Якщо ви хочете взяти дитину в сім’ю

,

01441Протягом року «КП» щотижня публікує інформацію про діток, які чекають на усиновлення. На щастя, є чимало подружніх пар, які вже подарували родину таким діткам, і ще мріють стати батьками для сиріт. Які існують форми сімейного виховання, які пільги матиме родина, яка взяла на виховання дитину-сироту або дитину, позбавлену батьківського піклування, з якими документами і куди треба звертатися, «КП» розповіла начальник служби у справах дітей облдержадміністрації Наталія Чернявська.

– Існує кілька форм сімейного виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Найкращою з них, звісно, є усиновлення дитини, тобто прийняття її у сім’ю на правах рідної, – пояснює Наталія Чернявська і наголошує, що усиновити дитину можна з будь-якої форми влаштування: опіки/піклуваня, прийомної сім’ї, дитячого будинку сімейного типу, інтернатного закладу, якщо вона є на обліку як дитина, котра підлягає усиновленню. Особа, яка всиновила дитину, має право на грошову допомогу у розмірі, як при народженні дитини, на відпустку по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, на отримання одноразової відпустки тривалістю 56 календарних днів без урахування святкових і неробочих днів.

Дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, можна також взяти під опіку, у прийомну сім’ю, у дитячий будинок сімейного типу, зауважує посадовиця.

– Опіка встановлюється для виховання дітей, які внаслідок смерті батьків, позбавлення батьків батьківських прав, хвороби батьків чи з інших причин залишилися без батьківського піклування. У такому випадку опікуном/піклувальником призначається хтось із родичів, які, звісно, можуть виконувати ці обов’язки. На утримання таких дітей виплачується державна соціальна допомога у розмірі двох встановлених прожиткових мінімумів на місяць відповідно до вікової категорії, – зазначає Наталія Чернявська.

Прийомною сім’єю може бути родина або окрема особа, яка не перебуває у шлюбі, що добровільно за плату взяла на виховання та спільне проживання від одного до чотирьох дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування. Якщо ж мова йде про виховання не менше п’ятьох діток із сиротинця, – це вже буде дитячий будинок сімейного типу.

– На утримання дітей, які виховуються в прийомних сім’ях і дитячих будинках сімейного типу, держава виплачує соціальну допомогу в розмірі двох встановлених прожиткових мінімумів на місяць відповідно до вікової категорії та грошове забезпечення батькам-вихователям і прийомним батькам за надання соціальних послуг у дитячих будинках сімейного типу та прийомних сім’ях у розмірі 35% розміру соціальної допомоги, – уточнює співрозмовниця «КП» і зазначає, крім цього, батькам-вихователям надається відпустка з догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, яку можна використати повністю або частинами. Також такі сім’ї мають право в повній мірі користуватися житловими субсидіями.

Наталія Чернявська каже, навіть коли дітей забрали в сім’ю, вони все одно залишаються у полі зору соціальних служб.

Якщо хтось твердо вирішив усиновити, фахівець радить звертатися до служби у справах дітей за місцем проживання з відповідними заявою та документами.

– Заявник має подати до служби копію паспорта або іншого документа, що посвідчує особу; довідку про заробітну плату за останні шість місяців або копію декларації про доходи за попередній календарний рік, засвідчену органами ДФС. У разі, коли усиновлювачами є сімейна пара, довідку про заробітну плату або копію декларації про доходи засвідчену органами ДФС, може подавати один із подружжя, який має постійний дохід. Сума сукупного доходу на кожного члена сім’ї має бути не меншою, ніж установлений законодавством прожитковий мінімум. Крім того, потрібні копія свідоцтва про шлюб, укладений в органах реєстрації актів цивільного стану, якщо заявники перебувають у шлюбі; висновок про стан здоров’я кожного заявника; засвідчена нотаріально письмова згода другого з подружжя на усиновлення дитини (у разі усиновлення дитини одним з подружжя), якщо інше не передбачено законодавством; довідка про наявність чи відсутність судимості для кожного заявника, видана органами внутрішніх справ за місцем проживання заявника; копія документа, що підтверджує право власності або користування житловим приміщенням. У разі усиновлення дитини одним із подружжя висновок про стан здоров’я та довідка про наявність чи відсутність судимості подаються кожним із подружжя, – пояснює очільниця служби у справах дітей і наголошує, термін дії документів становить один рік із дня їх видачі, якщо інше не передбачено законодавством.

Посадовиця акцентує увагу, що особи, які мають бажання створити прийомну сім’ю чи дитячий будинок сімейного типу, обов’язково мають зазначити у своїй заяві ще й інформацію про наявність або відсутність у них кредитних зобов’язань.

Для більш докладної інформації про адопцію дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, фахівець радить звертатися до служби у справах дітей за місцем проживання.

фото: Ігор Філіпенко
e-max.it: your social media marketing partner