Студенти можуть повертатися в гуртожитки о будь-якій годині. Роз’яснення міністерства втішило багатьох!

, Олена Сідорова

01304Якщо раніше студенти, які проживають у гуртожитках, вимушені були поспішати додому до 23:00, бо після – приміщення зачинялося і потрапити до кімнати безперешкодно було непросто, то нині можуть повертатися в будь-який час доби. Міністерство освіти і нау­ки роз’яснило правила гри між комендантами і мешканцями. Що думають із цього приводу і перші, і другі, – з’ясовувала «КП».

Жодні закони України не вправі обмежувати студентів у користуванні гуртожитками у певний час доби. Таке роз’яснення Міністерство освіти і науки дало громадській організації «Українська асоціація студентів».

«В окремих вищих нав­чальних закладах необгрунтовано забороняється вхід мешканців до гуртожитку після 23 години, що ускладнює їм можливість займатися в навчально-наукових лабораторіях, бібліотеках тощо та працювати у вільний від навчання час. Таке обмеження порушує законні права осіб, які навчаються та проживають у гуртожитках, а також суперечить Конституції України, статті 9 Житлового кодексу(…)», – йдеться у наказі міністерства від 14 вересня 2011 року.

Крім того, в Міносвіти вважають неприпустимим, коли у гуртожитках ведуть запис причин запізнення студентів у спеціальний журнал чи вимагають подавати пояснювальні записки щодо запізнень із подальшим їх розглядом адміністрацією вишу.

Також у відомстві наголосили на незаконності безпідставних виселень із гуртожитків і залученні їхніх мешканців до примусових робіт.

Гуртожитки: Доступ мешканців до своїх кімнат відкритий цілодобово

Наказ міністерства, який діє з 2011 року, пояснюють «КП» у гуртожитках, виконується пов­ністю. Двері, запевняють, відкриті, і ніхто не забороняє студентам повертатися додому у будь-який зручний для них час. Приводом не пустити є лише відсутність перепустки, адже вахтери час від часу змінюються і не всіх можуть знати в обличчя.

– На своєму засіданні профком студентів педагогічного університету розглянув оновлений наказ міністерства і прийняв правила, які передбачають, що студенти можуть безперешкодно потрапляти в гуртожиток і виходити з нього в будь-який час, – розповідає голова ради гуртожитку №4 педагогічного університету імені Винниченка Яна Войтенко. – Про правила будемо інформувати студентів. Скарг від них у нас не було. Раніше записували в журнал тих, хто прийшов після 23:00. Але за це студентам, крім запису в той журнал, нічого не було.

– Найголовніше – щоб студенти мали при собі перепустку і розуміли, що повинні приходити додому в нормальному стані, – пояснює охоронниця гуртожитку №4 педагогічного університету Ольга Брижата. – Зазвичай конфліктів не виникає. Впускаємо без проблем. Випускаємо – складніше, бо деякі йдуть гуляти в нічний час, а ми хвилюємося за них, як за своїх дітей, особливо якщо це студенти перших курсів. Тому можемо спитати, куди вони йдуть, не більше.

Чотири гуртожитки технічного університету також відкриті цілодобово.

– Студенти мають доступ у будь-який час доби. Втім ті, хто приходить із явними ознаками сп’яніння, наступного дня зобов’язаний дати пояснення, чому так відбулося. Але навіть у такому стані ми не маємо права їх не пустити. На вулиці ніхто не ночує. Загалом студенти не нарікають. Обмежений лише прийом гостей – до 22:00, – наголосив керівник центру з виховної роботи Національного технічного університету Олег Бевз.

У Донецькому медичному університеті також запевняють­ «КП», що часових обмежень для студентів немає.

– У нас таких обмежень немає, оскільки є студенти, які працюють у медичних закладах і можуть пізно повертатися зі зміни. Пояснювальних записок теж від них не вимагають у разі пізнього повернення, – запевняє фахівець медіа-групи університету Ірина Полулях.

Якщо студенти цивільних вишів обласного центру можуть майже безперешкодно потрапити додому в нічний час, то для курсантів Кіровоградської льотної академії – умови інші.

– Відповідно до «Положення про курсантсько-студентські гуртожитки» умови допуску курсантів і студентів відрізняються. Курсантам, курсантам-іноземцям, які проживають у гуртожитку, вільний вхід з 7:00 до 21:00 у весняний та осінній періоди, з 7:00 до 22:00 – у літній час. Вони мають пред’явити перепустку. З 22:00 можна приходити з дозволу командира роти-вихователя, курсантам-іноземцям – з дозволу начальника відділу міжнародних зв’язків. Крім дозволу, у спеціальний журнал записують причини запізнення, входу або виходу в нічний час, – прокоментувала помічник начальника академії з громадських зв’язків Олена Ковальова.

Студенти: Проблем із входом у нічний час переважно не буває

Студенти педагогічного університету підтверджують, проблем із входом у гуртожиток, якщо не забувати перепустку і вести себе пристойно, немає.

– Я живу в гуртожитку вже четвертий рік, – розповідає студентка педагогічного університету імені Винниченка Аліна Юрченко. – Раніше було правило, що треба повернутися до 23:00 і не тому, що можуть не пустити, а просто треба було пояснювати причину запізнення. Такого, щоб не пускали, – ніколи не було. Двері можуть бути зачинені, треба постукати і вахтер без проблем їх відкриває. Якщо плануєш приходити після 23 години, то краще завчасно попередити. Але навіть якщо цього не зробив, достатньо показати перепустку і можна вільно проходити до своєї кімнати.

Гуртожиток деякі вахтери закривають на засовку. Це, скоріше, для безпеки мешканців, аніж якесь обмеження. За побажаннями мешканців гуртожитку – непогано було б встановити відеоспостереження.

– Я завжди повертаюся в кімнату не пізно, тому ніколи не стикався з тим, що не пускають, – зізнається студент Національного технічного університету Сергій Четиркін. – Якщо працюєш вночі, треба попереджати вахтера, о котрій повернешся. Коли поселялися в гуртожиток, підписували правила проживання, при вході в гуртожиток висить оголошення, що треба повертатися до 23 години. Але в принципі завжди пускають, не можна сказати, що це велика проблема.

Правозахисник: Не пускають у гуртожиток – викликайте поліцію

Правозахисник, член правління громадської організації «Українська правозахисна агенція» Олександр Сосонський проаналізував для «КП» чинне законодавство і запевнив, що ніхто не має права не пустити студента до гуртожитку, в якому він проживає. А заборона пропуску до кімнати або вимагання пояснень причин запізнення – порушення прав людини, у тому числі на приватність.

– Якщо з фактом такого порушення прав студента стикнутися все ж довелося,­ то можна порадити в такому випадку використати максимально можливості, надані чинним законодавством України. Найперше – слід зателефонувати до поліції з заявою про порушення прав та інтере­сів особи, зокрема права на користування житлом, права на вільне пересування. Порушення має бути зафіксоване поліціянтами, – коментує Олександр Сосонський.

Крім того, на вахтера гуртожитку, який порушив наказ і перевищив повноваження, може чекати покарання.

– На вахтера може чекати цивільно-правова чи адміністративна відповідальність у вигляді догани або адміністративного стягнення – штрафу. Важливо, щоб порушення зафіксували документально. Додатково особа, права якої порушили, може також звернутися за захистом своїх прав до суду і стягнути завдану їй такими діями моральну та матеріальну шкоди, якщо, звичайно, наявність такої можна довести, – наголосив правозахисник.

А тим часом Українська асоціація студентів заявила, що після роз’яснення міністерства, на її адресу надійшло чимало звернень, у яких зазначається, що проблема взаємовідносин між комендантами і мешканцями гуртожитків все ще актуальна. А відтак громадська організація оголосила про прийом скарг про порушення прав студентів. Детальнішу інформацію можна знайти на сторінці асоціації у Facebook.

 

фото: Олена Сідорова

e-max.it: your social media marketing partner