Військові дякують за допомогу, але не приховують, наскільки їм соромно за такий стан армії, за те, що все розпродано, а у них сьогодні немає ні чобіт, ні матраців...

,

941Політична ситуація, яка склалася у країні, не лише підняла престиж наших військових, а й викликала патріотичні почуття у більшості простих громадян, які щиро відгукнулися на акцію по збору коштів на підтримку армії. Кіровоградці теж не лишилися осторонь. Нині військовим допомагають студенти, бюджетники, приватні підприємці і навіть пенсіонери.

Діти звернулися до мене з проханням дозволити їм усім відправити смс-повідомлення на номер 565, аби підтримати українських вояків,  – розповідає директор Кіровоградського коледжу статистики Національної академії обліку й аудиту Ірина Озерна і додає, що не могла відмовити такому щирому бажанню.

Проте, за її словами, у навчальному закладі цю подію зробили урочистою. Студенти всі разом одночасно відправили смс-повідомлення і перерахували кожен по 5 гривень українським солдатам.

–  Це невеликі гроші, але дітям важливо було відчути, що вони не залишилися осторонь. Раділи, коли у відповідь отримали повідомлення з подякою. Хлопці казали, що сьогодні вони студенти, а завтра стануть у стрій і будуть захищати свою країну, тож не можуть бути байдужими і хочуть підтримати дух армії, – пояснює вчинок молоді Ірина Озерна.

Свою одноденну зарплату вирішили передати одній із військових частин обласного центру і працівники Кіровоградського будинку дитини. За допомогти зробити це вони звернулися до редакції «КП». Адже, як з’ясувалося, перерахувати кошти на рахунок вояків заважають проблеми з казначейством.

В обласному військкоматі цю інформацію підтвердили. Там зізналися, що дійсно не можуть отримати кошти.

Коли українські вояки складали присягу, навряд чи думали, що їм доведеться боронити країну босими і голими

Але така ситуація не зменшила бажання допомогти. Працівники дитячого будинку ладні підтримати військових не лише грошима, а придбати необхідні речі для них  – від їжі до вбрання.

Відгукнувся на заклик допомогти українській армії і колектив обласної лікарні. За словами головного лікаря Лариси Андрєєвої, медичні працівники хотіли перерахувати свій одноденний заробіток.

– Але для цього треба було чекати кінця місяця, коли буде нарахована зарплата, а потім ще було б зволікання через бюрократичні процедури з казначейством. Тож вирішили організувати все швидше і простіше  – зібрати кошти, хто скільки може, і одним платежем перерахувати їх у благодійний фонд на підтримку української армії на медичні потреби. Здавати гроші у лікарні ніхто нікого не примушував, фіксованих сум немає, це все  – добровільна ініціатива колективу, – запевнила Лариса Андрєєва.

Уже два тижні поспіль організовує матеріальну підтримку військовим частинам і кіровоградський благодійний фонд «Центр всесвіту». За цей час вдалося зібрати близько сорока тисяч гривень. Щодня ця організація відправляє сухпайки для солдатів, заправляє військову техніку пальним. Адреси військових частин, де є найбільша у цьому потреба, надає обласний військкомат.

– Усі речі військовим доставляємо власним транспортом, добре, що відгукуються волонтери, небайдужі люди, які нам допомагають, – розповів голова благодійного фонду Олег Богоявленський. – Звісно, військові дякують за допомогу, але не приховують, наскільки їм соромно за такий стан армії, за те, що все розпродано, а у них сьогодні немає ні чобіт, ні матраців... У польових умовах вони сплять у буквальному сенсі на землі і на соломі. Список найнеобхідніших потреб, який ми бачили, починається від круп і закінчується станками для гоління і шкарпетками. Зараз домовилися зі швейною фабрикою «Зорянка», що вона надасть 400 комплектів простирадл. Ось так, зі світу по нитці збираємо допомогу.

 

Тим часом

На підтримку армії вже перераховано понад 51 мільйон гривень
 
49 мільйонів підуть на матеріально-технічне забезпечення, решта – на медичне, кажуть у Міноборони

В оборонному відомстві кажуть, що 48,699 мільйона гривень уже спрямували на матеріально-технічне забезпечення армії, інші кошти підуть на медичне.

За допомогою дзвінків на єдиний мобільний номер 565 на підтримку Української армії перераховано близько 11 мільйонів гривень.

Крім того, на рахунки Міноборони надійшло 13,8 тисячі доларів і 16,3 тисячі євро. Відомство повідомило, що після обов'язкового продажу іноземної валюти (50% від загальної суми), залишок іноземної валюти на рахунках Міністерства оборони України склав 6,9 тисяч доларів і 8,1 тисячі євро.


e-max.it: your social media marketing partner