Школяр із обласного центру придумав, як економити електроенергію на вуличному освітленні

,

01547Міні-планетарій, бойлер, який економить по сто гривень на місяць, пристрій, що визначає відстань до предметів для незрячих людей і багато інших розробок сконструювали українські школярі. Більше сотні винаходів талановиті учні представили на конкурсі «Майбутнє України». Коштів на пристрої витратили мало, а користі від розробок, навпаки, багато. Свої винаходи презентували і шестеро підлітків із Кіровоградщини. Один із них – одинадцятикласник кіровоградської гімназії №9 та слухач Малої академії наук Ярослав Чугай.

Ярослав вирахував як регулювати подачу електроенергії на вуличні ліхтарі, автоматично змінювати яскравість світла залежно від потреби і таким чином заощаджувати її.

– Ідея мого винаходу полягає в тому, що ми можемо передавати сигнал однією і тією ж електромережею, не прокладаючи додаткові дротові лінії. Можна регулювати яскравість кожного світильника у будь-який час доби або задати окремий графік, за яким працюватимуть усі ліхтарі. Це дає можливість економити до 125 гривень за добу на сотні електроточок вуличного освітлення. А вся система такого оснащення окупиться протягом ста діб. Це досить вигідно і тому моя робота актуальна, – із захопленням розповідає «КП» юний винахідник.

Ярослав демонструє схеми свого винаходу і каже, працював над ним майже рік разом зі своїм науковим керівником із Малої академії наук Сергієм Ковальовим.

– Винахід Ярослава – цілком робоча реальна модель із реалізованою комп’ютерною програмою. Було б добре, якби її втілили в життя, – каже науковий керівник і додає, у Малій академії наук працює з талановитими учнями і пишається їхніми досягненнями. – Добре, коли є позитивний результат, це завжди радує.

Фахівці констатують, українські учні конкурентоспроможні і не поступаються своїм закордонним ровесникам.

– Наші учні беруть участь в усіх вітчизняних, європейських, міжнародних, світових конкурсах й олімпіадах. Цього року не було жодного, з якого вони повернулися без перемог, – зауважує президент Малої академії наук Станіслав Довгий і пояснює, одним із головних критеріїв оцінювання є практичне призначення винаходу.

Своїм винаходом пишається і кіровоградський школяр. Крім цього конкурсу, у жовтні Ярослав представив свою розробку на «Intel-Техно Україна 2017-2018».

– Хочу, щоб мій винахід став корисним людям, можливо, колись міська влада втілить мою ідею у життя, – мріє талановитий школяр.

У рідній гімназії хлопця привітали і вчителі, і однокласники.

– Коли прийшов після конкурсу, мене всі вітали. Дехто з однокласників зізнавалися, що не розуміють, для чого мій винахід потрібен, але все одно щиро вітали, – ділиться співрозмовник «КП».

Пишаються сином і батьки. Ярослав із вдячністю розповідає про татову підтримку і мамине розуміння, адже випускний рік у школі вимагає багато часу для навчання, підготовки до Зовнішнього незалежного оцінювання, а крім того, ще й занять улюбленим баскетболом.

Із майбутнім вступом у виш талановитий школяр уже визначився. З гордістю каже, отримав запрошення з Київського Національного університету імені Шевченка, але свій вибір зупинив на столичному політеху. А ще мріє не зупинятися у своїх розробках і зробити інші корисні відкриття.

e-max.it: your social media marketing partner