«День юного колекціонера»: діти з обласного центру показали свої скарби

,

01332Другий рік поспіль галерея «Єлисаветград» збирає у своїх стінах юних колекціонерів. Більше двох десятків дітей віком від шести до тринадцяти років представили свої скарби – пош­тові марки, монети, банкноти, футбольні картки, магніти, колекційні моделі машин і радянської військової техніки, конструктори, фігурки динозаврів і поні, серветки і обгортки від шоколаду… Організатор виставки й власник галереї Микола Цуканов радіє дитячим захопленням і мріє, що захід невдовзі стане всеукраїнським.

Семирічна колекціонерка Анастасія Попова – учениця кіровоградської гімназії імені Шевченка – представила три десятки ляльок Барбі, серед яких і вінтажні красуні ще з далеких шістдесятих.

– Колись ще я почала збирати цю колекцію, – розповідає мама дівчинки Мирослава. – Про деяких із цих ляльок дуже мріяла в дитинстві, але так і не отримала. Тому, будучи вже дорослою, розшукала їх на аукціонах в інтернеті і придбала. Найстаріших часто доводилося реставрувати – щось домальовувати, десь прошивати волосся… Зараз цю справу підхопила донька, бо їй, як дівчинці, частенько дарують ляльки. Це колекція два в одному: вона не просто стоїть на полицях «для краси», а й часто живе у ляльковому будиночку доньки – Настя ними грається. Свідомим колекціонуванням вона почала займатися близько року тому. Тепер, зрозумівши, що в неї не просто багато Барбі, а справж­ня колекція, робить мені замовлення на ляльок, яких не вистачає.

Насті її колекція дуже подобається. Зізнається, частіше грається новими ляльками, бо розуміє – старіші можуть легко зламатися. Але тим особливо не переймається, бо крім колекції, яку представила на виставці, вдома має «цілих три полиці ляльок».

Наймолодший учасник заходу Нестор Донський вразив не стільки своєю колекцією транспорту з «LEGO», скільки захопливою розповіддю про неї. Для шестирічного хлопчика самостійно зібрати машинку, інструкція до якої складається з трьохсот сторінок, напрочуд не складно, а навпаки захоплююче.

– Я просто обожнюю «LEGO»! – заявляє з гордістю Нестор. – Почав складати такі конструктори з двох років і зараз уже краще за тата можу це робити. Навіть без інструкції. Можу збирати і по п’ять разів на день! Оці великі машини й кораблі – це не все. Моїх «LEGO» вистачило б аби заповнити два отаких величезних стола! Годинами можу складати якусь машину. Мама кличе їсти, а я кажу: «Зараз, хвилиночку!», минає десь година, я забуваю про їжу і продовжую збирати… Взагалі я так люблю «LEGO», що це вам не передати!

Мама Нестора підтверджує його слова. Зізнається, один із автобусів він збирав із татком сім годин поспіль!

– Корабель, що представлений на виставці, Нестор зібрав сам. Я відкрила інструкцію і закрила… А він крутить її, знаходить потрібний ракурс і працює. Допомагаю йому морально, підтримую, запевняю, що все вийде. Спочатку ми й самі дивувалися його вмінню, та потім звикли. У нас дідусь інженер, можливо, це генетика, – міркує мама обдарованого хлопчика.

Цього року географія заходу розширилася і до галереї «Єлисаветград» зі своїми скарбами завітала родина з Дніпра. Дев’ятирічний Марк Черечеча зі своєю мамою Юлією привезли відразу дві сімейні колекції. Перша – зібрана дідусем – велика кількість марок і значків на автомобільну тематику. Друга – магніти з зоб­раженням міст і країн. Допомагає у справі дядько Марка, який часто ходить в далекі плавання.

– Колекціонування – це захоп­лююче хобі, доступне кожному. Як говорить китайська мудрість, хто має захоплення, той проживає два життя. Згоден із нею на всі 100%. Сьогодні той, хто прийшов до галереї, на кілька годин пов­ністю занурився у загадкове, захоплююче життя юних колекціо­нерів… Я б описав нинішній захід кількома словами: захоплююче, пізнавально, «заразливо». Той, хто не прийшов, однозначно програв! – підсумував організатор виставки, власник галереї «Єлисаветград» і водночас відомий меценат Микола Цуканов.

 

0133401333013350133601337

 

фото: галерея «Єлисаветград»

e-max.it: your social media marketing partner