Олександрієць уже другий рік поспіль проходитиме стажування у компанії «Майкрософт»

,

01303Олександрієць Андрій Мостовий – студент магістратури факультету інформаційних технологій Ужгородського національного університету. Уже другий рік поспіль обдарований юнак проходитиме стажування в компанії «Майкрософт». Крім того, він має досвід роботи ще й у компанії «Google». Над чим працюватиме за океаном і кому завдячує грунтовними знаннями, розповів «КП».

Моменту, коли обдарованого студента помітили і запросили на стажування у все­світньовідому компанію, передували роки сумлінного навчання. Андрій Мостовий навчався в Олександрійському ліцеї інформаційних технологій, де інформатики і програмуванню його вчив Валентин Мельник. Доля їх зв’язала міцно, бо пізніше вчитель переїхав до Кременчука викладачем Полтавського обласного ліцею-інтернату для обдарованих дітей. За ним туди ж переїхало чотирнадцять учнів, із них семеро одинадцятикласників, серед яких був і герой «КП».

– Валентин Іванович – визнаний учитель-новатор, який, окрім високого звання Заслуженого, нагороджений багатьма орденами й відзнаками держави. Він підготував півтора десятка призерів міжнародних змагань і понад сотню лауреатів усеукраїнських олімпіад із програмування. Його підшефним я став ще в сьомому класі. Результатом за час мого навчання в ліцеї стали три дипломи завершального етапу Всеукраїнської учнівської олімпіади з інформатики – я здобув одне перше та два других місця, – із вдячністю розповідає про педагога Андрій Мостовий.

Грунтовні знання, які співрозмовник «КП» здобув у ліцеї, дали старт подальшому навчанню. Хлопець вступив до Київського Національного університету імені Шевченка на факультет кібернетики, а навчатися в магістратурі поїхав уже до Ужгорода.

– Це буде друге моє стажування у компанії «Майкрософт». Торік, ще коли вчився у Національному університеті імені Шевченка, три місяці працював у місті Редмонд штат Вашингтон у США. Цього разу поїду в Канаду на півроку, – поділився обдарований студент.

Андрій каже, уперше дізнався про можливість пройти стажування у престижній компанії від друзів, які там працювали. Вирішив і сам спробувати.

– Аби потрапити до «Майкрософт», треба пройти кілька співбесід. Першу провели скайпом, а на другу довелося їхати до Сербії. Там уже спілкувався з представниками компанії близько чотирьох годин. Співбесіда складалася з кількох інтерв’ю і завдань. Я впорався і мене запросили на стажування у США, – розповідає він і додає, там протягом трьох місяців розробляв комп’ютерні програми.

На стажування разом із Андрієм Мостовим поїхало ще семеро однокурсників, тож хлопцям сумно не було.

Талановитих українських студентів за океаном зустріли дуже добре, пригадує співрозмовник «КП». Житло і дорогу оплатила компанія «Майкрософт». Вони мали досить вільного часу, тож відкривали для себе Америку.

– Там можна орендувати машину і подорожувати. Кожних вихідних ми кудись їхали, аби побачити щось нове і набратися вражень, – ділиться олександрієць. – Зразу відчувалися певні труднощі у спілкуванні, бо моя англійська не була такою досконалою, але навіть той короткий час роботи у компанії дав можливість підтягнути знання мови.

Уже за місяць Андрій вирушить на стажування у Ванкувер. Каже, займатиметься там системою хмарних обчислень «Azure» та базами даних. Звісно, це стажування обнадіює хлопця, але й не звільняє від навчання у рідному університеті. Знання з дисциплін доведеться надолужувати і складати сесію після повернення додому.

Свого учня добре пам’ятає Валентин Мельник.

– Клас Андрія був дуже сильним, – розповідає педагог і пригадує, як одразу шестеро учнів здобули три перших і три других місця у всеукраїнській олімпіаді з інформатики. – Вони всі знали, чого прагнуть у житті, обрали виш і всі вступили на факультет кібернетики університету імені Шевченка.

За 26 років педагогічної роботи Валентин Мельник виховав багато переможців міжнародних, європейських, всеукраїнських олімпіад.­ Багато з них після закінчення вишів працюють в ІТ-компаніях за кордоном.

– Вони приїздять до нас у ліцей, читають лекції учням. З багатьма спілкуюся, підтримуємо зв’язки, завжди радію успіхам своїх учнів і радо зустрічаю їх у гості, – зізнається вчитель.

Андрій Мостовий також частий гість у свого учителя. З радістю повертається додому і в рідний ліцей. Про майбутнє поки не загадує.

– Життя покаже, де знадоб­ляться мої знання. Поки не планую залишатися за кордоном, у пріоритеті – закінчити університет і отримати диплом, – підсумував обдарований студент.

 

фото: надане героєм

e-max.it: your social media marketing partner