Поставити контейнер – не важко, важче навчити і спонукати людей виконувати правила.

Олександрія
– Сортувати сміття – це правильно, – каже міський голова Олександрії Степан Цапюк і рапортує – місто вже кілька років порядкує відходи.

За його словами, нині мерія шукає інвестора, бо в збір й утилізацію сміття треба вкласти немалі кошти.

– Міська влада готова на 60% перейти на сортування сміття – для нас не проблема. Втім населення на 99% не готове до такого кроку. Тому, звичайно, будемо проводити агітаційну роботу в цьому напрямку, – наголошує Степан Цапюк і додає, що ООН у рамках стратегічного планування та розвитку міста визначила для Олександрії приклад для переймання досвіду смарт-місто Сан-Кугат в Іспанії. – У цьому місті давно займаються сортуванням сміття. І ми хотіли б перейняти у них досвід. Наприклад, там, аби мотивувати людей, будинки, які дотримуються­ правил сортування, звільняють від сплати за утилізацію. Але якщо правил збору сміття не дотримуються – тариф повертають. Це хороша ідея.

Новомиргород
У Новомиргороді активно займуться програмою, коли сформують бюджет-2018.

– Працюємо у цьому напрямку, але конкретних кроків поки немає, – коментує міський голова Ігор Забажан. – Ми писали проект на грант, але поки конкурс ще не закінчився. Баків для роздільного збору сміття в місті наразі немає, але встановити плануємо. Будемо також проводити роз’яснювальну роботу серед населення. Більш конкретно знатимемо після формування і прийняття бюджету.

Гайворон
У Гайвороні вже запланували придбати в наступному році нові сміттєзбиральні баки, орієнтуючись на роздільний збір відходів.

– Загалом маємо придбати близько двох сотень баків, півсот­ні з яких – для роздільного збору сміття. Під такі євроконтейнери ми придбали нову машину, – розповів тамтешній мер Роман Волуйко і додав, далі будуть вирішувати питання, куди віддавати сміття на переробку. – Вже рухаємося у напрямку дотримання законодавства, щоб відповідати сучасним вимогам розвитку міст.

Новоукраїнка
Міський голова Новоукраїнки Олександр Корінний розповідає, нині міська влада знаходиться на стадії пошуку варіанту, як правильно організувати реалізацію закону, аби робота йшла на благо громади.

– Необхідні окремі полігони, здача, переробка відходів. На сьогоднішній день поки у нас ні контактів, ні зв’язків, ні практики немає. Інвестора, який міг би поставити у нас сортувальну лінію, поки також немає. Зараз цим займаємося і шукаємо альтернативні варіанти, – зазначив тамтешній мер.

Кіровоград
В обласному центрі уже багато років поспіль періодично з’являється інформація то про одного, то про іншого інвестора, який має бажання збудувати сміттєпереробний завод. Однак справа не зрушила з місця.

Єдиний крок на зустріч євростандартам влада зробила, встановивши в окремих спальних мікрорайонах, поряд зі звичайними контейнерами для сміття, клітки для пластикової тари. Проте сказати, що жителі їх масово використовують, навряд чи можна.

«КП» намагалася почути, що з приводу майбутніх змін думають у міськраді і чи взагалі там готові виконувати закон, утім там лише повідомили, хто займається вивезенням і утилізацією відходів.
e-max.it: your social media marketing partner