Волонтер зі Світловодського району потрапив до сотні номінованих на премію «Євромайдан SOS-2017»

,

01585Боротьба з екологічним лихом у Власівці Світловодського району довела тамтешнього жителя Михайла Берчука аж до номінації на волонтерську премію «Євромайдан SOS-2017», вручення якої відбулося днями у Києві. Із понад сотні претендентів журі обрало трьох переможців. Михайло Берчук лауреатом не став, але відзнаку отримав.

Уже четвертий рік поспіль почесне журі премії «Євромайдан SOS» обирає тих, хто є прикладом відданості волонтерській діяльності, хто має активну позицію і допомагає іншим не зважаючи на жодні перешкоди.

Цьогоріч лауреатами премії стали Марлен Асанов, який опікується сім’ями кримських політв’язнів, Олена Єгорова – волонтер опікового центру столичної лікарні й Олексій Доля – учений-етнограф, котрий допомагає АТОвцям реабілітуватися.

Серед номінантів на високу відзнаку був і Михайло Берчук із Власівки Світловодського району. Він очолює комунальне підприємство «Благоустрій», а також є паралімпійцем. Уже кілька років поспіль чоловік займається вирішенням екологічних проблем. Почалося все після смерті матері, яка не змогла побороти рак. Відтак Михайло став активно цікавитися причинами збільшення кількості онкохворих у селищі і чому хвороби частіше, ніж деінде, вражають саме дихальні шляхи.

Тоді ж активіст припустив, завдавати шкоди людям можуть викиди у повітря та воду заводами, що знаходяться у Власівці.

– Мою кандидатуру на здобуття волонтерської премії запропонував голова громадської організації «Клуб українських патріотів міста Світловодськ» Олександр Форостяний, – говорить Михайло Берчук. – Але те, чим я займаюся, роблю не заради премії.

Волонтер зауважує, часто його діяльність оберталася дискредитацією у медіа, погрозами, тиском, а навесні ще й серйозними побоями. Проте співрозмовник «КП» наголошує, такі речі його не зупинять, адже мова йде про здоров’я односельців.

01586

– Головне бачити результат витрачених зусиль. А він є. Ситуація з екологічним лихом у Власівці набула розголосу, нею зацікавилися міжнародні журналісти і тепер, сподіваюся, усі зрозуміють, що не зможуть тишком-нишком замовчати проблему, – констатує він. – Хочу зробити аеророзвідку території, аби показати глобальність завданої екологічної шкоди. Таким чином ми це лихо зупинимо.

Волонтерська відзнака, зізнається Михайло Берчук, додала йому впевненості. Більше того, спілкування з такими ж небайдужими подвижниками надихнуло, а їхні вражаючі історії додали сил і віри у правильності вибору.

– Головне – розуміти, що ти не один у своїй справі. Ці неймовірні люди переконують, що життя можна змінити. Все більше волонтерів переймається тим, що відбувається у нашій країні. Це наштовхує на позитивні сподівання. А нагорода – це відзнака звичайним людям, які роблять незвичайні справи, – підсумував власівський волонтер.
e-max.it: your social media marketing partner