Куди їдуть бабусі? «КП» з’ясувала головну таємницю вранішнього Кіровограда

, Олена Сідорова

01509Питання, куди масово їдуть пенсіонери зранку, подумки собі ставив кожен молодий пасажир чи то маршрутки, чи автобуса, чи тролейбуса. Ба навіть більше, нервував із цього приводу, а деколи й боровся зі старенькими за зручне місце. Адже у години-пік і без того транспорт переповнений! «КП» довго тримала себе в руках, аби не розкрити головну таємницю вранішнього обласного центру, але після скасування пільгового проїзду пенсіонерам у маршрутках і збільшенням їх кількості в автобусах і тролейбусах, таки здалася. І, як з’ясувалося, відповідь на головне запитання – дуже проста і житейська.

7:30 ранку. Тролейбус №10. Втиснутися майже неможливо. Останні пасажири стоять на східцях і вже не соромляться порушувати інтимну відстань до інших пасажирів. Єдині, кого, здається, не бентежить ані тиснява, ані вимушений інтим, – бабусі з торбами.

– Може хоч ви знаєте, куди їдуть пенсіонери зранку? – питає «КП» у кондуктора.

– Пф! Це вже десятки років з’ясувати не можуть. Відповідь одна – у справах! – поважно, одночасно підіймаючи вказівний палець вгору, відповідає кондуктор. – Прокинулись – і вперед! Куди їдуть – не питаю, бо і так знаю, що «у справах».

– Опа-а… Орава! – перебиває розмову учень ПТУ Максим, киваючи на скупчення бабусь, які активізувалися на зупинці. Вони радіють прибуттю тролейбуса і намагаються зайняти місце поближче до входу. Побачивши натовп, Максим зрозумів, йому зараз буде не так весело, як веселим «одуванчикам».

У тролейбус заходить близько десяти пенсіонерів. Усі акуратно й уміло втискаються. І не дивно, адже це довгі роки тренувань ранніми-ранками. У тролейбусах, на відміну від маршруток, вони почувають себе впевненіше. Їхати у рогатому – справа, яку виконують професійно лише пенсіонери. Паралельно вони намагаються свої знання про поїздки передавати молоді: «Проходьте всередину салону», «Поступіться місцем», «Нема чого молодим кататися – можете пройтися»…

– Куди ви їдете? – питає «КП» бабусю, яка приготувалася до виходу.

– По субсидію. Це я ще пізно їду. Треба раніше, бо черги довгі, – відповідає та.

– А ви куди? – звертається до іншої бабусі «КП».

– Працюю у відділенні одного з банків прибиральницею, – розповідає 67-річна пенсіонерка. – Їду раненько, щоб встигнути прибрати в офісі до приходу працівників. Отримую лише 500 гривень. Багато хто скаржиться,­ що пенсіонери їдуть зранку невідомо куди. Але ж нам треба якось виживати... На мінімальну пенсію це зробити неможливо. Думала, якщо підвищать пенсію, не працюватиму. А підняли лише на 115 гривень. 39 років стажу...

Як не дивно, більшість опитаних пенсіонерів їхали, як і молодь, на роботу. Хтось – повертався з нічної зміни!

– Їду на курси підвищення кваліфікації, – каже 64-річна Тетяна. – Працюю бібліотекарем у школі. Вимушена працювати, бо держава додала мені лише 95 гривень до моїх 1200 гривень. Я б із радістю сиділа вдома, але вимушена працювати. Коли в маршрутках можна було безкоштовно їздити, то користувалася ними. Зараз добираюся лише на тролейбусах, бо 4,5 гривні – то дорого.

–Працюю охоронцем у нічну зміну, – розказує 57-річний Володимир. – Зараз повертаюся з роботи. Колишній шахтар. Після виходу на пенсію працюю 12 років. Заробляю на бензин, щоб поїхати на рибалку – мою відраду. Не знаєте, коли вже хороші морози вдарять, щоб річка замерзла?

– Працюю головним технологом на підприємстві. Живу на Молодіжному, тому доводиться їхати з пересадками. Мене саму дивує, і діти скаржаться, куди їдуть решта пенсіонерів, яким не на роботу... – наголошує 66-річна Зінаїда Федосіївна.

– Я їду за газетами для магазину, в якому працюю. Такі поїздки у мене лише щочетверга. Решту ранків транспорт собою не займаю. Працюю в будинку, де живу, тому гострої необхідності кудись їздити немає, – каже 62-річна Лариса.

Чимало літніх пасажирів їдуть у лікарні. Дехто – допомагати стареньким рідним по господарству чи годувати онуків.

– Їду від 90-річної мами, – ділиться 63-річна Тетяна. – Приїжджаю до неї в понеділок, пораюся­ по господарству, все готую на кілька днів наперед і в четвер повертаюся додому. Такий у мене графік.

Також люблять пенсіонери ганятися зранку за акціями у супермаркетах і шукати дешевші ліки.

– Ну, а коли це все робити, якщо не зранку? Наприклад, таблетки мені дешевше купити на Новомиколаївці – туди треба їхати. М’ясні обрізки (бо на м’ясо пенсії не вистачає) – на ринку. Туди також треба доїхати, – виправдовується 64-річна Олена Василівна.

– На ринок треба приходити раненько, бо спекулянти все розгребуть і нічого не залишиться. Мені треба баночка сметани. У магазині дорожче, то краще проїдуся до ринку, – ділиться досвідом 75-річна Тамара Снастіна і зауважує, після виходу на пенсію ще десять років працювала керівником матеріального відділу у міському управлінні охорони здоров’я.

Єдина, хто не їздить на ринок чи у поліклініку – 60-річна Олександра Сало.

– А я на фітнес, – сором’язливо зізнається жінка. – Їжджу чотири рази на тиждень. Найкраще мені тренуватися зранку. Займаюся два роки. У мене була вага 111 кілограмів, зараз – 71. Були проблеми з тиском. Фітнес допоміг нормалізувати. На тренуваннях є і старші за мене дівчата. Одній – 76 років.

«КП» натрапила і на тих, хто їде, аби просто їхати і не сидіти вдома. Вони вперто не розповідають про свої плани. У них о­дна відповідь: «У справах!». Єдиний вихід з’ясувати, куди насправді їдуть ці літні люди, – прослідкувати.

– У мене справи, – каже пенсіо­нерка і відмовляється уточнювати які, але видає їх, бо виходить на зупинці біля ринку.

– Не спиться. Звикла все робити зранку, – пояснює ще одна бабуся.

Ще один напрямок, куди їдуть натовпами, – комунальні підприємства. Туди зазвичай прямують на розбірки. Налаштовані пенсіонери рішуче і настрій, видно одразу, бойовий.

– У мене холодні батареї. Тільки тим і займаюся, що їжджу в ЖЕК. Зазвичай їду тільки у комунальних справах. Водоканал, міськгаз, ЖЕК – оце мої основні напрямки зранку. Якщо сьогодні не дістану тепловиків, то завтра дістану! – грозиться 79-річна Віра Дмитрівна і цим підтверджує, що з такими планами наплив бабусь у громадському транспорті не закінчиться ніколи.

 

фото: Олена Сідорова

e-max.it: your social media marketing partner